Faceți căutări pe acest blog

Dialogul RM-UE la Chisinau - 17-20 octombrie 2011

17 - 20 octombrie 2011
Moldova Pro-Europeana - cpescmdt.blogspot.com 
 
In primele zile ale saptamanii curente la Chisinau vor avea loc mai multe activitati in contextul dialogului RM-UE:


 La 18 octombrie se va desfasura cea de-a XII-a reuniune a Comitetului de Cooperare Republica Moldova - Uniunea Europeana. Agenda reuniunii include discutii asupra implementarii angajamentelor noastre fata de UE, in special, privind dezvoltarea social-economica, dialogul politic si reformele, comertul, piata si reforma regulatorie. De asemenea, vor fi examinate subiecte privind cooperarea in domeniul vamal, cooperarea in domeniul justitiei si afacerilor interne, al transportului, energiei, se va discuta despre societatea informationala, mediu si contacte interumane. Reuniunea va fi co-prezidata de Viceministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Natalia Gherman, si  Director in Directoratul Rusia, Parteneriatul Estic, Asia Centrala, Cooperare Regionala si OSCE al Serviciului European pentru Actiune Externa, Gunnar Wiegand.

La 19 octombrie va avea loc runda a 8-a de negocieri a Acordului de asociere intre Republica Moldova si Uniunea Europeana. Delegatia moldoveneasca va fi condusa de Natalia Gherman, negociator-sef, iar cea a Uniunii Europene - de Directorul executiv pentru Europa si Asia Centrala al Serviciului European pentru Actiune Externa, Miroslav Lajcak. Partile vor continua discutiile pe marginea textului Acordului de Asociere si anume a capitolelor ce vizeaza prevederile institutionale si generale, cooperarea economica si sectoriala, justitie, dialog politic si reforme. Runda precedenta de negocieri a avut loc la 5 iulie, la Bruxelles.

In aceeasi zi de 19 octombrie curent se va desfasura reuniunea informala RM-UE a Dialogului structurat privind Drepturile Omului. Acest format constituie o platforma de dialog dedicata celor mai importante subiecte ce tin de angajamentele RM in domeniul asigurarii depline a drepturilor omului, in special: statul de drept, progresul reformei sistemului judiciar, politicile anti-discriminare, implementarea recomandarilor Comitetului ONU privind Drepturile Economice, Sociale si Culturale din 2011, si implementarea preliminara a recomandarilor  ONU prevazute de Evaluarea Periodica a Drepturilor Omului,  prevenirea torturii, legislatia privind inregistrarea cultelor.

De asemenea, in perioada 17-20 octombrie curent se vor afla misiunile de evaluare a Comisiei Europene care vor verifica nivelul de realizare a angajamentelor prevazute de etapa legislativa a Planului National privind liberalizarea regimului de vize. Expertii europeni vor evalua executarea obligatiilor asumate de Guvernul Republicii Moldova prin intermediul institutiilor de resort responsabile pentru realizarea Planului national pentru liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii moldoveni. Astfel, in perioada de referinta, va fi inspectata indeplinirea conditiilor prevazute de Blocul III „Ordinea publica si securitatea. Protectia datelor cu caracter personal” si cele care fac parte din Blocul IV „Relatii externe si drepturi fundamentale” . In luna noiembrie va mai sosi o misiune, dupa care Comisia Europeana va elabora cel de-al doilea Raport de progres privind evaluarea primei etape a Planului de Actiuni.