Faceți căutări pe acest blog

Cooperarea CoE si UE privind Partneriatul Estic

  

















Facilitatea Parteneriatului Estic

Consiliul Europei este un partener permanent al Iniţiativei Parteneriatului estic a UE, contribuind la platforma cu privire la “Democraţie, Bună guvernare şi Stabilitate » (Platforma 1) şi « Contacte între Oameni » (Platforma 4), dar şi fiind preşedinte al două paneluri de experţi privind corupţia şi sistemul judiciar. Consiliul Europei şi Uniunea Europeană au desfăşurat un program – cunoscut oficial drept «Facilitate» la implementarea măsurilor din cadrul platformei privind Democraţia, Buna guvernare şi Stabilitatea. Valorând 4 000 000 Euro, această "Facilitate" a fost semnată, la 15 decembrie 2010, de către Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, şi Comisarul pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate, Štefan Füle. Implementarea a demarat la 1 martie 2011 pentru o durată de 30 de luni.

Scopul este de a oferi un suport la reformarea proceselor în şase ţări partenere (Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina) şi de a le apropia de standardele Consiliului Europei şi ale Uniunii Europene în domenii de bază cum ar fi administrarea publică şi standarde electorale; reforma sistemului judiciar; combaterea criminalităţii informatice şi a corupţiei, şi promovarea bunei guvernări.

"Facilitatea" oferă un cadru pentru soluţionarea problemelor  abordate pe parcursul procedurii de monitorizare din partea Consiliului Europei şi organelor consultative, pentru  acordarea expertizei şi a consultărilor de la egal la egal, şi pentru facilitarea schimburilor de bune practici printre ţările participante.  Ea va constitui un impuls pentru procesul de reforme din fiecare ţară şi va oferi asistenţă tehnică şi consiliere prin intermediul cooperării regionale şi activităţilor organizate la nivel multilateral.

Vezi de asemenea: