Faceți căutări pe acest blog

Accesul pesoanelor handicapate la justiţie: Comisarul Hammarberg a intervenit în faţa Curţii

18.10.2011
„Deseori persoanele handicapate sunt lipsite de acces la justiţie pe picior de egalitate cu alţii”, a declarat Comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, Thomas Hammarberg, prezentând observaţii scrise Curţii europene a Drepturilor Omului pe marginea unei cauze referitoare la tratarea unei persoane handicapate în România.

Cauza a fost înaintată Curţii de către Centrul pentru Resurse Legale din numele lui Valentin Câmpeanu, un tânăr de origine romă, cu deficienţe grave de învăţare şi infectat cu virusul HIV, decedat la vârsta de 18 ani la spitalul de psihiatrie din Poiana Mare, după ce şi-a petrecut toată viaţa prin instituţii.

Până la acest moment, Curtea nu a avut ocazia să examineze o cauză ce vizează o persoană decedată înainte de introducerea unei plângeri, în lipsa oricăror urmaşi sau rude apropiate şi fără reprezentant legal. „Domină o atmosferă de impunitate în jurul abuzului comis faţă de persoanele handicapate. O aplicare strictă a criteriilor relative la calitate pentru aceste persoane ar avea ca efect indezirabil privarea unui grup în particular vulnerabil de orice perspectivă rezonabilă de a pretinde şi de a obţine reparaţii pentru încălcările drepturilor lor fundamentale. Această situaţie ar fi de asemenea contrară obiectivului ce vizează prevenirea apariţiei sau repetării încălcărilor drepturilor omului de către Statele părţi la Convenţia europeană a drepturilor omului.”

Află mai multe: