Faceți căutări pe acest blog

NOUTATI UE-RM - Noiembrie 2011


 30  noiembrie 2011

Cea de-a 4-a vizită de evaluare a Comitetului MONEYVAL în Moldova
 
În cadrul celui de-al 4-lea ciclu de evaluare al Comitetului MONEYVAL, o echipă de evaluatori a întreprins o vizită în Moldova, în perioada 21-26 noiembrie 2011.

Această vizită de evaluare  a fost coordonată de către Serviciul pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor. Echipa de evaluare a avut întrevederi cu reprezentanţii Băncii Naţionale a Moldovei şi Comisia Naţională a Pieţei Financiare, precum şi cu reprezentanţi ai 35 de diferite organizaţii şi agenţii, inclusiv servicii represive, autorităţi guvernamentale, servicii de control financiar, reprezentanţi ai asociaţiilor, precum şi ai sectorului privat.

Concluziile preliminare au fost discutate cu autorităţile naţionale, iar ulterior va fi elaborat un raport, care va fi examinat şi adoptat de către MONEYVAL în cadrul celei de-a 40-a reuniuni plenare (decembrie 2012).

Evaluările din cadrul celui de-al 4-lea ciclu sunt orientate în mare măsură spre examinarea modului de implementare a recomandărilor efectuate în cadrul celui de-al 3-lea ciclu de evaluare, în special recomandările de bază ale Grupului de Acţiune Financiară privind spălarea banilor (GAFI), precum şi acele recomandări care anterior au constituit obiectul unei avertizări de « neconformare » sau « conformare parţială ». Aceste evaluări sunt completate prin examinarea aspectelor relative la Directiva 2005/60/CE a Parlamentului European şi a Consiliului Uniunii Europene din 26 octombrie 2005 cu privire la prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor şi finanţării terorismului, în conformitate cu mandatul MONEYVAL.

Detalii:


 29.11.2011

Primarul Dorin Chirtoacă a semnat Convenţia Primarilor 
Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a semnat astăzi la Bruxelles documentul privind aderarea oraşului Chişinău la Convenţia Primarilor.

Convenţia Primarilor este o iniţiativă a Comisiei Europene, lansată la 10 februarie 2009 în Parlamentul European. Scopul Convenţiei este atenuarea schimbărilor climatice, prin programe de eficienţă energetică, inclusiv în domeniul mobilităţii urbane durabile, precum şi prin promovarea surselor de energie regenerabilă, fiind considerată o prioritate în „Planul de acţiuni al Uniunii Europene privind eficienţa energetică: realizarea potenţialului".

Semnatarii Convenţei îşi asumă anumite angajamente vizavi de atenuarea schimbărilor climatice şi anume: elaborarea Planului de acţiuni pentru Energia Durabilă, document ce urmează a fi prezentat în termen de un an de la data oficială a aderării şi prin care administraţia locală respectivă demonstrează modul în care se va atinge obiectivul de reducere a emisiilor de CO2 până în 20120; elaborarea unui inventar de bază privind emisiile pe care le sprijină Planul de acţiuni privind energia durabilă; adaptarea structurilor urbane, inclusiv prin alocarea de resurse umane suficiente, în vederea întreprinderii acţiunilor necesare etc.
Membri ai Convenţiei Primarilor sunt sute de oraşe din 38 de state ale lumii.


 28.11.2011

Eastern Partnership Civil Society Forum (CSF) in Poznan = Форум гражданского общества (ФГО) Восточного партнерства 

Гражданское общество играет решающую роль не только в инициализации реформ, но и в контроле над их осуществлением. Об этом комиссар ЕС по вопросам расширения и политики соседства Штефан Фюле заявил сегодня в Познани, обращаясь к участникам третьей встречи в рамках Форума гражданского общества (ФГО) Восточного партнерства.

«Ваше активное участие в событиях, происходящих в ваших странах, дает вам для этого хорошие возможности, и вы должны обеспечить четкий план координации данной работы», – сказал он более чем 300 представителям гражданского общества из стран Восточного партнерства и государств-членов ЕС.

