Faceți căutări pe acest blog

Vizita Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso în Republica Moldova

 29,11,2012

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, vine pentru prima dată în Moldova, la invitaţia prim-ministrului Vlad Filat.

Aterizarea la Chişinău este programată pentru ora 20.15. . Potrivit serviciului de presă al Guvernului, preşedintele Comisiei Europene va avea parte de o ceremonie de întâmpinare tradiţională pentru oficialii de rang înalt, cu orchestra prezidenţială şi pâine şi sare.

Preşedintele Comisiei Europene este însoţit la Chişinău de Luis Felipe Fernández de la Peña, noul director general pentru Europa şi Asia Centrală în cadrul Serviciului European de Acţiune Externă. Vizita sa coincide cu cea a comisarului european pentru extindere şi politică europeană de vecinătate, Stefan Fule.

Acţiunile de bază în timpul vizitei preşedintelui Comisiei Europene vor începe pe 30 noiembrie. De dimineaţă oficialul va avea o întâlnire cu prim-ministrul Vlad Filat. După care, cei doi oficiali vor susţine o conferinţă de presă comună. 


Președintele Comisiei Europene a remarcat că țara noastră este un lider al Parteneriatului Estic, precum și faptul că Republica Moldova a înregistrat un progres semnificativ în cadrul negocierii Acordului de Asociere, a Acordului privind crearea Zonei de liber schimb, dar și a implementării Planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize. Oficialul a opinat că acest proces ar putea fi încheiat cu succes în toamna anului 2013, în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic care va avea loc la Vilnius, iar cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de pe urma acestor și altor acorduri. Jose Manuel BARROSO a precizat că acordurile semnate astăzi aduc asistență adițională Republicii Moldova în sumă de 6 milioane de euro în domeniul sănătății publice și 5 milioane euro pentru dezvoltarea învățămîntului vocațional. Jose Manuel BARROSO  a reiterat deplina susținere a UE pentru parcursul european al Republicii Moldova, menționînd că  UE a sporit în mod semnificativ bugetul său de asistență bilaterală.„În anul 2012, asistența financiată a Uniunii Europene pentru Republica Moldova a atins un nivel de 122 milioane euro. Acesta este cel mai înalt nivel de sprijin al UE pe cap de locuitor oferit vreo data unei țări din vecinătatea europeană", a spus Jose Manuel BARROSO.


VIDEO

Imediat urmează întâlnirea cu preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, şi cu liderii fracţiunilor parlamentare.
 
În cadrul întrevederii, Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a reiterat deplina susţinere a Uniunii Europene pentru parcursul european al Republicii Moldova, menționând că UE a sporit în mod semnificativ bugetul său de asistenţă bilaterală. Preşedintele Comisiei Europene a remarcat că ţara noastră este un lider al Parteneriatului Estic, precum şi faptul că Republica Moldova a înregistrat un progres semnificativ în cadrul negocierii Acordului de Asociere, a Acordului privind crearea Zonei de liber schimb, dar şi a implementării Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize. Oficialul european a opinat că acest proces ar putea fi încheiat cu succes în toamna anului 2013, în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic care va avea loc la Vilnius. Preşedintele Comisiei Europene a menționat performanţelor obţinute de Republica Moldova în procesul de promovare a reformelor şi a specificat că UE va sprijini şi în continuare țara noastră în promovarea valorilor şi aspiraţiilor democratice.


După care, José Manuel Barroso se va întâlni cu membri ai Delegaţiei UE la Chişinău. 
Către ora 11.10, preşedintele Comisiei Europene va ţine un discurs public la Palatul Naţional „Nicolae Sulac”.

"...În recunoașterea progresului important realizat de Moldova în aceste domenii, UE a sporit în mod semnificativ bugetul său de asistență bilaterală cu 30%, care a ajuns până la €122 milioane. Niciodată până acum, în istoria relațiilor noastre, nu am depășit pragul simbolic de €100 milioane pe an.  Cumulând aceste granturi cu celelalte fonduri de asistență ale UE, ajungem la un nivel de €41 pe cap de locuitor; cel mai înalt nivel de sprijin din partea UE din vecinătatea europeană! În ultimii șase ani, sprijinul financiar al  UE s-a majorat de cinci ori, de la € 25 milioane în 2006 la € 122 milioane în 2012! ,,,"
"..Nu există nici o îndoială că Moldova aparține Europei și că deja împărtășește o cultură, o limbă și o istorie comună cu Uniunea Europeană. Aparțineți marii familii europene de națiuni. Vreau să vă asigur de faptul că Uniunea Europeană va continua să fie alături de voi, de poporul Moldovei, în procesul de realizare a planurilor Dvs. ambițioase de reformă. Dacă veți  menține viteza și veți intensifica profunzimea reformelor sunt convins că alegerea voastră europeană va aduce rezultate. Vă doresc mari succese în tot ce vă propuneți să faceți! "Multă baftă, Moldova!"

 FOTO

foto cpescmdt


foto cpesc


foto cpesc


 VIDEO



După discurs, oficialul se întâlneşte şeful statului, Nicolae Timofti.

Preşedintele Comisiei Europene se va afla în Moldova până la mijlocul zilei de vineri, 30 noiembrie. El va pleca din Chişinău la ora 13.45 de la Aeroportul internaţional Chişinău.

Jose Manuel Barroso este jurist specializat pe relaţii internaţionale. A fost ministru de externe al Portugaliei între 1991 şi 1995. La 29 iunie 2004, a fost numit în funcţia de preşedinte al Comisie Europene, ales în unanimitate de executivele celor 25 de state membre atunci ale UE. Barroso a fost reales în funcţie şi pentru legislatura 2009-2014 a Parlamentului European.