Faceți căutări pe acest blog

NOUTATI UE-RM - Octombrie 2011

27.10.2011

Şedinţa Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană

În cadrul şedinţei din 27 octombrie 2011, prezidată de Prim-ministrul Vlad Filat, au fost examinate chestiuni ce vizează stadiul actual al realizării agendei de integrare europeană a Republicii Moldova, în mod special fiind abordate subiecte privind aderarea la Spaţiul Aerian Comun European, Programul Naţional de implementare a Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, precum şi acţiunile ce urmează a fi întreprinse în vederea lansării negocierilor privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE.



26.10.2011


Moldova a semnat Acordul privind Spațiul Aerian Comun cu Uniunea Europeană




Vezi de asemenea:

25.10.2011

Conferinţa de nivel înalt, organizată cu prilejul aniversării a 5-a de la intrarea în vigoare a Tratatului Comunităţii Energetice


  • Delegaţie a Republicii Moldova participă la evenimentul de celebrare a 5 ani a tratatului Comunităţii Energetice  - Comunicat de presa
  • Preşedintele interimar Marian Lupu a deschis lucrările Conferinţei şi, în luarea sa de cuvânt, a vorbit atât despre activitatea şi realizările, cât şi despre impactul aderării Moldovei la această organizaţie europeană.-  Comunicat de presa (Parlament.md)
  • Comunicat de presa (RAPID)
Vezi de asemenea:

Comunitatea Energetica

Comisia Europeana _ Comunitatea Energetica

25.10.2011

Policy paper "The Institutional Functioning of the Eastern Partnership: An Early Assessment"

A new institutional framework was designed under the Eastern Partnership and it has been progressively established over the past two years to frame the increasingly close relationship between the EU and its Eastern neighbours. This working paper provides an early assessment of the Eastern Partnership’s institutional functioning. It focuses on the multilateral track (thematic platforms and panels, participatory initiatives, flagship initiatives) which for the first time gathers all six Eastern partners and the EU at various levels of representation and in different arenas. The EaP’s multilateral track is thus an attempt to develop a multilayered and participative institutional framework based upon a logic of socialisation.
In detalii

17 - 20.10.2011

Dialogul RM-UE la Chisinau - 17-20 octombrie 2011 


In primele zile ale saptamanii curente la Chisinau vor avea loc mai multe activitati in contextul dialogului RM-UE:


In detalii



 

In perioada 17-20 octombrie 2011, doua misiuni de evaluare ale UE au avut intrevederi la institutiile RM, cu scopul de a identifica nivelul de realizare a angajamentelor asumate la etapa legislativa a Planului de Actiuni RM – UE in domeniul liberalizarii regimului de vize...Expertii din cadrul Comisiei Europene si din state membre ale UE, impreuna cu responsabili din partea moldoveneasca, au trecut in revista actiunile si reformele efectuate in domeniul justitiei si afacerilor interne.

Cea de-a 12-a reuniune a Comitetului de Cooperare Republica Moldova - Uniunea Europeană s-a desfăşurat astăzi, 18 octombrie, la Chişinău. Evenimentul anual a fost co-prezidat de Natalia Gherman, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, şi Gunnar Wiegand, Director în cadrul Directoratului Rusia, Parteneriatul Estic, Asia Centrală al Serviciului European de Acţiune Externă.

În cadrul reuniunii Comitetului de Cooperare au fost trecute în revistă a evenimentele produse pe agenda RM-UE. La fel, părţile au convenit asupra următorilor paşi care vor fi întreprinşi pentru realizarea obiectivelor propuse. Delegaţia UE a menţionat existenţa unei cooperări foarte bune cu R.Moldova. La fel, Directorul Gunnar Wiegand a subliniat progresul semnificativ înregistrat de Moldova în realizarea angajamentelor asumate, relevând că acţiunile RM sunt coerente pentru apropierea de UE.

 Agenda rundei a opta a inclus continuarea negocierilor capitolelor ce conţin formulările cuprinse în preambul, obiective şi prevederi instituţionale, generale şi finale. Părţile au finalizat negocierile principiilor generale, au continuat negocierile capitolului  „Justiţie, libertate şi securitate”, au făcut un schimb de informaţii privind avansarea negocierilor capitolului privind cooperarea economică, sectorială şi financiară şi pregătirea pentru lansarea negocierilor privind crearea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător.


 19.10.2011


Reuniunea consultativă referitoare la implementarea Programului de Consolidare a Capacităţilor Instituţionale în RM

 Conferinţa a inclus o prezentare generală a exerciţiului de programare pentru  Programul de Consolidare a Capacităţilor Instituţionale (CCI), efectuat la solicitarea Uniunii Europene de către o echipă de experţi independenţi.


18.10.2011

Intrevederea Presedintelui interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, cu Presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek






17.10.2011

Prelungirea mandatului EUBAM confirmata la cea de-a 17-ea reuniune a Consiliului Coordonator


La cea de-a 17-ea reuniune a Consiliului Coordonator al Misiunii UE de Asistenta la Frontiera in Moldova si Ucraina (EUBAM), care a avut loc astazi la Odesa, participantii, printre care reprezentantii guvernelor si agentiilor din Moldova si Ucraina, precum si reprezentantii Comisiei Europene, PNUD si OSCE au analizat activitatile si progresele atinse de EUBAM, cuprinse in Raportul de Activitate al Misiunii pentru perioada martie-septembrie 2011. Totodata, Consiliul Coordonator a confirmat prelungirea mandatului EUBAM dupa 30 noiembrie 2011 si a aprobat Planul de Actiuni al Misiunii pentru Faza 9.




14.10.2011

Vizita  Comisarului  European pentru Impozitare, Uniune Vamală, Audit şi Anti-fraudă, Algirdas SEMETA in Republica Moldova






     14.10.2011

     Lansarea Asociatiei  businessului european


    ...Algirdas SEMETA, Comisar European pentru Impozitare, Uniune Vamala, Audit si Anti-frauda si-a exprimat satisfactia in legatura cu lansarea Asociatiei  businessului european, mentionind ca Comisia Europeana saluta acest eveniment.

    Oficialul a specificat ca aceasta este in beneficiul agentilor economici europeni, dar si a celor autohtoni, care vor putea prelua bunele practici si standardele europene in activitatea lor.

    „UE si Republica Moldova au interese comune in avansarea relatiilor economice.  Acest fapt este confirmat de avansarea negocierilor privind Acordul de Asociere a RM la UE si imbunatatirea cadrului normativ ce vizeaza colaborarea in domeniul vamal", a spus Comisarul.

    Referindu-se la aspecte privind cooperarea in domeniul vamal, Algirdas SEMETA a accentuat ca o vama mai buna va aduce beneficii pentru economia Moldovei. Oficialul european a mentionat ca prioritatea de baza a Acordului de Asociere si a Zonei de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator fiind alinierea cit mai rapida si in termeni restrinsi a Republicii Moldova la standardele europene.

    Comisarul european a spus ca Asociatiei businessului european va servi o buna platforma de dialog pentru discutarea problemelor, va ajuta la imbunatatirea climatului investitional din tara noastra si va consolida relatiile moldo-comunitare.

    13-14.10.2011

    Teacher education and training systems in the six Eastern Partnership countries

    The EU's Eastern Partnership is dedicated to "contacts between people" and covers a wide range of issues including education and training. The education and training of primary and secondary school teachers is of great interest to the partnership countries.

    The study recommended increased standardisation for qualification requirements for teachers, a renewed focus on teacher training and modernised teaching methods with the ultimate goal of closer integration with the EU in this area.

     Studiu

    11.10.2011 

    Republica Moldova devine oficial ţară asociată la Programul Cadru 7 al UE

    Astăzi, 11 octombrie, la Bruxelles, Comisarul European pentru Cercetare, Inovare şi Ştiinţă, dna Máire Geoghegan-Quinn şi acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM au semnat Memorandumul de Înţelegere între Comunităţile Europene şi Republica Moldova privind asocierea Republicii Moldova la cel de-al Şaptelea Program Cadru al Comunităţii Europene pentru Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică (PC7). 

    În luarea sa de cuvânt, dna Máire Geoghegan-Quinn a salutat întegrarea Republicii Moldova în marea familie PC7, menționând că evenimentul de astăzi este începutul unei cooperări pe termen lung de care va beneficia Republica Moldova şi va îmbogăţi comunitatea ştiinţifică europeană.


    Bruxelles - Semnarea Memorandumului de Înțelegere privind asocierea Republicii Moldova la Programul Cadru 7 al Uniunii Europene



    Vezi:

     07.10.2011


    A treia reuniune a înalţilor oficiali în cadrul Dialogului RM-UE în domeniul vizelor la Bruxelles

    Cea de-a treia reuniune a înalţilor oficiali în cadrul Dialogului RM-UE în domeniul vizelor s-a desfăşurat astăzi, 7 octombrie 2011, la Bruxelles..

    ..Oficialii au discutat agenda de lucru pentru următoarele trei luni, stabilind că în perioada 17 octombrie – 10 noiembrie curent, Comisia Europeană va organiza o misiune de evaluare a blocurilor Planului de Acţiuni privind liberalizare vizelor, urmărind scopul elaborării celui de-al doilea raport de progres până la finele anului curent. Părţile au convenit că la următoarea reuniune a înalţilor oficiali în cadrul Dialogului RM-UE în domeniul vizelor, planificată pentru începutul anului 2012, să fie discutate obiectivele de implementare ale celei de-a doua etape a Planului de acţiuni privind liberalizare vizelor.
    05.10.2011


    Summitul Parteneriatului Estic a fost un succes pentru R. Moldova: 

    Interviu cu  reprezentatul Uniunii Europene la Chişinău, ambasadorul Dirk Schuebel  despre rezultatele pe care le-a obţinut Republica Moldova la Summitului Parteneriatului Estic



       









       04.10.2011

      O sedinta informativa comuna a Programului INOGATE si a Comunitatii energetice se desfasoara la Chisinau

      Reformarea Programului INOGATE, sustinut de Uniunea Europeana a fost discutata astazi la Chisinau, in cadrul unei sedinte comune cu reprezentanti ai Comunitatii energetice. Astfel, pentru urmatorii trei ani, programul INOGATE va avea un buget de 17 milioane de euro, care vor fi administrati de un Secretariat consolidat, fapt care va permite imprimarea unei mai bune coordonari si durabilitati activitatilor programului.

      Republica Moldova a participat la 27 de proiecte in cadrul INOGATE, sau mai mult de jumatate din numarul total al acestora. Au fost organizate peste 100 de seminare de consolidare a capacitatilor in diverse domenii; cu suportul INOGATE, a fost instalata o statie de masurare a gazelor naturale la Causeni, a fost oferit suport pentru integrarea pietei energetice in Noile State Independente, suport pentru implementarea Protocolului de la Kyoto privind reducerea emisiilor poluante, precum si suport Mecanismului de finantare a eficientei energetice (MoSEFF), stabilit de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, etc.

      VEZI:

      Programul INOGATE






      04.10.2011


      Europenizarea constituţiei – soluţia pentru depăşirea crizei politice: Conducerea PL la întrevederea cu Štefan Füle, comisar european

      Preşedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu şi Prim-vicepreşedintele PL Dorin Chirtoacă au avut ieri la Bruxelles o întrevedere cu Štefan Füle,  Comisar european pentru extindere şi politică europeană de vecinătate. Aceasta este prima întrevedere din şirul de consultări ale conducerii PL cu partenerii europeni, care se vor desfăşura la Bruxelles în perioada 3-6 octombrie.

      Principalele subiecte abordate de conducerea PL în cadrul întrevederii cu Štefan Füle au vizat situaţia politică din Republica Moldova, criza constituţională existentă, care rezultă din lipsa unui Preşedinte ales, şi problematica conflictului transnistrean.

      In detalii:


      3.10.2011

       Moldova va realiza toate obligaţiile pe care le-a luat asupra sa în cadrul integrării europene

      Prim-ministrul Vlad FILAT a susţinut astăzi un briefing privind rezultatele Summit-ului Parteneriatului Estic care a avut loc la Varşovia în perioada 29-30 septembrie.

      Premierul a remarcat că obiectivele propuse pentru această reuniune au fost atinse - în Declaraţia finală a Summit-ului, Republica Moldova este menţionată în mai multe rînduri într-o lumină pozitivă.

      „Este vorba despre progresele noastre în astfel de domenii ca: negocierile pe marginea Acordului de Asociere cu UE, demararea negocierilor pe marginea Zonei de liber schimb, implementarea Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, negocierile pe marginea aderării RM la spaţiul aeronautic comun, cooperarea în cadrul Tratatului Comunităţii Energetice, reluarea negocierilor în vederea reglementării problemei transnistrene, colaborarea cu UE în domeniul ştiinţei şi inovaţiei", a precizat Prim-ministrul.      


      02.10.2011

      Vizita oficială a E.S. dl Marian Lupu la Strasbourg

      In contextul crizei politice din Moldova, preşedintele interimar al ţării, Marian Lupu, se va întâlnila Strasbourg, cu oficiali europeni, inclusiv cu preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio.

      În cadrul vizitei de două zile, Marian Lupu va avea întrevederi cu preşedintele CEDO, Jean Paul Costa, cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, dar şi cu preşedintele APCE. Şeful interimar al statului va discuta şi cu preşedintele Congresului Puterilor Locale şi Regionale din Europa, Keith Whitmore.