На встрече были подведены итоги усилий по осуществлению странами Восточной партнерства ключевых демократических реформ, а также был обсужден согласованный план, определяющий роль гражданского общества в реализации программы Восточного партнерства.
VEZI  DE ASEMENEA:


28.11.2011 

Astăzi, Comisia a adoptat a doua parte a programului regional de acţiune pentru vecinătate estica. Acesta va aborda provocările într-o gamă largă de sectoare relevante pentru întreaga regiune, cum ar fi gestionarea integrată a frontierelor, cooperarea teritorială,  schimbările climatice şi de transport.
25-26.11.2011

Reuniunea a 14-a a Comitetului de Cooperare Parlamentară UE - Republica Moldova



În perioada 25-26 noiembrie 2011 la Chişinău se va desfăşura cea de-a 14-a reuniune a Comitetului de Cooperare Parlamentară UE - Republica Moldova.

Detalii

24-25.11.2011

La Chişinău a avut loc şedinţa Subcomitetului pe Comerţ şi Investiţii RM - UE

La Chişinău, pe 24-25 noiembrie 2011, a avut loc şedinţa Subcomitetului pe Comerţ şi Investiţii RM-UE. În cadrul şedinţei Ministerul Economiei a prezentat o informaţie detaliată despre schimburile comerciale ale ţării şi despre procesul de pregătire faţă de începerea procedurii de negociere a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE (ZLSAC).

Conform informaţiei prezentate de către Ministerul Economiei, în ultimii 3 ani în comerţul exterior al Republicii Moldova partenerul comercial principal rămâne a fi Uniunea Europeană cu o pondere de 50% în exportul total şi 44,7% în importul total în primele 8 luni ale anului curent.

24.11.2011

Cea de-a XI-a reuniune a Subcomitetului de Cooperare RM – UE nr. 3 „Vama, cooperarea transfrontalieră, spălarea banilor, droguri, migraţie ilegală” 
 
La 24 noiembrie 2011, la Bruxelles, s-a desfăşurat cea de-a XI-a reuniune a Subcomitetului de Cooperare Republica Moldova – Uniunea Europeană nr. 3 „Vama, cooperarea transfrontalieră, spălarea banilor, droguri, migraţie ilegală”.

În cadrul reuniunii Părţile au discutat despre cooperarea bilaterală în domeniile justiţiei, libertăţii şi securităţii, şi evoluţiile interne în domeniul migraţiei şi azilului, reformei şi cooperării judiciare, protecţiei datelor cu caracter personal, combaterii crimei organizate, inclusiv a traficului de fiinţe umane, terorismului şi corupţiei, combaterii traficului de droguri. O atenţie specială a fost acordată strategiei naţionale de reformare a sectorului justiţiei, Uniunea Europeană exprimându-şi disponibilitatea de a contribui la implementarea acesteia prin intermediul acordării suportului financiar direct bugetului Republicii Moldova, în valoare de 52 mln. euro.

24.11.2011

Cea de-a 4-a Reuniune a Parteneriatului de Mobilitate RM-UE

La 24 noiembrie 2011, la Bruxelles, s-a desfăşurat cea de-a patra Reuniune la nivel înalt a Parteneriatului de Mobilitate RM-UE (PM).

Scopul reuniunii l-a constituit trecerea în revistă a realizărilor înregistrate în implementarea acestui instrument important, precum şi trasarea noilor obiective pentru viitorul apropiat. În acest scop au fost evaluate în comun proiectele implementate în Republica Moldova cu scopul facilitării mobilităţii migranţilor. Domeniile de aplicare a proiectelor includ managementul general al migraţiei, prevenirea migraţiei ilegale şi susţinerea migraţiei legale în scop de muncă şi studii. La moment, 85 de iniţiative au fost realizate sau sunt în proces de implementare în cadrul Parteneriatului de Mobilitate. 


 23.11.2011

Erasmus pentru toți: 5 milioane de posibili beneficiari de finanțare UE 


Erasmus pentru toți ar regrupa toate sistemele UE și internaționale actuale din domeniul educației, formării profesionale și sportului, înlocuind șapte programe existente (Programul de învățare pe tot parcursul vieții (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), Tineretul în acțiune, Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink și programul de cooperare bilaterală cu țări industrializate) cu unul singur. Aceasta va spori eficiența, va facilita solicitarea granturilor și va reduce duplicarea și fragmentarea.


18.11.2011

Consolidarea mobilității și a cooperării în centrul strategiei revizuite a UE în domeniul migrației 


UE trebuie să își intensifice relațiile cu statele terțe pentru a beneficia într-o mai mare măsură de avantajele reciproce pe care le poate oferi migrația. Deși migrația reprezintă o prioritate a agendei politice a Uniunii Europene, primăvară arabă și evenimentele din sudul Mediteranei din 2011 au evidențiat încă o dată necesitatea unei politici coerente și cuprinzătoare în materie de migrație la nivelul UE.

Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană propune consolidarea dialogului și a cooperării operaționale cu țările terțe în domeniul migrației și mobilității, aprofundând propunerile din comunicarea privind parteneriatul și prosperitatea împărtășită cu țările sud-mediteraneene din 8 marş. Noua abordare este prezentată în detaliu într-o „Abordare globală în materie de migrație și mobilitate” revizuită, în care mobilitatea resortisanților țărilor terțe ocupă un loc central și prin care parteneriatele devin mai durabile și mai puternic orientate spre viitor. Mobilitatea resortisanților țărilor terțe dincolo de frontierele externe ale UE reprezintă un aspect important, aceasta aplicându-se unor categorii diverse de persoane, cum ar fi cele aflate în vizită pe termen scurt, turiștii, studenții, cercetătorii, oamenii de afaceri sau membrii de familie aflați în vizită, și fiind legată de politica în domeniul vizelor. 
16.11.2011

Cea de-a 3-a rundă de negocieri a amendamentelor la Acordul RM-UE privind facilitarea regimului de vize

Pe data de 16 noiembrie, la Bruxelles, a avut loc cea de-a 3-a rundă de negocieri a modificărilor la Acordul RM-UE privind facilitarea regimului de vize. Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de Secretarul General al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Mihai Căpăţină, iar cea a Uniunii Europene de Directorul adjunct de Unitate pentru Politica de vize, DG HOME, al Comisiei Europene, Diederik Paalman.

În rezultatul negocierilor, părţile au ajuns la un acord prealabil asupra principalelor modificări, ce vizează extinderea facilităţilor pentru cetăţenii RM în procesul de solicitare a vizelor. Aceasta include lărgirea categoriilor de cetăţeni care beneficiază de scutiri de taxe pentru obţinerea vizelor, clarificarea procedurilor de eliberare a vizelor cu intrări multiple pentru perioada de un an şi respectiv 5 ani pentru anumite categorii de cetăţeni.

Părţile au convenit asupra următorilor paşi în perspectiva finalizării negocierilor privind Acordul de modificare până la sfârşitul anului curent.

   15.11.2011

Raport privind acţiunile implementate de Ministerul Economiei în procesul de integrare europeană  (septembrie 2009 – septembrie 2011)

Ministerul Economiei a publicat raportul privind acţiunile implementate în procesul de integrare europeană în perioada septembrie 2009-septembrie 2011, în conformitate cu documentele strategice ale Guvernului Republicii Moldova.

Raportul prezentă acţiunile întreprinse de către Ministerul Economiei în vederea preluării acquis-ului comunitar din domeniile sale de competenţă, relatează despre rezultatele obţinute şi elucidează blocajele existente şi posibilele soluţii de depăşire a acestora. Raportul este împărţit în 7 capitole, după direcţiile prioritare de activitate a Ministerului.

Ca instituţie responsabilă de crearea condiţiilor adecvate pentru integrarea economică în UE, inclusiv în contextul negocierii Acordului de Asociere, Ministerul Economiei a coordonat procesele de implementare a recomandărilor aferente pregătirii şi lansării negocierilor Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană. Astfel, dacă rapoartele Comisiei Europene privind realizarea măsurilor stipulate la cele 5 capitole prioritare vor fi favorabile, şi în dependenţă de Raportul TAIEX privind Măsurile Sanitare şi Fitosanitare, există posibilitatea lansării negocierilor pe marginea ZLSAC în luna decembrie curent sau în ianuarie-februarie 2012, ceea ce va permite simplificarea accesului mărfurilor agro-alimentare moldoveneşti pe pieţele europene.

15.11.2011
 
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare  a prezentat "Raportul pentru Tranziţie" pentru anul 2011

BERD recomandă Republicii Moldova să-şi stabilească pentru anul 2012 mai multe priorităţi, printre care accelerarea procesului de privatizare a operatorilor tradiţionali de telecomunicaţii, transport aerian şi feroviar.

BERD recomandă autorităţilor să aducă îmbunătăţiri sectorului bancar, dând exemplu recentelor atacuri raider care au demonstrat deficienţele cadrului legislativ care reglemetează sectorul financiar al ţării.


 Detalii

15.11.2011
 
Reuniunea Grupului Acţiunea Europeană pentru Republica Moldova

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, a participat la 14 noiembrie la cea de-a 5-a reuniune a Grupului Acţiunea Europeană pentru Republica Moldova. Evenimentul s-a desfăşurat la Bruxelles, pe marginea Consiliului Afaceri Externe al UE, la iniţiativa comună a României şi Franţei. La reuniune au fost prezenţi miniştri de externe, înalţi oficiali ai statelor membre UE şi Comisarul pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate.

 
14.11.2011

Prezentarea celui de-al doilea raport de implementare a Planului de Acţiuni privind liberalizarea vizelor

Ministrul Afacerilor Externe a transmis oficial cel de-al doilea raport de implementare a Planului de Acţiuni privind liberalizarea vizelor, elaborat de autorităţile R. Moldova. În acest sens, Comisarul european a apreciat dinamica implementării condiţiilor prevăzute de Planul de acţiuni, precum şi nivelul de organizare al procesului intern de monitorizare permanentă.

Totodată, Comisarul a mulţumit autorităţilor RM pentru nivelul înalt de cooperare cu experţii Comisiei Europene care au vizitat Republica Moldova pe parcursul ultimilor săptămâni. Comisia planifică publicarea celui de-al doilea raport de evaluare a implementării primului set de condiţii ale Planului de acţiuni pe parcursul lunii decembrie curent. Totodată, oficialul european a menţionat că statele membre ale UE şi Parlamentul European vor discuta la începutul anului 2012 nivelul de pregătire al Republicii Moldova în vederea trecerii la realizarea cuprinzătoare de către Republica Moldova a celei de-a doua etapă de implementare al Planului de Acţiuni privind liberalizarea vizelor. Tot atunci, Comisia intenţionează să finalizeze studiul de evaluare al impactului migraţional în perspectiva liberalizării vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova. ..

10.11.2011
UE susţine programele BERD pentru business-ul mic în regiunea Parteneriatului Estic

Uniunea Europeană (UE) a oferit finanţare suplimentară în valoare de €5 milioane pentru a susţine programele BERD TurnAround Management (TAM) şi Business Advisory Service (BAS), care oferă asistenţă directă întreprinderilor micro, mici şi mijlocii prin intermediul experţilor şi consultanţilor în afaceri cu experienţă pentru a se adapta la cerinţele economiei de piaţă. Prin urmare contribuţia totală a UE pentru programul Parteneriatului Estic TAM-BAS va ajunge la €10 milioane în perioada 2010-2013. Fondurile respective sunt suficiente pentru a implementa peste 60 proiecte TAM şi peste 500 proiecte BAS în regiune.

Această asistenţă tehnică din partea UE este desemnată spre utilizare ţărilor din Parteneriatul Estic, care include Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina. Parteneriatul Estic a fost fondat în 2009 în Praga, având scopul principal accelerarea asocierii şi promovarea integrării economice între UE şi partenerii din est, precum şi susţinerea reformelor politice şi social-economice, care au loc în aceste ţări.

Beneficiarii principali ai programelor TAM şi BAS vor fi întreprinderi mici şi mijlocii (ÎMM) din ţările ce fac parte din Parteneriatul Estic. În acelaşi timp, BERD planifică implicarea ministerelor de profil, a agenţiilor de dezvoltare a ÎMM-urilor şi de promovare a investiţiilor, a asociaţiilor regionale în domeniul afacerilor şi a camerelor de comerţ, care vor juca un rol important în implementarea de succes bazată pe cerere a  programelor TAM şi BAS.

Programul BERD BAS, lansat în 1995, este orientat spre susţinerea întreprinderilor private întru colaborarea lor cu consultanţii locali în cadrul anumitor proiecte cu termen rapid de recuperare. Suplimentar BAS implementează şi activităţi de dezvoltare a pieţii, care au drept scop sporirea capacităţii ÎMM-urilor şi a prestatorilor de servicii de consultanţă în afaceri.

