Faceți căutări pe acest blog

NOUTATI CoE - RM - Octombrie 2011


27.10.2011

Ambasadorul Moldovei la Strasbourg a reprezentat Consiliul Europei la Conferinţa de la Kiev privind egalitatea genurilor


Reprezentantul Permanent al Republici Moldova pe lângă Consiliul Europei, Ambasadorul Tatiana Pârvu, a reprezentat Consiliul Europei la Kiev la conferinţa cu genericul “Tendinţele curente de dezvoltare a mecanismelor naţionale în domeniul egalităţii genurilor în statele europene”. Evenimentul s-a desfăşurat în perioada 25-26 octombrie, sub egida Preşedinţiei în exerciţiu a Ucrainei la Comitetul de Miniştri al Consiliul Europei.

Detalii



26.10.2011

Noi hotărâri CEDO împotriva Moldovei

La 3 noiembrie 2011 Curtea Europeană a Drepturilor Omului va comunica în scris următoarele două hotărâri împotriva Moldovei. Ambele cauze se referă la probleme asupra cărora Curtea deja s-a pronunţat anterior.

Norma S.R.L. v. Moldova (nr. 38503/08)
Stog and Others v. Moldova (nr. 6811/08, 6934/08, 9212/08 şi 12199/08)

Cauzele se referă la neexecutarea hotărârilor judecătoreşti definitive. Reclamanţii invocă articolul 6 (dreptul de acces la o instanţă judecătorescă) şi Articolul 1 din Protocolul nr. 1 (protecţia proprietăţii). Cât priveşte cel de-al doilea caz, unii reclamanţii deasemenea invocă articolul 13 (dreptul la un remediu efectiv).

Hotărârile vor fi disponibile la 3 noiembrie 2011, după ora 10.00, pe pagina CEDO, la adresa:
http://www.echr.coe.int/ECHR/homepage_en.


21.10.2011


Vizita Comisarului Consiliului Europei la Chişinău


În perioada 19-21 octombrie 2011, Thomas Hammarberg, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, a efectuat o vizită în Republica Moldova, în cadrul căreia a participat la Conferinţa privind Holocaostul Romilor, organizată de Programul Naţiunilor Unite în Moldova şi É Romani Glinda (Organizaţia sudeză a Romilor).
 
În detalii:

20.10.2011 

Documentele Congresului privind alegerile locale din Moldova

În cadrul celei de-a 21 sesiuni plenare, Congresul Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei a adoptat o recomandare şi o rezoluţie cu privire la observarea alegerilor locale din Moldova din 5 iunie 2011.


19.10.2011
 
Combaterea contrafacerii produselor medicale : Consiliul Europei lanseaza Convenţiei Medicrime

În perioada 26-28 octombrie 2011 la Moscova se va desfăşura Conferinţa Internaţională la Nivel Înalt cu genericul « Combaterea propagării produselor medicale contrafăcute », în cadrul căreia va fi deschisă spre semnare Convenţia Consiliului Europei cu privire la contrafacerea produselor medicale şi a infracţiunilor similare care ameninţă sănătatea publică (Convenţia Medicrime), adoptată la 8 decembrie 2010.

Conferinţa va permite un schimb de opinii cu privire la asistenţa legislativă şi a măsurilor concrete de susţinere a structurilor, sistemelor şi procedurilor necesare integrării practice a Convenţiei în legislaţiile naţionale. Convenţia va oferi un cadru de cooperare naţional şi internaţional prin intermediul diferitor sectoare administrative.
În detalii:

18.10.2011

CEDO a adoptat o hotărâre în cauza Rassohin v. Moldova (no 11373/05)

Reclamanta, Varvara Rassohin, locuitoare a mun. Chişinău, născută în 1937. Cauza are la bază un litigiu relativ la curtea comună de locuit. În 1992, vecina Dnei Rassohin a instalat un gard care a îngrădit accesul reclamantei la curte, la locuinţă şi la principala sursă de alimentare cu apă. Reclamanta s-a plâns de procedura prin care ea a încercat să anuleze vânzarea terenului vecinei sale şi obţinerea permisiunii de a demola gardul, şi în particular de faptul că cauza deja fusese examinată în apel în lipsa sa. Ea a invocat în particular articolul 6 § 1 (dreptul de acces la instanţă judecătorescă).

Satisfacţia echitabilă : 3 200 EURO pentru prejudiciul moral.
În detalii: 

18.10.2011

Accesul pesoanelor handicapate la justiţie: Comisarul Hammarberg a intervenit în faţa Curţii
„Deseori persoanele handicapate sunt lipsite de acces la justiţie pe picior de egalitate cu alţii”, a declarat Comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, Thomas Hammarberg, prezentând observaţii scrise Curţii europene a Drepturilor Omului pe marginea unei cauze referitoare la tratarea unei persoane handicapate în România.

Mai multe detalii
 


17.10.2011

Sesiunea Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei

Cea de-a 21-a Sesiune a Congresului care se va desfăşura între 18 şi 20 octombrie la Strasbourg (Franţa) va fi axată pe subiectul « Să trăim împreună în demnitate » şi va pune accentul pe includerea socială, implicarea cetăţenilor şi sensibilizarea pentru drepturile omului la nivel local. Participanţii vor examina un raport cu privire la situaţia Romilor şi rolul colectivităţilor în favoarea includerii, cu privire la noile mobilizări şi violenţe urbane, precum şi cu privire la combaterea abuzului sexual faţă de copii în cadrul campaniei Consiliului Europei  UNU la CINCI. Cu ocazia ediţiei 2011 a Săptămânii europene a democraţiei locale (SEDL), în centrul dezbaterilor tematice se va afla cetăţenia participativă. De asemenea, pe ordinea de zi vor figura mai multe rapoarte privind democraţia locală şi regională în statele europene, cât şi raportul privind misiunea de observare a alegerilor locale din Moldova.

În detalii:

14.10.2011

Forul pentru viitorul democraţiei 

Între 13-14 octombrie 2011 la Limassol (Cipru) s-a desfăşurat cel de-al 7-lea For pentru viitorul democraţiei. Genericul acestei reuniuni importante europene a fost „Interdependenţa democraţiei şi a coeziunii sociale : Consolidarea reprezentării şi participării democratice prin dialog social şi angajament civic”.



10-16.10.2011

«Drepturile omului şi egalitatea de gen la nivel local» - genericul Săptămânii Europene a Democraţiei Locale pentru anul 2011 

În perioada 10-16 octombrie 2011, oraşele şi satele din Republica Moldova, de rând cu celelalte localităţile din întreaga Europă, sunt invitate să participe la Săptămâna Europeană a Democraţiei Locale (SEDL), eveniment anual desfăşurat sub egida Congresului Puterilor Locale şi Regionale (CPLR) al Consiliului Europei, având drept scopul punerea în valoare a drepturile omului ca şi element fundamental al democraţiei locale şi dezvoltarea unei culturi a respectării drepturilor omului în toate colectivităţile locale din Europa. 
Pentru informaţii suplimentare puteţi accesa :

- Pagina Consiliului Europei dedicată SEDL: www.coe.int/demoweek
- Pagina Cancelariei de stat -  http://www.descentralizare.gov.md
 
Vezi de asemenea :


 11.10.2011

Hotărârile CEDO în cauzele Gorobet v. Moldova si Fomin v. Moldova


La 11 octombrie 2011 Curtea Europeana a Drepturilor Omului a pronuntat hotararile sale in cauzele Gorobet v. Moldova si Fomin v. Moldova.


In detalii




03- 07.10.2011
 
SESIUNEA ADUNĂRII PARLAMENTARE A CONSILIULUI EUROPEI

În perioada 3-7 octombrie 2011 îşi va desfăşura lucrările sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), la care va participa şi o delegaţie din partea Republicii Moldova, condusă de vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici.

Printre subiectele abordate la sesiune este situaţia politică din Balcani, impactul Tratatului de la Lisabona asupra Consiliului Europei, cooperarea Consiliului Europei cu democraţiile emergente din lumea arabă, abuzurile privind păstrarea secretului de stat şi securitatea naţională, protecţia vieţii private pe Internet, situaţia copiilor migranţi fără acte, selecţia prenatală în funcţie de sexul copilului. În faţa deputaţilor europeni va ţine un discurs Mahmoud Abbas, Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, iar Konstantin Gryshchenko, ministrul de externe al Ucrainei va prezenta un raport în calitate de Preşedinte al  Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei

În detalii:
04.10.2011

Congresul Consiliului Europei - partener activ in implementarea Strategiei de descentalizare din Moldova

 
Eforturile actuale ale Guvernului de la Chisinau in vederea consolidarii descentralizarii si regionalizarii in tara s-au aflat in centrul discutiilor dintre Marian Lupu, Presedintele interimar al Republicii si Peresedintele Parlamentului si Keith Whitmore, Presedintele Congresului Puterilor Locale si Regionale (CPLR) al Consiliului Europei, in cadrul sesiunii Adunarii parlamentare de la Strasbourg.