Faceți căutări pe acest blog

NOUTATI UE - RM - Decembrie 2011

28.12.2011

Interviu  de Şeful Delegaţiei UE în RM, Dirk Schubel acordat ziarului „Adevărul"

„Adevărul": Cum aţi descrie relaţiile dintre Moldova şi Uniunea Europeană din 2011?

Dirk Schuebel: Cred că relaţiile bilaterale s-au accentuat în 2011, am progresat în mai multe domenii. Am avut opt runde de negocieri pe Acordul de Asociere. Acum câteva zile, am lansat tratativele pe Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv. Am reuşit să încheiem în doar două runde Acordul în domeniul aviaţiei, care va fi implementat în prima parte a anului viitor. Am înaintat şi în dialogul privind liberalizarea regimul de vize. Cu eforturi suplimentare, sperăm că la începutul anului vom trage concluzii pozitive, astfel încât Moldova să poată da startul celei de-a doua etape a negocierilor privind vizele.
Text complet



27.12.2011

GALLUP: Fiecare al doilea moldovean aprobă politicile Uniunii Europene


Deşi autoritățile Uniunii Europene au atras critici pentru modul în care au gestionat criza din zona euro, sondajul Gallup desfășurat în 125 de ţări și făcut public astăzi arată că pe glob ponderea populației care aprobă politice europene este de 44%, iar cea care le dezaprobă de 22%.


În fostele republici sovietice, politicile europene au cea mai mare cotă de aprobare în Kazahstan (52%) şi Turkmenistan (51%), și cea mai mică în Kârgâzstan (23%) şi Rusia (22%).Potrivit studiului, în Republica Moldova 48% aprobă acțiunile întreprinse de autoritățile Uniunii Europene și doar 12% le dezaprobă.

 22.12.2011

Semnarea Memorandumului de Colaborare între Ministerul Mediului și BERD


22 decembrie, la Ministerul Mediului a fost semnat Memorandumul de Colaborare dintre Ministerul Mediului al Republicii Moldova și Banca Europeană pentru Construcție și Dezvoltare (BERD) în vederea examinării fezabilității si dezvoltării ulterioare a unui proiect în cadrul unui Parteneriat Public Privat (PPP) pentru modernizarea apeductului „Soroca-Bălți” precum și conectarea și extinderea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare în raioanele Soroca, Florești, Rîșcani, Sîngerei, Drochia, Telenești și municipiul Bălți. În cadrul viitorului proiect PPP un operator regional privat ar opera în baza unei concesiuni, asigurînd gestionarea eficientă și într-un mod consolidat a serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare în localitățile participante la proiect. 


19.12.2011
  
„Suntem bucuroși de îmbunătățirea semnificativă a relaţiilor moldo-ucrainene, care s-a produs după ultima noastră întâlnire la nivel înalt. Uniunea Europeană şi Ucraina sunt cointeresaţi de integritatea teritorială a Republicii Moldova. Avem mari speranţe privind reluarea negocierilor formale pentru soluţionarea conflictului transnistrean”, a declarat  preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, în cadrul reuniunii plenare la summitul Ucraina – UE.

"...We are happy for the dramatic improvement in Ukraine – Moldova relations since our last Summit. The European Union and Ukraine have a common interest in the territorial integrity of Moldova. We have high hopes for the resumption of the formal talks...."

Remarks of President Herman Van Rompuy,following the 15th EU-Ukraine Summit

19.12.2011

Statement by the High Representative Catherine Ashton on the failure to elect the President of the Republic of Moldova
 17.12.2011
 
Scrisoare de sprijin pentru parcursul european al Republicii Moldova 

La iniţiativa ministrului român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, miniştrii de Externe din Bulgaria, Polonia, Ungaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia au semnat o scrisoare de sprijin pentru parcursul european al Republicii Moldova. 


15.12.2011

Republica Moldova elevul model al UE?, in opinia Deutsche Welle din Romania

Uniunea Europeană urmăreşte cu atenţie evoluţia politică din Republica Moldova. Ţinând cont că Ucraina începe să devieze de la cursul pro-european, Republica Moldova ar putea deveni noul elev minune al UE în estul continentului.  

Detalii




15.12.2011

Moldova şi Bulgaria îşi consolideză cooperarea în domeniul integrării europene

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Iurie Leancă și ministrul de Externe al Bulgariei, Nickolay Mladenov au semnat astăzi la Chişinău un Acord de cooperare în domeniul integrării europene.

13.12.2011
EU ministers set out cooperation priorities with eastern partners over justice and security 
 
Particular attention should be paid to those Eastern Partnership countries that are willing to move closer to the EU in the Justice, Freedom and Security area, “which should also be reflected in the distribution of financial support”, EU ministers meeting in the Justice and Home Affairs Council in Brussels have concluded. 
  13.12.2011

Drepturi comune, permis unic de muncă și rezidență pentru muncitorii non-UE 

Migranţii din ţări non-UE care lucrează legal în UE se vor bucura de drepturi similare cu cele ale resortisanţilor UE în ceea ce priveşte condiţiile de muncă, securitatea socială şi accesul la serviciile publice. Toate acestea sunt incluse în cadrul unei noi legislații, "permisul unic", votată marţi. Noua legislație va permite lucrătorilor străini să obţină permise de muncă şi de şedere printr-o procedură unică.

13.12.2011

A fost publicat raportul de monitorizare a situatiei drepturilor omului in tarile din cadrul Parteneriatului Estic
 

Raportul a fost pregatit de reprezentantii organizatiilor societatii civile din tarile PE si de catre partenerii internationalei ai acestora cu scopul de a asigura pentru participantii la reuniunile interguvernamentale din cadrul Parteneriatului Estic, dar si pentru alte parti, o informatie detaliata privind situatia  actuala a drepturilor omului in tarile din cadrul Parteneriatului Estic.
 

Detalii:
12.12.2011


Ambasadorii Comitetului Politic şi de Securitate al UE, în premieră, la Chişinău

În cadrul discuţiilor, au fost abordate o serie de subiecte ce ţin de dialogul RM-UE. În particular, au fost trecute în revistă evoluţiile în cadrul dialogului privind liberalizarea regimului de vize. La fel, a fost subliniată importanţa lansării negocierilor pentru crearea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător. De asemenea, dl Leancă a manifestat interesul Republicii Moldova de a coopera cu UE în cadrul Politicii Comune de Securitate şi Apărare.


12.12.2011
 
Ceremonia oficială de lansare a negocierilor privind instituirea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător între RM şi UE (DCFTA) 


La ceremonia oficială de la Bruxelles au participat Karel De GUCHT, Comisar European pentru Comerţ, şi Radoslaw SIKORSKY, ministrul de externe al Poloniei, ţară ce exercită preşedinţia Uniunii Europene. Premierul Moldovei Vlad FILAT a fost însoţit de Natalia GHERMAN, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Viorel GUŢU, viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Octavian CALMÎC, viceministru al Economiei..

Detalii:


09.12.2011

Moldova se află în fruntea  listei ţărilor după nivelul de integrare europeană conform progreselor înregistrate în cadrul Parteneriatului Estic


Moldova este cea mai performantă conform Indexului de Integrare Europeană pentru Parteneriatul Estic, pe când Belarus ocupă ultima poziţie în toate categoriile, conform unei ediţii pilot, prezentată recent în cadrul Forului Societăţii Civile al Parteneriatului Estic desfăşurat la Poznan. Scopul acestui index este de a urmări şi a compara progresele înregistrate de Partenerii Estici.

Detalii:

7.12.2011

Consolidarea poziției Europei în lume: un buget pentru acțiunile externe în perioada 2014-2020 care să permită respectarea angajamentelor asumate de UE și promovarea unor valori comune

Comisia Europeană a adoptat propunerile de buget pentru instrumentele sale externe pentru perioada 2014-2020. Acestea îi vor permite Uniunii să își îndeplinească responsabilitățile care îi revin pe scena internațională: combaterea sărăciei și promovarea democrației, păcii, stabilității și prosperității. Acest set de instrumente va sprijini țările în curs de dezvoltare, precum și țările partenere în cadrul politicii europene de vecinătate și țările care se pregătesc în vederea aderării la UE. Comisia va încerca să își direcționeze resursele acolo unde acestea sunt cele mai necesare, unde vor avea un impact maxim, asigurându-se, în același timp, mai multă flexibilitate pentru a fi în măsură să reacționeze rapid la evenimente neprevăzute. Acest buget îi va permite, de asemenea, Uniunii Europene să își consolideze și mai mult rolul pe scena mondială și să își promoveze interesele și valorile.


06.12.2011


Patru acorduri de finanţare între RM şi UE în mărime totală de 63.8 mil. euro


Cea mai mare parte a banilor, circa 46 milioane de euro, va fi directionata pentru modernizarea infrastructurii energetice si armonizarea legislatiei cu cea europeana. Alte 16 milioane sunt destinate pentru reparatia drumului de ocolire a orasului Ungheni. De asemenea, 5 mln vor fi folositi pentru aprovizionare cu apa si canalizare. Banii vor ajunge in Moldova in timp de 3 ani si nu vor fi rambursati.



05-06.12.2011

Conference "Tempus & Erasmus Mundus : Opportunities for the Eastern Partnership", Kiev, 5‐6 December 2011

 It aims to enhance the regional dimension of these two EU-funded programmes for higher education, and encourage those institutions that have less exposure to international programmes to get involved. In this respect the event is a great opportunity for all participants to set up new partnerships or expand their existing networks in order to submit good quality projects under future calls for proposals.

05.12.2011

UE lansează negocierile comerciale cu Georgia şi Moldova

La 5 decembrie 2011 la Bruxelles UE a decis să lanseze negocierile privind o zonă profundă şi cuprinzătoare de liber schimb cu Georgia şi Moldova, în scopul de a stimula creşterea economică şi de investiţii cu partenerii din Europa de Est. Negocierile vor aborda o gamă largă de aspecte economice şi comerciale, astfel încât să se realizeze o integrare economică mai strânsă cu UE.

Detalii:
05.12.2011

Prim-ministrul Vlad FILAT a avut o întrevedere cu ambasadorii UE şi al SUA acreditaţi în R. Moldova 

În cadrul întîlnirii din 5 decembrie 2011 s-au discutat subiecte ce ţin de agenda europeană a ţării noastre, printre care iniţierea negocierilor pentru instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC), negocierile privind spaţiul aerian comun, liberalizarea regimului de vize cu UE, securitatea energetică.
 Detalii
02.12. 2011

EBRD: €11.7 million to rehabilitate street infrastructure in Chisinau

The EBRD is continuing to support the modernisation of Moldova’s transport infrastructure with a €11.7 million facility to the municipality of Chisinau to co-finance a much-needed upgrade of the road network in the country’s capital.

As a result of poor maintenance and severe under-investment during the last two decades, the street infrastructure of Chisinau is in a precarious condition. The increased car ownership in the Moldovan capital coupled with a lack of parking regulation has put additional pressure on traffic congestion and safety in the city.


01.12.2011

Experţii europeni monitorizează situaţia din domeniul culturii
 
Unitatea Regională de Monitorizare şi Consolidare a Capacităţilor din cadrul Programului Cultură al Parteneriatului Estic al UE, s-a aflat la Chişinău într-o vizită de informare pentru a studia necesităţile şi priorităţile naţionale şi regionale în domeniul cultural. La 1 decembrie 2011 delegaţia europeană a avut o întrevedere la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, în sala Centrului pro-European, cu reprezentanţii din domeniul biblioteconomic din ţară. Experţii europeni au oferit informaţii despre scopul şi obiectivele programului:
  • Dezvoltarea capacităţilor manageriale în domeniul culturii:
-    consolidarea capacităţilor instituţionale;
-    promovarea reformelor în domeniul culturii
-    promovarea reformării cadrului legislativ
-    perfecţionarea profesionalismului actorior din domeniul culturii
-    oferirea unui schimb de experienţă între ţările participante

Detalii :
-    Pagina Web a Programul Cultural al Parteneriatului Estic
-    Comunicatul de presă al Programului Cultural al Parteneriatului estic (eng)
-    Parteneriatul estic : Programul Cultură : lansarea discuţiilor de identificare a necesităţilor naţionale
-    Moldova in Parteneriatul Estic
-    Pagina Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova
-    Cooperarea CoE şi UE privind Parteneriatul Estic
-    Despre Parteneriatul Estic