Obiectivul programului TAM, care a fost lansat de Bancă în 1993, este de a susţine ÎMM-uri în transformarea lor prin schimbări structurale şi dezvoltarea competenţelor de afaceri la nivel de management superior. Serviciile de consultanţă TAM sunt oferite de directori cu experienţă, experţi în industrie şi specialişti financiari.

Proiectele susţinute prin intermediul TAM şi BAS sunt menite pentru a promova cele mai bune standarde de afaceri şi pentru a spori competenţe de gestionare precum planificarea, producerea, controlul calităţii şi marketing, în acest fel contribuind la competitivitatea sporită a acestor companii, care au posibilitatea de a atrage finanţare externă. Împreună cu dezvoltarea competenţelor locale de consultanţă în afaceri, TAM şi BAS contribuie la dezvoltarea unei economii de piaţă durabile.

Programul BAS Moldova a fost lansat în 2005. Peste €1.7 milioane oferite de donatori au fost alocate pentru finanţarea a peste 300 de proiecte BAS din Moldova.

10.11.2011


Republica Moldova a găzduit misiunea de evaluare a UE în domeniul Dialogului privind liberalizarea regimului de vize

În perioada 7-10 noiembrie 2011, o misiune de evaluare a UE a avut întrevederi la o serie de instituţii din Moldova, cu scopul de a evalua nivelul de realizare a angajamentelor asumate la etapa legislativă a Planului de Acţiuni RM – UE în domeniul liberalizării regimului de vize. 

Misiunea Uniunii Europene a examinat îndeplinirea condiţiilor conţinute în Blocul 2 al Planului de Acţiuni „Migraţia ilegală, inclusiv readmisia”. În particular, au fost vizate cele trei domenii-cheie: managementul migraţiei, politici în domeniul azilului şi managementul frontierei. 
Vezi de asemenea:
  • 04.11.2011 - Dialogul RM-UE privind liberalizarea regimului de vize
  • 20.10.20011 - Moldova a gazduit misiuni de evaluare ale UE in domeniul Dialogului privind liberalizarea regimului de vize
  • 29.08.2011 - Cea de-a II-a runda de negocieri privind Acordul RM-UE de facilitare a regimului de vize

10.11.2011

Conferinţa  internaţionala  “Recunoaşterea calificărilor migranţilor reîntorşi în cadrul Parteneriatului de Mobilitate”
Evenimentul, organizat de Fundaţia Europeană pentru Instruire, a reunit la Chişinău delegaţii din ţările membre ale Uniunii Europene, care participă la realizarea Parteneriatului de Mobilitate între RM şi UE, precum şi din  Armenia, Georgia, Ucraina. Scopul acestei iniţiative este de a gestiona migraţia forţei de muncă, de a evalua mai eficient competenţa şi calificările migranţilor, şi de a consolida, şi recunoaşte capacităţile lor profesionale. Or, calitatea competenţelor şi ocuparea în procesul de muncă sunt factori importanţi pentru o creştere economică şi dezvoltare durabilă a ţării.
09.11.2011


Julia Otto - noul director al Reprezentaţei Bancii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) in  RM 

Noul şef al reprezentanţei BERD în Republica Moldova, Julia Otto, a fost prezentată premierului Vlad Filat  9 noiembrie, de Paul Henri Forestier, directorul Regional pentru Moldova, Caucaz şi Belarus al BERD-ului.



Comunicat de presa 


09.11.2011


Guvernul a aprobat un set de acte normative cu referire la realizarea angajamentelor asumate de RM în contextul integrării europene
 
Premierul a menţionat că, pe data de 14 noiembrie, la Bruxelles, urmează a fi prezentat Raportul de progres privind implementarea Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu UE şi a solicitat instituţiilor responsabile să asigure definitivarea tuturor procedurilor legate de acest eveniment.
Detalii

09,11,2011

Dimensiunea  locală şi regională a Parteneriatului Estic

Interesul UE în cooperarea cu ţările partenere la nivel local şi regional este în continuă creştere, a declarat Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate Štefan Füle, participanţilor la conferinţă cu privire la dimensiunea locală şi regională a Parteneriatului Estic.


09.11.2011

A fost prezentat studiul “Impactul aderării viitoare a României la zona Schengen asupra RM”, realizat de Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP, în cadrul Programului comun al Consiliului Europei și Uniunii Europene privind susținerea democrației în Republica Moldova.
08,11,2011

Reuniunea miniştrilor de externe din Regiunea Dunării

La reuniune au participat delegaţiile celor 14 state riverane Dunării, Comisiei Europene, preşedinţiei Consiliului UE şi UNESCO, iar agenda acesteia s-a axat pe rolul cooperării macro-regionale pentru aplicarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) în vederea sporirii competitivităţii în regiune prin inovare, cercetare şi  transfer de tehnologie.
 
Vezi :

Strategia  UE pentru Regiunea Dunării (SUERD)
EU Strategy for the Danube Region 

07.11.2011
 
Algirdas Semeta,  Comisarul european pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda .

Contrabanda cu tigari cauzeaza pierderi de venituri in valoare de 10 miliarde EUR in UE

  „Sunt foarte preocupat de pierderile enorme de venituri inregistrate de bugetele UE si de cele ale statelor membre ca rezultat al contrabandei cu tutun din Rusia, Ucraina, Moldova si Belarus”, a declarat comisarul european, Algirdas Semeta.

Detalii


 04.11.2011

Dialogul RM-UE privind liberalizarea regimului de vize

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, şi grupul de lucru privind liberalizarea regimului de vize a Republicii Moldova se află, în perioada 2-4 noiembrie, într-o vizită de lucru la Paris. Din delegaţia RM fac parte reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Serviciului Grăniceri, Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei şi Centrului Naţional de Protecţie a Datelor cu Caracter Personal.

Scopul vizitei este de a informa şi familiariza autorităţile naţionale franceze în domeniul justiţiei şi afacerilor interne despre ultimele evoluţii în cadrul dialogului RM-UE privind liberalizarea regimului de vize, principalele rezultate în implementarea condiţiilor Planului de Acţiuni RM-UE privind liberalizarea regimului de vize, precum şi abordarea în detaliu a domeniilor ce prezintă interes din partea Franţei.
04.11.2011
Tempus IV – Reforma învățământului superior prin cooperare universitară internațională: Cerere de propuneri – EACEA/25/11

Cea de a patra etapă a programului Tempus acoperă perioada 2007-2013.

Obiectivul general al programului este de a sprijini modernizarea învățământului superior în țările din vecinătatea Uniunii Europene. Programul Tempus promovează cooperare instituțională vizând reforma și modernizarea sistemelor de învățământ superior în țările partenere. Programul contribuie la crearea unei zone de cooperare în domeniul învățământului superior care implică Uniunea Europeană și țările partenere din vecinătatea sa. În special, programul va promova convergența voluntară cu evoluțiile comunitare în domeniul învățământului superior, care decurg din Strategia Europa 2020, Cadrul strategic pentru cooperarea europeană în domeniul educației și formării profesionale (ET 2020) și procesul de la Bologna.

Scopul acestei cereri de propuneri este promovarea cooperării multilaterale între instituțiile de învățământ superior, autoritățile și organizațiile statelor membre ale UE și țărilor partenere și se concentrează asupra reformei și modernizării învățământului superior.

     04.11.2011

    Primăria Chişinău iniţiază un program pentru reconstruirea a 6 străzi din capitală, cu creditare de la BERD şi BEI

    Primăria Municipiului Chişinău continuă proiectele de reabilitare a drumurilor în municipiu: Astfel, primarul general, Dorin Chirtoacă, a anunţat despre iniţierea unui nou program de finanţare din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Băncii Europene de Investiţii (BEI), şi cofinanţat de municipalitate, privind reparaţia integrală a 6 artere şi străzi principale din centrul Capitalei.

    Suma finanţării din partea BERD şi BEI este de 22 milioane Euro, câte 10,3 milioane de la organismele finanţatoare europene şi 1,4 milioane Euro din partea unei alte structuri finanţatoare. Creditul este oferit pentru o perioadă de 10 ani, cu o perioadă de graţie de 2 ani, iar dobânda constituie 5%.

    Străzile care urmează a fi reparate în baza programului anunţat sunt: bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, str. Negruzii, str. Tighina, str. V. Alecsandri, str. 31 August 1989 şi str. Alexandru cel Bun. Drumurile enumerate au fost selectate de către experţi ai BERD, prin calcularea fluxului de circulaţie, a gradului de încărcare a acestor străzi, prin calcularea impactului economic, ca urmare a implementării unui nou sistem de iluminat şi a unei reţele de parcări.