Faceți căutări pe acest blog

Moldova condamnată de CEDO pentru maltratarea cetăţenilor de către poliţie

La 20 decembrie 2011 Curtea europeană a Drepturilor Omului a pronunţat hotărârea în cauza

 
Pascari v. Moldova (no. 53710/09)

Reclamantul, Eduard Pascari, este cetăţean al Republicii Moldova, care s-a născut în 1974 şi locuieşte în Sîngerei. În aprilie 2006 el a fost arestat într-un bar fiind suspectat de furt. La comisariatul de poliţie, poliţiştii  l-au aplicat lovituri cu pumnii şi picioarele pe corp şi faţă, fracturându-i maxilarul.  În timp ce se afla în custodia poliţiei, el a fost examinat de două ori de către medici care au recomandat spitalizarea sa, cu toate acestea, poliţia a refuzat să acţioneze. În mai 2006, reclamantul a depus o plângere întemeiată pe atac. Biroul procurorului public a emis un decizie în care a fost constat că nu există nici un caz pentru intervenire. La cererea reclamantului, Procuratura Generală a ordonat redeschiderea anchetei. Dar, ulterior au fost eliberate mai multe decizii de constatare că nu ar exista motive pentru a răspunde la cerere. Bazându-se pe articolul 3 (interzicerea torturii şi a tratamentelor inumane sau degradante), reclamantul s-a plâns de faptul că în rezultatul loviturilor aplicate i-a fost rupt maxilarul, dar şi de ineficienţa anchetei în pretinsa maltratare.

Detalii :
 
Violation of Article 3 of the Convention on grounds of ill-treatment inflicted during police custody and ineffective investigation

In today’s Chamber judgment in the case of Pascari v. Moldova (application no. 53710/09), which is not final1, the European Court of Human Rights held, unanimously, that there had been:

Two violations of Article 3 (prohibition of inhuman or degrading treatment and obligation to conduct an effective investigation) of the European Convention on Human Rights.

The case concerned the ill-treatment inflicted on a person while in police custody and the inadequacy of the investigation carried out by the authorities following his complaint.

In details: