Faceți căutări pe acest blog

Noutati UE-RM - Februarie 2012

 28.02.2012

 Lansarea  planului de acţiuni dedicat marcării în 2012 a Anului European al Îmbătrînirii Active şi al Solidarităţii între Generaţii

În cadrul unei conferinţe de presă, dna Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a menţionat că prin iniţiativa Comisiei Europene, anul 2012 a fost declarat Anul European al Îmbătrînirii Active şi al Solidarităţii dintre Generaţii.

Potrivit dnei ministru, pentru Republica Moldova acesta este anul provocărilor demografice. Aceasta semnifică întreprinderea mai multor acţiuni de stimulare a cetăţenilor şi a factorilor decizionali întru promovarea îmbătrînirii active şi abordare deosebită a problemelor persoanelor în vîrstă.

Detalii

 27.02.2012

Prima rundă a negocierilor privind Acordul de Liber Schimb va avea loc în martie

Comisarul European pentru Comerţ a apreciat acţiunile Guvernului RM întreprinse pînă la această etapă şi a exprimat speranţa că această dinamică va fi menţinută în continuare.

„Astăzi este punctul de cotitură în relaţiile comerciale dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, pentru care a fost nevoie de mult efort din partea partenerilor", a declarat Karel de GUCHT şi a felicitat Guvernul RM pentru acest succes.

Oficialul a menţionat că instituirea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu UE reprezintă o oportunitate pentru reformarea sistemului economic al Republicii Moldova şi conformarea lui la standardele europene. Totodată, Karel de GUCHT a subliniat importanţa acestui proces pentru consolidarea imaginii ţării noastre în faţa investitorilor.

„Unele studii arată că volumul schimbului comercial  dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană a crescut substanţial, atingînd cifra record de 2,7 mlrd. euro. Totodată, există potenţial nevalorificat în acest sens, din cauza că producătorii din RM nu corespund criteriilor UE. Astfel, în urma conformării cerinţelor pentru semnarea Acordului privind instituirea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu UE, producătorii moldoveni vor deveni mai competitivi. UE va continua să susţină Republica Moldova inclusiv prin instrumente speciale de finanţare. Pentru perioada anilor 2011-2013 asistenţa totală constituie 273 mil. euro, iar pentru perioada ulterioară 2014-2020 se pregăteşte un nou cadru de asistenţă pentru Republica Moldova", a precizat Comisarul European pentru Comerţ.

Acordul privind instituirea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE urmează a fi semnat în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic care va avea loc în toamna anului 2013.



 24.02.2012

Comisarul De Gucht vizitează Moldova pentru a deschide negocieri comerciale



Comisarul UE pentru comerț, Karel De Gucht, va vizita Moldova și Georgia la 27 și, respectiv, 28 februarie, pentru a lansa negocierile privind zonele de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare (ZLSAC) între UE și cele două țări.


Zona de liber schimb va fi un mijloc esențial de promovare a legăturilor comerciale și economice ale Moldovei și Georgiei cu UE”, a declarat comisarul De Gucht. Sunt convins că aceste negocieri vor avansa rapid și vor deschide calea unor relații economice mai strânse cu UE. Deschiderea negocierilor confirmă angajamentul UE față de aprofundarea treptată a integrării economice și asocierii politice cu partenerii noștri răsăriteni.”

Detalii:


 21.02.2012

Şedinţa Comitetului pentru afaceri sociale, educaţie, cultură şi societatea civilă a Adunării Parlamentare EURONEST
 


În perioada 22-23 februarie 2012, la Erevan, capitala Armeniei, va avea loc şedinţa Comitetului pentru afaceri sociale, educaţie, cultură şi societatea civilă a Adunării Parlamentare EURONEST.
Din partea Republicii Moldova la reuniune va participa deputatul Boris Vieru.

Participanţii la reuniune vor lua în dezbatere aspecte privind consolidarea societăţii civile în statele membre EURONEST, promovarea politicilor de incluziune socială şi a strategiilor de reducere a sărăciei, promovarea integrării prin cultură, educaţie, schimburi sociale dintre Uniunea Europeană şi statele Parteneriatului Estic, consolidarea rolului femeilor în parlamente şi societatea civilă.

Detalii 

Vezi de asemenea:
  1. CPESC: DOSARE TEMATICE: NOUTATI UE-RM - Septembrie 2011

    cpescmd2.blogspot.com/.../noutati-ue-rm-septemb... 
    29 Sept 2011 De asemenea, au fost supuse dezbaterilor subiectele incluse pe agendele Comitetelor AP EURONEST, inclusiv proiectul raportului privind ...
  2. CPESC: DOSARE TEMATICE: NOUTATI UE - RM - Iunie 2011

    cpescmd2.blogspot.com/.../noutati-uerm-iunie-201..
    30 Iun 2011 21.06.2011. Sedinţa Biroului Adunării Parlamentare Euronest. Comunicat de presa · Adunarea Parlamentară EURONEST. 20.06.2011 ...


16.02.2012

Lansarea noilor proiecte culturale în cadrul Programului pentru Cultură al Parteneriatului Estic
 




Cincisprezece proiecte regionale în valoare de 8,2 milioane €. au fost recent lansate în cadrul Programului pentru Cultură al Parteneriatului Estic, finanţat de UE. Acestea vor fi puse în aplicare în ţările Parteneriatului Estic, respectiv Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, şi Ucraina, cu scopul de a consolida rolul culturii ca forţă motrice pentru dezvoltarea durabilă economică, socială şi umană.

Proiectele acoperă o sferă largă de teme, pornind de la domenii ce ţin de film şi fotografie, până la educaţie culturală, meşteşuguri şi activităţi editoriale. Pentru a consluta lista completă a proiectelor, faceţi clic aici.  http://www.euroeastculture.eu/en/granted-projects.html

DETALII:

Eastern Partnership Culture Programme – website
Eastern Partnership Culture Programme – fiche and news
ENPI Info Centre - New website launched by Eastern Partnership Culture Programme

09.02.2012
  
Al doilea Raport privind progresele realizate în punerea în aplicare de către RM a planului de acţiune pe liberalizarea vizelor afost dat publicitatii de Comisia Europeana

Republica Moldova a îndeplinit toate cerinţele privind Planul de liberalizare a vizelor, astfel Chişinăul trece la a doua etapă a de evaluare..

In detalii

09.02.2012

Cea de-a 9-a rundă de negocieri a Acordului de Asociere între Republica Moldova şi UE

Cea de-a noua rundă de negocieri a Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană a avut loc, 9 februarie 2012, la Bruxelles.

În cadrul reuniunii au continuat negocierile asupra principiilor generale ale Acordului, precum şi ale capitolelor justiţie, libertate şi securitate, economie şi cooperarea sectorială şi financiară. De asemenea au fost trecute în revistă rezultatele rundei tehnice de negocieri privind Zona de Liber Schimb Cuprinzător şi Aprofundat RM-UE, parte componentă a Acordului de Asociere, ce s-a desfăşurat pe data de 18 ianuarie curent, la Chişinău.

 Vezi de asemenea:
  1. CPESC: DOSARE TEMATICE: NOUTATI UE-RM - Octombrie 2011
    4 Oct 2011 – 18-.10.2011 - Cea de-a 8 rundă de negocieri a Acordului de Asociere între RM şi UE. Agenda rundei a opta a inclus continuarea negocierilor ...
  2. CPESC: DOSARE TEMATICE: Negocierile asupra Acordului privind ...

    cpescmd2.blogspot.com/.../negocierile-asupra-acor... -
    14 Iul 2011 – Prima rundă de negocieri va avea loc la Chișinău, la 27-28 iunie, alte două runde fiind programate pentru lunile septembrie şi respectiv, ...
  3. CPESC: DOSARE TEMATICE: NOUTATI UE-RM - Noiembrie 2011

    30 Nov 2011 – Pe data de 16 noiembrie, la Bruxelles, a avut loc cea de-a 3-a rundă de negocieri a modificărilor la Acordul RM-UE privind facilitarea regimului ...
  4. CPESC: DOSARE TEMATICE: NOUTATI UE-RM - Iulie 2011

    cpescmd2.blogspot.com/.../noutati-ue-rm-iulie-20... -
    1 Iul 2011 – Delegaţiile Guvernului RM şi Comisiei Europene au participat astăzi la prima rundă de negocieri pentru semnarea Acordului privind Spaţiul ...
  5. CPESC: DOSARE TEMATICE: NOUTATI UE - RM - Decembrie 2011

    6 Dec 2011 – Am avut opt runde de negocieri pe Acordul de Asociere. Acum câteva zile, am lansat tratativele pe Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi ...
  6. CPESC: DOSARE TEMATICE: Dialogul RM-UE la Chisinau - 17-20 ...

    cpescmd2.blogspot.com/.../dialogul-rm-ue-la-chisi... -
    20 Oct 2011 – La 19 octombrie va avea loc runda a 8-a de negocieri a Acordului de ... Runda precedenta de negocieri a avut loc la 5 iulie, la Bruxelles.
  7. CPESC: DOSARE TEMATICE: NOUTATI UE-RM - August 2011

    cpescmd2.blogspot.com/.../noutati-ue-rm-august-2...
    1 Aug 2011 – Cea de-a II-a runda de negocieri privind Acordul RM-UE de facilitare a regimului de vize. Astazi, 29 august 2011, la Chisinau a avut loc cea ... 
 08.02.2012
 

În anul 2011, BERD a investit în Moldova aproximativ 70 de milioane de euro

În 2011, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a investit în Republica Moldova 69 de milioane de euro. În acest an, liniile investiţionale ale BERD promit a fi la fel de solide şi ar putea chiar să depăşească indicii de anul trecut. Instituţia bancară intenţionează să-şi continue activitatea în cadrul proiectelor din infrastructură, în primul rând, în reconstrucţia drumurilor şi în energetică.

Una dintre priorităţile BERD este, în acest an, reconstrucţia drumurilor naţionale. În acest scop, vor fi direcţionate 23 de milioane de euro. Alte 21,5 milioane de euro va primi Întreprinderea de Stat Moldelectrica, pentru reabilitarea liniilor de înaltă tensiune. Potrivit prognozelor şefului reprezentanţei BERD în Moldova, din punct de vedere economic, anul 2012 nu va fi unul al perturbărilor pentru ţara noastră.


In vizorul  mass media
  • BERD a lansat în Moldova, în 2011, opt proiecte în valoare totală de 69 de milioane de euro(noi.md)
 Vezi de asemenea: 

  1. CPESC: DOSARE TEMATICE: NOUTATI UE-RM - Iulie 2011

    1 Iul 2011 – BERD finanţeză industria de leasing din Republica Moldova ... BERD va acorda RM 100 milioane euro pe parcursul anului 2011 25.07.2011 ...
  2. CPESC: DOSARE TEMATICE: NOUTATI UE-RM - Noiembrie 2011

    30 Nov 2011 – BERD recomandă Republicii Moldova să-şi stabilească pentru anul 2012 ... UE susţine programele BERD pentru business-ul mic în regiunea ...
  3. CPESC: DOSARE TEMATICE: NOUTATI UE - RM - Decembrie 2011

    6 Dec 2011 – 22.12.2011. Semnarea Memorandumului de Colaborare între Ministerul Mediului și BERD. 22 decembrie, la Ministerul Mediului a fost semnat ...

