Faceți căutări pe acest blog

Noutati UE-RM: Noiembrie 2012

 29-30.11.2012

Vizita lui Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene în Moldova

"...Nu există nici o îndoială că Moldova aparține Europei și că deja împărtășește o cultură, o limbă și o istorie comună cu Uniunea Europeană. Aparțineți marii familii europene de națiuni. Vreau să vă asigur de faptul că Uniunea Europeană va continua să fie alături de voi, de poporul Moldovei, în procesul de realizare a planurilor Dvs. ambițioase de reformă. Dacă veți  menține viteza și veți intensifica profunzimea reformelor sunt convins că alegerea voastră europeană va aduce rezultate. Vă doresc mari succese în tot ce vă propuneți să faceți! "Multă baftă, Moldova!"   (Din discursul lui Jose Manuel Barroso )
29-30.11.2012

Cel de-al doilea Forum al Societatii Civile din cadrul Parteneriatului Estic face bilanțul realizărilor si traseaza strategii de viitor

 Forumul isi propune sa examineze 11 subiecte in cadrul atelierelor de lucru. Printre acestea : lupta cu coruptia , monitorizarea alegerilor, probleme ale tinerilor, securitatea energetica , liberalizarea regimului de vize etc.
 
Forumul din acest an va avea loc la Stockholm (la 29-30 noiembrie), iar  Forumul din 2013 va avea loc pentru prima dată într-o țară parteneră - Moldova




 28.11.2012

 UE sporeşte sprijinul pentru învățământul superior în regiunea europeană de vecinătate

Comisia Europeană a adoptat astăzi un pachet de sprijin pentru învățământul superior în regiunea europeană de vecinătate. (programe Erasmus Mundus si Tempus)

Bugetul total  care va fi alocat pentru regiunea de vecinătate în 2013 constituie € 58,850,000..

Detalii

  23.11.2012

 Cea de-a 13-a rundă plenară de negociere a Acordului de Asociere Moldova-UE


Pe parcursul reuniunii au fost negociate preambulul, obiectivele generale şi principiile, precum şi prevederile instituţionale, generale şi finale ale Acordului. Un capitol important al negocierilor l-a reprezentat domeniul justiţiei, libertăţilor şi securităţii, precum şi cel al cooperării economice, sectoriale şi financiare. De asemenea, au fost discutate rezultatele ultimei runde de negocieri pe marginea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) din 20-22 noiembrie. În context, s-a convenit că următoarea rundă de negocieri a Acordului de Asociere şi DCFTA să aibă loc la Chişinău, începând cu data de 21 ianuarie 2013.

Negocierile pe marginea Acordului de Asociere RM - UE vor fi finalizate către vara anului 2013, astfel încît textul viitorului Acord va fi semnat în cadrul Summitului Parteneriatului Estic, care va avea loc la Vilnius la sfîrşitul lunii noiembrie 2013. Declaraţii în acest sens a făcut astăzi Natalia Gherman, viceministru al Afacerilor externe şi Integrării Europene, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în urma vizitei la Bruxelles, (26.11.2012)


22.11.2012

Lansarea Indicelui privind liberalizarea regimului de vize pentru Parteneriatul Estic




Indicele  oferă o oportunitate de a verifica și compara progresele realizate de către fiecare stat Parteneriatul estic în fiecare domeniu de politică solicitat.

Indicele privind liberalizarea regimului de vize pentru Parteneriatul Estic prezinta progresele realizate de către toate țările din cadrul Parteneriatului estic - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina – state care opteaza pentru eliminarea vizelor cu UE de o manieră accesibilă și interactivă.

Acest instrument unic  oferă o oportunitate de a verifica și compara progresele realizate de către fiecare stat Parteneriatul estic în fiecare domeniu de politică solicitat.


  • Detalii
  • Indicele privind liberalizarea regimului de vize pentru Parteneriatul Estic:Pagina web


21.11.2012

Prezentarea Indicelui de Integrare Europeană al Parteneriatului Estic 2012


  Moldova a înregistrat cel mai mare progres printre ţările din cadrul   Parteneriatului Estic, în procesul de integrare europeană. Aşa arată un studiu efectuat de experţii celor şase state partenere,  prezentat astăzi de Fundaţia Soros-Moldova şi IDIS "Viitorul".

Potrivit studiului, cel mai mare progres a fost înregistrat în sistemul electoral, capitol la care ţara noastră a primit un punctaj de 0,88, performanţa fiind evaluată pe o scară de la zero la unu puncte. Nivelul combaterii corupţiei a fost apreciat la 0,75, iar 0,71 de puncte Moldova a primit la capitolul libertatea presei, 0,68 de puncte pentru respectarea drepturilor omului şi 0,66 de puncte pentru justiţie.
20.11.2012
 

Cea de-a 13-a reuniune a Comitetului de Cooperare RM-UE

UE și-a reiterat angajamentul de a consolida și aprofunda cooperarea cu RM, valorificând, prin eforturi comune, oportunitățile oferite în acest sens de viitorul Acord de Asociere, dar și de cadrul actual al Parteneriatului Estic, în care țara noastră participă activ.
UE și-a reiterat angajamentul de a consolida și aprofunda cooperarea cu RM, valorificând, prin eforturi comune, oportunitățile oferite în acest sens de viitorul Acord de Asociere, dar și de cadrul actual al Parteneriatului Estic, în care țara noastră participă activ. Referitor la asistența oferită de UE realizării angajamentelor pe care le presupune agenda europeană, delegația RM a salutat lansarea Programelor de consolidarea cuprinzătoare a capacităților instituțiilor naționale, prezentându-și, totodată, viziunea asupra structurării asistenței ce urmează a fi acordată de UE în cadrul viitoarei perspective financiare a UE până în 2020.
20.11.2012
 
Rezultatele sondajelor  BOP privind integrarea europeană

La un eventual referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar vota pro 55% respondenţi. Exact la aceeaşi întrebare, însă care vizează aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, pro aderare sunt 56% din respondenţi.

Aproape 60% din respondenţii Barometrului de Opinie Publică (BOP) nu ar ştie ce să aleagă în cadrul unui referendum între aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sau la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Potrivit ultimului BOP făcut public, 22,5% din respondenţi ar opta pentru Uniunea Vamală, iar pentru UE ar opta 16,1%. Totodată, 2,2% din intervievaţi susţin că nu ar participa la un astfel de referendum, iar 0,7% nu au

Întrebaţi care ar fi cele mai mari plusuri de la o eventuală aderare la UE – 23,3% au menţionat liberalizarea regimului de vize şi tot atâţia respondenţi nu văd niciun plus de la aderare. 21,2% consideră că plusul ar fi mai multe locuri de muncă; 17,4% creşterea nivelului de trai; 12,3% dezvoltarea economiei; 9,8% salarii şi pensii mai mari etc. 

Barometrul de Opinie Publică a fost realizat la comanda Institutului de Politici Publice de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-AXA” în perioada 30 octombrie-12 noiembrie pe un eşantion de 1237 de persoane, eroarea maximă fiind apreciată de ±2,8%.


20.11.2012

Şedinţa Subcomitetului pe Comerţ şi Investiţii RM - UE
La Bruxelles, pe 19 noiembrie 2012, a avut loc şedinţa Subcomitetului pe Comerţ şi Investiţii RM-UE.  Agenda ședinței a inclus un șir de subiecte din diferite domenii cum sunt problematica în comerț și relațiile Republicii Moldova cu partenerii externi, administrarea vamală, proprietatea intelectuală, sectorul financiar-bancar  și climatul investițional, măsurile sanitare și fitosanitare (SPS), standardizarea și infrastructura calității, etc.

 În cadrul şedinţei Ministerul Economiei a prezentat o informaţie detaliată despre schimburile comerciale ale ţării şi procesul de implementare a recomandărilor CE în contextul negocierilor Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE (ZLSAC). Conform informaţiei prezentate, în ultimii 3 ani în comerţul exterior al Republicii Moldova partenerul comercial principal rămâne a fi Uniunea Europeană cu o pondere de 47% în exportul total şi 44,7% în importul total în primele 8 luni ale anului curent.

