Faceți căutări pe acest blog

Reuniunea Grupului Acţiunea Europeană pentru Republica Moldova

15.11.2011

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, a participat la 14 noiembrie la cea de-a 5-a reuniune a Grupului Acţiunea Europeană pentru Republica Moldova. Evenimentul s-a desfăşurat la Bruxelles, pe marginea Consiliului Afaceri Externe al UE, la iniţiativa comună a României şi Franţei. La reuniune au fost prezenţi miniştri de externe, înalţi oficiali ai statelor membre UE şi Comisarul pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate.

În cadrul reuniunii Grupului, oficialii au  realizat un schimb de opinii privind agenda politică a relaţiilor RM-UE, inclusiv prin prisma rezultatelor Summit-ului Parteneriatului Estic de la Varşovia care a avut loc în perioada 29-30 septembrie 2011. Viceprim-ministrul Iurie Leancă a informat oficialii europeni privind mersul reformelor interne în vederea pregătirilor pentru lansarea negocierilor asupra Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) şi trecerea la etapa a doua de implementare a Planului de Acţiuni privind liberalizarea vizelor. La rândul său, oficialii europeni au felicitat autorităţile RM pentru rezultatele obţinute şi au subliniat importanţa continuării procesului de reforme în acelaşi ritm activ, reiterând sprijinul plenar al Uniunii Europene. În acest sens, participanţii au discutat şi perspectivele alegerii Preşedintelui RM, în contextual aprofundării în continuare a procesului de reforme în Republica Moldova şi, respectiv, apropierii de Uniunea Europeană. De asemenea, oficialii UE au apreciat progresul semnificativ în procesul de negocieri a Acordului de Asociere cu Republica Moldova.


Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, s-a întâlnit pe data de 14 noiembrie, în cadrul vizitei delegaţiei R. Moldova la Bruxelles, cu Stefan Fule, Comisar pentru extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, şi cu John Dalli, Comisar pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorului. Discuţia lui Iurie Leancă cu Stefan Fule a avut loc în contextul reuniunii Grupului Acţiunea Europeană pentru Republica Moldova. În continuarea celor menţionate în cadrul reuniunii, Comisarul Ştefan Fule a reiterat că Republica Moldova merge într-o direcţie corectă şi valorifică pe deplin oportunităţile oferite de Parteneriatul Estic pentru consolidarea relaţiilor cu Uniunea Europeană. ..


 ...Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, s-a întâlnit pe data de 14 noiembrie, în cadrul vizitei delegaţiei R. Moldova la Bruxelles, cu cu John Dalli, Comisar pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorului... în cadrul discuţiilor s-a convenit ca până la sfârşitul lunii noiembrie curent, cu sprijinul experţilor Comisiei Europene, autorităţile RM să finalizeze şi să aprobe Planul de armonizare al legislaţiei în domeniul sanitar şi fitosanitar. Aceasta va contribui inclusiv la grăbirea negocierilor DCFTA. În acelaşi context, Comisarul Dalli a salutat aprobarea recentă de către Guvernul RM a Strategiei Naţionale pentru securitatea alimentară.