 07.02.2012

Republica Moldova are restanţe la adoptarea legilor din Planul de acţiuni pentru liberalizarea vizelor


Republica Moldova a intrat în anul 2012 cu restanţe în ceea ce priveşte îndeplinirea Planului de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu UE. Chişinăul nu a adoptat şapte proiecte de lege prevăzute în plan – toate sunt documente sensibile ce ţin de reforma justiţiei şi a internelor.

Şi chiar dacă factorii de decizie susţin că întârzierea nu este una dramatică, experţii şi oficialii europeni spun că aceste restanţe ar putea tărăgăna trecerea la cea de a doua etapă a Planului de acţiuni, cea de punere în practică a cadrului legislativ adoptat, la finalul căreia cetăţenii moldoveni ar urma să primească liber la călătoriilefără vize în spaţiul european.



Detalii


06.02.2012

 Şedinţa Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană 


 La şedinţă au participat membrii Cabinetului de Miniştri şi conducători ai altor autorităţi publice centrale.

Principalele subiecte discutate de membrii Comisiei au ţinut de stadiul actual al dialogului R. Moldova - Uniunea Europeană privind liberalizarea regimului de vize şi pregătirile către lansarea negocierilor cu privire la Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM- UE.

Vicepremierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a informat despre ultimele evoluţii în dialogul moldo-comunitar, precizînd că ţara noastră a fost evaluată pozitiv la ultima reuniune R. Moldova-UE. 

Funcţionarii europeni au constatat progresul bun al autorităţilor moldoveneşti la mai multe capitole printre care managementul frontierei, domeniul serviciilor publice şi implementarea standardelor europene în mai multe sectoare. Comisia Europeană pregăteşte, de asemenea, un studiu de impact al implementării Planului de acţiuni RM-UE care va fi publicat în luna martie şi care va permite implementarea fazei a II-a a documentului.

În acest context, IurieLeancă a precizat că Programul naţional de implementare a fazei II a Planului de Acţiuni RM-UE în domeniul liberalizării regimului de vize prevede acţiuni suplimentare în domeniul managementului integrat al frontierei, combaterii corupţiei şi crimei organizate, cooperarea cu EUROPOL şi altele....
6.02.2012


Preşedintele grupului socialiştilor din Parlamentul Republicii Moldova, Igor Dodon, întreprinde o vizită de lucru la Bruxelles şi Strasbourg, în perioada 6-7 februarie. Potrivit serviciului de presă al PSRM, deputatul moldovean va avea întrevederi la nivel înalt în cadrul Comisiei Europene, Parlamentului European şi Consiliului European.

06.02.2012 


Dirk Schuebel: „Liberalizarea regimului de vize nu presupune nici șederile de lungă durată și nici angajarea” : Interviu

RM și UE au inițiat relații bilaterale prin intermediul Programului European de Vecinătate care este un instrument de dezvoltare a relațiilor cu țările vecine. Comisia Europeană a deschis în 2005 primul său birou al Delegației Uniunii Europene cu sediul la Chișinău. În noiembrie 2009, Dirk Schuebel a fost numit în calitate de șef al Delegației. Schuebel este un diplomat și economist de origine germană care a lucrat cu Ungaria ajutând-o să adere la UE în 2004.

Domnul Schuebel a acceptat să acorde un interviu în exclusivitate pentru Moldova.org, vorbind despre atragerea investițiilor străine în Moldova, modul în care societatea civilă poate contribui la o apropiere mai strânsă de Uniunea Europeană și cum va funcționa viitorul regim de liberă circulație în spațiul Schengen.

3.02.2012

Al patrulea Raport privind implementarea recomandărilor CE în instituirea DCFTA

Ministerul Economiei a finalizat şi a prezentat Comisiei Europene cel de al patrulea Raport privind progresele în realizarea Planului de acţiuni pentru implementarea recomandărilor Comisiei Europene în instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeana (ZLSAC/DCFTA). Raportul a fost efectuat pentru perioada lunilor noiembrie 2011-ianuarie 2012.