Faceți căutări pe acest blog

NOUTATI CoE - RM - Noiembrie 2011

30.11.2011


„Promo-Lex” solicită examinarea situaţiei persoanelor deţinute ilegal la Tiraspol în cadrul reuniunii formare „5+2” de la Vilnius

Ţinând cont de faptul că, în perioada 30 noiembrie — 1 decembrie 2011 a fost anunţată organizarea reuniunii formale «5+2» de la Vilnius, Asociaţia „Promo-Lex” a solicitat să fie puse în discuţie în cadrul acestei reuniuni pe lângă subiectele generale şi subiecte particulare legate de situaţia şi eliberarea imediată şi necondiţionată a persoanelor deţinute ilegal la Tiraspol, în special Vitalie Eriomenco, Alexandru Ursu, Iurie Matcenco, Alexandru Baluţa, Eugen Antonov, Eduard Eliţov, Vasile Fricațel, Oleg Filin, Ostap Popovschii, Mihail Rotari, ş.a., a căror dosare se află deja la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Detalii

In vizorul presei



28.11.2011
Vizita de monitorizare a coraportorilor APCE în Moldova

În perioada 28 noiembrie – 1 decembrie 2011  la Chișinău se află într-o vizită  de informare coraportorii Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei Lise Christoffersen din Regatul Norvegiei și Piotr Wach din Republica Polonă. Scopul vizitei este de a afla din primele surse situaţia politică actuală, reforma justiţiei, măsurile puse în aplicare în vederea combaterii corupţiei şi crimei organizate, şi implementarea rezoluţiilor Adunării nr. 1572(2007), 1666(2009) şi 1692(2009). La 1 decembrie, 13.00, membrii delegaţiei vor susţine o conferinţă de presă.

Detalii:
In vizorul mass-media:
24.11.2011

„Internetul nostru – drepturile noastre, libertăţile noastre”

O conferinţă la nivel înalt organizată de Consiliul Europei şi ministerul federal pentru Afaceri europene şi internaţionale din Austria întitulat „Internetul nostru – drepturile noastre, libertăţile noastre” s-a desfăşurat la Viena, la 24-25 noiembrie 2011.

Statele membre ale Consiliului Europei, sectorul privat, parlamentarii, societatea civilă şi comunitatea internaţională vor examina modalităţile pentru o protecţie mai bună a drepturilor omului, democraţiei şi Statului de drept pe internet.
-    Ce norme juridice sunt necesare pentru asigurarea eficientă a respectării vieţii private on ligne?
-    Cum pot perturbările în buna funcţionare a internetului să afecteze drepturile, cum ar fi dreptul la libertatea de exprimare şi de informare?
-    Care sunt etapele următoare pentru combaterea criminalităţii informatice?
-    Cum să permitem copiilor să utilizeze internetul în deplină siguranţă?
Această conferinţă va contribui la definirea strategiei Consiliului Europei privind guvernarea internetului pentru perioada 2012-2015, aflată la etapa de pregătire.

 24.11.2011

Justişia şi tehnologiile de informare


În cadrul celei de-a 12a reuniuni plenare, desfăşurate la Strasbourg, la 7-9 noiembrie 2011, Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni a adoptat cel de-al 14-lea Aviz întitulat „Justiţia şi tehnologiile de informare”. Acest text vizează oportunităţile pe care le oferă tehnologiile de informare în cadrul instituţiilor judecătoreşti, precum şi impactul lor asupra sistemului şi procesului judiciar. Conform Avizului, tehnologiile de informare (IT) trebuie să se afle în serviciul profesioniştilor din justiţie şi a justiţiabililor, să amelioreze administrarea justiţiei şi să consolideze garanţiile articolului 6 al Convenţiei europene a drepturilor omului. De asemenea, IT trebuie să consolideze independenţa judecătilor la toate etapele procesului, dar nu să o sfideze.


