Faceți căutări pe acest blog

NOUTATI UE-RM - Iulie 2011

 29.07.2011

BERD finanţeză industria de leasing din Republica Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) acordă în continuare sprijin pentru dezvoltarea pieţei de leasing din Republica Moldova printr-un împrumut în valoare de 2 milioane de euro acordat BT Leasing Moldova („BTL") pentru a asigura un flux constant de finanţare pentru procurarea utilajelor şi echipamentelor de către întreprinderile mici şi mijlocii (ÎMM).


 27.07.2011

Delegaţiile Guvernului RM şi Comisiei Europene au participat astăzi la prima rundă de negocieri pentru semnarea Acordului privind Spaţiul aerian comun RM - UE





25.07.2011

Libor Krkoska: În Moldova lucrăm atât cu sectorul public cât şi cu cel privat şi această practică va continua



Unul din partenerii fideli de dezvoltare ai ţării noastre se numără şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. De la începutul operaţiunilor sale în Republica Moldova, banca a investit peste 460 milioane de euro în diverse sectoare ale economiei, mobilizând suplimentar investiţii de peste 320 milioane de euro. În anul 2010 investiţiile totale ale BERD au constituit 97,4 milioane de euro, echivalent cu 2,5 procente din PIB-ul Republicii Moldova. Despre activitatea BERD în Moldova şi obiectivele băncii în următorii ani am discutat cu Libor Krkoska, reprezentantul băncii în ţara noastră.

  • Vezi de asemenea: 
BERD va acorda RM 100 milioane euro pe parcursul anului 2011

 25.07.2011

UE va acorda Moldovei 100 de milioane de euro

Anunțul a fost făcut luni, 25 iulie, de șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, ambasadorul, Dirk Schuebel, la o conferință de presă.









21.07.2011

Exportatorii moldoveni sunt pregătiţi pentru Acordul de comerţ liber cu UE

„Constanţa majorării cotelor acordate Republicii Moldova de către Uniunea Europeană pentru exportul produsele din ţara noastră pe piaţa UE, demonstrează pregătirea exportatorilor moldoveni pentru implementarea Acordului de comerţ liber cu UE, numit Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător”, a declarat vice-ministrul Economiei, Octavian Calmâc, comentând datele valorificării contingentelor tarifare acordate de UE pentru perioada 1 ianuarie – 21 iulie 2011.

20.07.2011


 Agenda europeană pentru integrare – migranții bine integrați aduc valoare adăugată UE în plan economic și cultural
Astăzi, Comisia a adoptat „Agenda europeană pentru integrarea resortisanților din țările terțe” în vederea consolidării beneficiilor economice, sociale și culturale aduse de către migrație Europei. Agenda pune accentul pe participarea deplină a migranților în toate sectoarele vieții colectivităților și subliniază rolul esențial al autorităților locale.

20.07.2011

BERD a lansat Proiectul „Revizuirea sistemului instanţelor judecătoreşti economice  şi a programelor de instruire în Moldova”
Se preconizează ca implementarea Proiectului să se desfăşoare în două etape. În cadrul primei etape se va elabora conceptul privind cea mai bună formulă pentru asigurarea specializării interne (în cadrul fiecărei instanţe judecătoreşti) a  judecătorilor în examinarea cauzelor comerciale, precum şi se va evalua numărul optimal de judecători necesar pentru examinarea unor asemenea categorii de cauze. Etapa a doua a Proiectului presupune elaborarea, în comun cu Institutul Naţional al Justiţiei, a programelor de instruire şi instruirea propriu-zisă a judecătorilor care vor examina cauzele comerciale.

19.07.2011


Horbowski T.  Moldova: What Kind of the Eastern Partnership?
In May, Moldovan authorities sent to the ministries, embassies and parliaments of the EU member countries a special non-paper document in which they proposed the development direction for the Eastern Partnership.



19.07.2011

Cererile de propuneri lansate de UE vor stimula inovarea şi introducerea pe piaţă a unor produse şi servicii noi.


În cadrul acestei runde de finanţare se vor acorda circa 7 miliarde de euro, dintr-un total de 53 de miliarde alocat programului de finanţare în domeniul cercetării pentru perioada 2007-2013.

Fondurile sunt destinate echipelor de cercetători din UE şi din ţări terţe, care pot contribui la dezvoltarea cercetării europene de înalt nivel şi la reducerea decalajului care separă Uniunea de principalii săi competitori în acest domeniu, SUA şi Japonia. …

Granturile în domeniul cercetării se vor orienta către domenii precum
:

•    îmbătrânirea activă şi în condiţii bune de sănătate
•    tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor ; proiecte de colaborare între cercetători europeni, menite să contribuie la comercializarea descoperirilor
•    sprijinirea cercetătorilor - probleme de mediu
•    alimentaţie mai sigură şi mai sănătoasă
•    nanotehnologii
•    mijloace de transport


19.07.2011




Moldova: are they ready for Europe?