 Părţile au supus unor discuţii separate subiectul privind eliminarea aplicării discriminatorie a taxei ecologice la import în RM şi prevederile Legii comerţului cu metal uzat. Comisia Europeană a subliniat necesitatea urgentării adoptării de către Parlamentul RM a proiectului de lege privind taxa ecologică și liberalizarea exportului metalului uzat.


 19.11.2012


Consiliul UE a decis lansarea procesului de evaluare a implementării condiţiilor celei de-a II-a faze a Planului de acţiuni privind liberalizarea vizelor

Luni, 19 noiembrie 2012, Consiliul afacerilor externe al UE a adoptat Concluziile privind Republica Moldova în care împărtăşeşte analiza Comisiei Europene privind îndeplinirea de către țara noastră a condiţiilor primei faze a Planului de acţiuni privind liberalizarea vizelor şi, respectiv, a decis lansarea evaluării condiţiilor stabilite de cea de-a II-a fază a Planului.

Totodată, Consiliul UE a invitat Comisia Europeană să continue susţinerea Republicii Moldova în realizarea Planului de acţiuni şi să raporteze privind realizarea acestuia, inclusiv luînd în consideraţie studiul Comisiei privind impactului migraţional şi de securitate în vederea adoptării unei deciziei de întrunire a tuturor condiţiilor Planului de acţiuni privind liberalizarea vizelor.

De asemenea, Consiliul a reconfirmat angajamentul UE pentru obiectivul comun de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, odată cu îndeplinirea condiţiilor Planului de acţiuni.



17.11.2012

Reuniunea Biroului Adunării Parlamentare Euronest


 Vezi de asemenea

ESC: DOSARE TEMATICE: Noutati UE-RM - Septembrie 2012
21 Septembrie 2012
Seminar-atelier "Cooperare europeană a UE cu parteneri est europeni în domeniul securității energetice: realizări, bariere și perspective", organizat de Secretariatul EURONEST și Departamentul Politică, DG
28 Februarie 2012
În perioada 22-23 februarie 2012, la Erevan, capitala Armeniei, va avea loc şedinţa Comitetului pentru afaceri sociale, educaţie, cultură şi societatea civilă a Adunării Parlamentare EURONEST. Din partea Republicii Moldova ...
24 Aprilie 2012
De asemenea, tinerii deputați au fost interesați de participarea Delegației Republicii Moldova la Euronest în aprilie anul curent și de deciziile care au fost luate în cadrul acestei Adunări. Un punct aparte de dezbateri a fost pe marginea ...

14.11.2012

Perspectivele de colaborare dintre RM și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD)

au fost discutate la Ministerul Economiei . 

Ministru al Economiei, care este şi Guvernator din partea Republicii Moldova la această instituţie, Valeriu Lazăr a mulţumit  directorului BERD Moldova pentru racordarea Strategiei instituţiei la solicitările Guvernului, implicit pentru suportul acordat ţării noastre prin diversele proiecte desfăşurate în Republica Moldova, reiterînd deschiderea totală pentru colaborare, atît pe proiectele începute, cît şi în ceea ce priveşte proiectele noi.În ceea ce privește ariile prioritare de cooperare dintre BERD și Republica Moldova, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a  scos în evidență cîteva domenii prioritare, cum ar fi dezvoltarea infrastructurii, eficiența energetică, accesul la finanțare.

Julia Otto,directorul reprezentanței BERD  în Moldova a făcut o trecere în revistă a proiectelor aflate în desfășurare, inclusiv a Proiectului de eficienţă energetică în sectorul rezidenţial MoREEFF, lansat în octombrie 2012, valoarea căruia este 35 milioane de euro, precizînd că deja 20 de gospodării casnice au beneficiat de finanțare.

Mai mult 
 
14.11.2012

Dezvoltarea relaţiilor între Moldova şi UE

Briefing sustinut de Seful Delegaţiei UE în Moldova Dirk Schuebel



Europa este alături de Moldova şi este pregătită să o sprijine în continuare la fel de viguros şi intens. Este un semnal clar că ţara trebuie să continue reformele. Pentru prima dată am depăşit suma de 100 de milioane de euro, iar mai mult de 100 de milioane de euro vor fi transferate în bugetul Moldovei. Mai avem şi fonduri sub formă de împrumuturi, dar şi granturi", a declarat Schuebel.

Presa despre briefing


12.11.2012

 
Fondul European pentru Democratie a fost lansat

Comisia Europeană a alocat 6 milioane euro pentru asigurarea lansării  a  Fondului European pentru Democrație (FED) Alocaţia va susţine financiar înființarea și funcționarea inițială a FED, care a fost conceput în cadrul Politicii europene de vecinătate şi al documentului UE “Agenda schimbării”.

 Scopul său este de a ajuta partidele politice, organizaţiile neguvernamentale sau  sindicatele neînregistrate și alți actori sociali care militează pentru reforme democratice profunde şi durabile şi pentru respectarea drepturilor omului și statul de drept


 06-09. 11.2012 





Consultări cu referire la problematica integrării europene








 09.11.2012
 Moldova - Slovacia

Viceprim-ministrul Iurie Leancă a salutat decizia Guvernului slovac de a deschide Ambasada Republicii Slovace în Republica Moldova, şi a apreciat înalt angajamentul autorităţilor acestei ţări în susţinerea reformelor din RM şi avansarea dialogului cu structurile UE, precum şi asistenţa oferită ţării noastre din Fondul slovac de Asistenţă pentru Dezvoltare.
.
Autorităţile slovace se pronunţă pentru oferirea Republicii Moldova a perspectivei europene şi vor continua transferul de experienţe privind procesul de integrare europeană, către instituţiile din mai multe domenii sectoriale. În acest sens, părţile au convenit asupra organizării reuniunilor Comisiei bilaterale de Integrare Europeană şi a Comisiei Interguvernamentale de Cooperare Comercial-economică, la Chişinău, pe parcursul anului 2013.

09.11.2012
Moldova -Romania
 Delegaţia română a salutat progresele ţării noastre în îndeplinirea obiectivelor asumate pe plan intern şi extern, reiterând mesajul de susţinere a eforturilor RM în procesul de negociere a Acordului de Asociere, crearea  Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, şi realizarea  Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană.  Cu această ocazie, oficialii români au reconfirmat disponibilitatea României de a promova, în continuare, în dialogul lor cu structurile UE şi statele membre, mesajul privind acordarea perspectivei europene Republicii Moldova.   Viceministrul Andrei Popov a mulţumit partenerilor din România pentru susţinerea acordată în domeniul integrării europene şi sprijinul constant în accelerarea proceselor de apropiere a RM de Comunitatea Europeană.

9 ,11,2012
 Moldova - Austria 

Oficialii au remarcat caracterul dinamic al relaţiilor moldo-austriece din ultima perioadă, fiind apreciată, în mod deosebit, colaborarea bilaterală în cadrul Programului de Dezvoltare a Cooperării prin intermediul Agenţiei pentru Dezvoltare a Austriei.   Interlocutorii austrieci au apreciat ritmul reformelor realizate în Republica Moldova, asigurând că Austria va rămâne în continuare un susţinător activ al aspiraţiilor ţării noastre de a se integra în structurile europene.

 07.11.2012

Moldova -  Italia
Ministrul Afacerilor Externe Giulio Terzi di Sant’Agata a comunicat că este deosebit de încântat de aceste evoluţii şi a încurajat Moldova să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a persevera în perspectiva viitoarei aderări la Uniunea Europeană. Oficialul italian a asigurat, în acest context, susţinerea deplină şi fermă a Italiei
06.11.2012 
Moldova - Croatia 

Semnarea Acordul interguvernamental între RM şi Republica Croaţia privind Parteneriatul European
In cadrul discuţiilor, ministrul Iurie Leancă moldovean a promovat ideea că integrarea europeană este unica cale viabilă pentru crearea unui stat cu adevărat democratic şi o economic de piaţă funcţională. 

La rândul său, ministrul Vesna Pusić a susţinut că Republica Croaţia este un avocat ferm al procesului de extindere al Uniunii Europene, ceea ce corespunde atât intersului Republicii Croaţia, cât şi întregii regiuni, şi a exprimat sprijinul pentru acordarea unei perspective europene clare Republicii Moldova, manifestând disponibilitatea pentru împărtăşirea expertizei şi experienţei acumulate cu partenerii moldoveni. Această experienţă ar putea fi transmisă inclusiv prin intermediul Centrului de Excelenţă, creat pe lângă Ministerul Afacerilor Externe şi Europene al Republicii Croaţia pentru cooperare cu ţările din Europa de Sud-est şi ale Parteneriatului Estic.


7.11.2012

 Programul de suport al politicilor sectoriale în domeniul  stimulării economice a zonelor rurale: Addendumul la Acordul de finantare UE-RM

În cadrul ședinței Cabinetului de Miniștri, Guvernul a decis inițierea negocierilor asupra proiectului Addendumului nr.1 la Acordul de finanțare între Guvernul RM și UE cu privire la Programul de suport al politicilor sectoriale în domeniul  stimulării economice a zonelor rurale, semnat la 26 noiembrie 2010. 

Negocierile vizează propunerea de suplimentare a sumei prevăzute inițial de 42 mil. euro cu altele 14 mil. euro, care vin din partea UE conform principiului "more for more" (mai mult pentru mai mult). Semnarea acestui Addendum va permite absorbția fondurilor adiționale de 17,15 mil. euro pentru activități de instruire a direcțiilor economice și agricole din raioane, îmbunătățirea accesului la instrumentele financiare, precum și perfecționarea politicilor de dezvoltare regională și pilotarea Programului pentru agricultură ENPARD.

Hotarare
Comunicat de presa

 7.11.2012

BERD a prezentat   Raportul pentru Tranziţie pentru anul 2012 - o analiză economică privind evoluţia din ultimul an a statelor unde instituţia este prezentă.

Mai mult
RAPORT






 6.11.2012

TRACECA : Reuniunea Secretariatului permanent in Moldova


Ministrul Economiei , V Lazar a dat asigurări că Republica Moldova este şi va rămâne un partener de încredere al ţărilor membre TRACECA, implementând o serie de reforme în vederea îmbunătăţii permanente a climatului investiţional din ţară. Valeriu Lazăr a subliniat importanţa pentru orice proiect investiţional a funcţionării în parametri optimi a rutelor de transport şi a serviciilor publice aferente. În special în Republica Moldova, care are o piaţă internă modestă şi se orientează spre pieţe externe, este importantă viteza de trecere a transporturilor prin punctele de trecere a frontierei de stat şi vamale, a spus ministrul Economiei.

În cadrul reuniunii sunt discutate mersul implementării Planului de acţiuni pentru anul 2010-2012 privind dezvoltarea coridorului internaţional de transport „Europa-Caucaz-Asia” şi etapa de elaborare a Concepţiei Strategiei de dezvoltare a coridorului până în anul 2025, precum şi realizarea proiectului „Silk Wind”.

Mai mult

2.11.2012

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în colaborare cu Moldova Agroindbank lansează o linie de creditare în valoare de 10 milioane euro pentru sporirea eficienței energetice în R. Moldova.

 Împrumuturile sunt destinate pentru creditarea proprietarilor de case dar și pentru întreprinderile private, fiind acordate în cadrul proiectelor MoREEFF și MoSEEFF. 

Moldova se bazează foarte mult pe importuri pentru a-și satisface necesitățile sale energetice. Costurile ridicate ale energiei și a pierderilor de energie, împreună cu echipamente vechi și infrastructura energetică învechită face din R. Moldova una din țările cu cea mai mare emanare de bioxid de carbon din Europa.

Cu finanțarea BERD, clienții din Republica Moldova vor putea să investească în aparate eficiente energetic. Acest lucru va contribui la reducerea semnificativă a consumului de energie. Costurile mai mici pentru întreprinderi vor conduce la creșterea competitivității și dezvoltarea beneficiului economic.