21.11.2011

Vizita de monitorizare a Congresului puterilor locale şi regionale în Moldova



Congresul puterilor locale şi regionale al Consiliului Europei la 23-25 noiembrie 2011 se va afla  în Moldova într-o vizită de monitorizare.  Această vizită este continuarea misiunii din 12-13 septembrie 2011. Raportorii Congresului, Francis LEC (Franţa, SOC) şi Ignacio SANCHEZ-AMOR (Spania, SOC) vor examina respectarea angajamentelor asumate de Republica Moldova în materie de autonomie locală.


18.11.2011

Conferinţa europeană privind criminalitatea informatică

Convenţia de la Budapesta a Consiliului Europei privind criminalitatea informatică rămâne a fi singurul tratat internaţional recunoscut care protejează libertatea, securitatea şi drepturile omului pe internet. 

Realizările şi perspectivele în acest domeniu vor fi examinate în cadrul conferinţei anuale a Consiliului Europei privind criminalitatea informatică (cybercriminalitatea), care se va desfăşura la 21-22 noiembrie la Strasbourg şi va fi urmată de o reuniune specială dedicată celei de-a 10-a aniversări a convenţiei, 23 noiembrie.

Cu această ocazie, Consiliul Europei va reuni experţi din toată lumea, reprezentanţi ai guvernelor, poliţiei şi a sectorului internet.

Participanţii vor examina :
-    măsurile eficiente împotriva exploatării sexuale a copiilor şi abuzurilor sexuale împotriva lor;
-    strategiile în materie de criminalitate informatică: elemente esenţiale şi practici corecte
-    crearea unei unităţi specializate în materie de criminalitate şi un punct de contact operaţional 24/24 şi 7/7;
-    consolidarea capacităţilor: rezultatele proiectelor de cooperare tehnică.

Republica Moldova a semnat Convenţia privind criminalitatea informatică la 23 noiembrie 2001. Acest tratat este vigoare pentru ţara noastră din 1 septembrie 2009.

Lucrările Conferinţei vor fi transmise în direct la http://tv.coe.int/webcast

Detalii:

18.11.2011
Consiliul Europei susţine păturile vulnerabile din Moldova

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va acorda Moldovei 13.4 milioane euro pentru construcţia locuinţelor pentru păturile socialmente vulnerabile.

Secretarul General al Guvernului, Victor BODIU  a participat, în perioada 17-18 noiembrie, la şedinţa Consiliului Administrativ al Băncii de Dezvoltare al Consiliului Europei.

În cadrul şedinţei de ieri, a fost aprobat un proiect de o importanţă majoră pentru Republica Moldova şi anume proiectul de construcţie a locuinţelor pentru păturile de populaţie socialmente vulnerabile, faza II.

Detalii

15.11.2011

CEDO a pronunţai noi hotărâri împotriva Moldovei.


Curtea Europeană a Drepturilor Omului a notificat la 15 noiembrie 3 hotărâri pronunţate împotriva Moldovei

  • Ivanţoc şi alţii v. Moldova şi Rusia (nr. 23687/05)
  • Cojocaru v. Moldova (no. 35251/04)
  • Mistreanu v. Moldova (no. 27261/04)

Detalii

12-20.11.2011 

Săptămâna educaţiei pentru cetăţenie globală 


Cea de-a XIII-a ediţie a Săptămânii educaţiei pentru cetăţenie mondială (SECM), coordonată de către Centrul Nord-Sud al Consiliului Europei, se va desfăşura între 12 şi 20 noiembrie, sub sloganul  
SĂ ACŢIONĂM PENTRU PLANETA NOASTRĂ!”






11.11.2011

Comitetul anti-tortură al Consiliului Europei solicită reducerea izolării deţinuţilor 


În raportul său anual, publicat la 10 noiembrie 2011, Comitetul european pentru prevenirea torturii şi a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante (CPT) a reflectat activităţile sale desfăşurate în perioada 1 august 2010 – 31 iulie 2011, în special cele 14 vizite efectuate în Statele membre ale Consiliului Europei, printre care şi în Republica Moldova. Astfel, în cadrul vizitei în Moldova a fost examinat tratamentul persoanelor cu dezabilităţi mentale şi/sau fizice de la spitalul de psihiatrie.

Alte compartimente incluse în raport vizează accesul avocatului ca o măsură de prevenire a relelor tratamente, în special în cazul minorilor reţinuţi şi izolarea deţinuţilor.



10.11.2011

CEDO adresează întrebări Moldovei şi Rusiei privind încălcarea drepturilor unui cetăţean al Moldovei de către autorităţile transnistrene


Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis un comunicat de presa, prin care a informat despre transmiterea cauzei ERIOMENCO v. Moldova şi Rusia guvernelor statelor reclamate în vederea obţinerii răspunsurilor la intrebările CEDO survenite în procesul de examinare a dosarului respectiv.

Petiţionarul este cetăţean al Republicii Moldova, care deţinea afaceri în regiunea transnistreana. În luna martie curent, al a fost arestat de autorităţile transnistrene şi supus unor tratamente inumane şi degradante care au dus la afectarea gravă a sănătăţii sale şi la pierderea afacerilor. El a invocat încălcarea mai multor articole ale Convenţiei europene a drepturilor omului (art. 3, 5, 8, 13, 34 şi art. 1 din Prot. 1). Reclamatul este reprezentat în faţa CEDO de asociaţia „Promo-LEX”

Detalii:
09.11.2011

Moldova va facilita mobilitatea tinerilor în Europa

 Comisia parlamentară pentru politică externă şi integrare europeană  a examinat, în cadrul şedinţei din 9 noiembrie 2011, raportul Ministerului Tineretului şi Sportului asupra proiectului de lege pentru aderarea Republicii Moldova la Acordul parţial privind Cardul de Tineret în scopul promovării şi facilitării mobilităţii tinerilor în Europa.

Acordul Parţial de Mobilitate al tinerilor prin intermediul Cardului European pentru tineret are scopul de a facilita mobilitatea tinerilor, precum şi accesul acestora la diverse bunuri şi servicii necesare pentru dezvoltarea lor personală şi culturală.

Fiind instituit în 1991, Acordul Parţial şi Statele membre ale Consiliului Europei contribuie direct la valorile şi obiectivele fundamentale ale Consiliului din sectorul de tineret, cum ar fi consolidarea internaţională şi interculturală, promovarea diversităţii şi a luptei împotriva rasismului şi intoleranţei.

Statele membre beneficiază de o serie de activitaţi specifice tinerilor care sunt coordinate de EYCA. Pentru membrii său, Acordului parţial reprezintă un instrument ideal politic pentru promovarea mobilităţii tinerilor, în special prin susţinerea Cardului European pentru Tineret de către organizaţiile de tineret care ofera pentru tineri reduceri la transport, cazare, cursuri de limbi străine, teatre, cinematografe, festivaluri, muzee etc.

Detalii:


04.11.2011


Conferinţa de la Kiev a Miniştrilor europeni responsabili de colectivităţile locale şi regionale

Criza economică şi promovarea drepturilor omului la nivel local şi regional sunt cele mai importante subiecte incluse pe ordinea de zi a celei de-a 17a sesiuni a Conferinţei Miniştrilor responsabili de colectivităţile locale şi regionale a Consiliului Europei, organizată la Kiev (Ucraina) la 3 şi 4 noiembrie 2011. Din componenţa delegaţiei Moldovei au făcut parte Veaceslav Guţuţui, viceministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Eugen Furculiţă, consilier al Secretarului General al Guvernului, Victoria Cujba, şef-adjunct al Direcţiei politici de descentralizare din cadrul Cancelariei de Stat, Valeria Ieşeanu, analist programe PNUD Moldova.


01.11.2011


Cadrul legal privind finanţarea partidelor politice


Finanţarea partidelor politice a ajuns în atenţia Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei. În parteneriat cu Consiliul Europei, instituţia organizează o masă rotundă la care va fi discutat cadrul legal privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale.

Detalii