Chisinau is perceived as a success story of the EU's eastern politics. Despite the case of Transnistria, Moldova is one of the most prospective candidates for EU. The negotiations on Free Trade Association may be introduced even this year. However, the question still remains: is Moldovan economy ready for this level of integration? What reforms are necessary if Moldova aims to be be an effective partner for Europe? Experts we invited to debate the issue, try to find the answers.


17.07.2011



Jerry Buzek: UE menține deschisă ușa pentru țările membre ale Parteneriatului Estic

Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek a declarat postului de radio Europa libera că Uniunea Europeană  nu îşi va închide porţile pentru ţările din cadrul Partenariatului Estic, din care face parte Moldova...

 In detalii:

 15.07.2011

Comisia Europeană publică Raportul anual  2011

privind politicile de dezvoltare şi asistenţă externă ale UE  şi punerea în aplicare a acestora în 2010

 

 

14.07.2011

Reuniunea înalţilor oficiali ai statelor din vecinătatea UE
Evenimentul a fost organizat de Comisia Europeană pentru a examina modalităţile de implementare a noii Comunicări privind Politica Europeană de Vecinătate (PEV).  Din partea UE, reuniunea a fost prezidată de Comisarul Stefan Fule şi Directorul executiv pentru Balcanii Occidentali şi Europa de Est, Miroslav Lajcak. 

14.07.2011

Raportul Parlamentului European (PE) privind negocierile cu Republica Moldova 
Raportul Parlamentului European (PE) recomandă Consiliului şi Comisiei să ia măsurile necesare pentru ca negocierile cu Republica Moldova să continue la ritmul constant din prezent, să încurajeze dialogul dintre partidele politice ca o alternativă la noi alegeri generale, în scopul ieșirii din actualul blocaj constituțional, şi să-și dubleze eforturile vizând găsirea unei soluții la conflictul din Transnistria.


14.07.2011

 UE a alocat € 78.6 milioane pentru a stimula sectorul energetic şi reforma justiţiei în Republica Moldova

Comisia Europeană a adoptat Programul anual de acţiune 2011 pentru Moldova în valoare de € 78.6 milioane pentru sprijinirea ţării în sectorul energetic şi cel al justiţiei. Într-un comunicat de presă a fost declarat că pachetul, aprobat la 13 iulie, ar putea ajuta la promovarea cercetării potenţialului de energie regenerabilă în Republica Moldova şi să sprijini campanii de sensibilizare a opiniei publice privind eficienţa energetică şi energia regenerabilă..

 14.07.2011

Republica Moldova și Comisia Europeană demarează negocierile directe asupra Acordului privind Spaţiul Aerian Comun UE - RM.
 Prima rundă de negocieri va avea loc la Chișinău, la 27-28 iunie, alte două runde fiind programate pentru lunile septembrie şi respectiv, noiembrie ale anului curent.

Secretarul Guvernului, Victor Bodiu, negociator-şef din partea Republicii Moldova, a declarat joi, 14 iulie, la o ședință a grupului de negociatori, că partea europeană a transmis deja un proiect de acord, care în următoarele zile va fi dat publicității, pentru consultări.
  • Vezi de asemenea:
    •  Runda de consultări deschise cu societatea civilă şi companiile din domeniul aerian asupra conţinutului Acordului privind Spaţiul Aerian Comun UE-Moldova Comunicat de presa (19.07.2011)
    •  Prima rundă de negocieri pentru semnarea Acordului privind Spaţiul aerian comun RM - UE Comunicat de presa (26.07.2011)


08.07.2011

Conferinţa „Dimensiunea programelor comunitare privind mobilitatea academică” (06-07.07.2011, Warsaw)

  07.07.2011

Comisia a lansat un nou plan de acțiune în domeniul transporturilor către și dinspre țările vecine

Comisia Europeană a publicat astăzi un nou Plan de acțiune în domeniul transporturilor către și dinspre țările vecine, destinat a îmbunătăți legăturile de transport cu regiunile vecine din estul și sudul UE. Planul propune peste 20 de măsuri concrete, pe termen scurt, dar și pe termen mai lung, menite să facă mai ușoare, mai sigure și mai viabile conexiunile de transport. Acest plan va amplifica totodată integrarea piețelor, atât în folosul UE, cât și al regiunilor învecinate. Planul a fost prezentat la 7 iulie 2011 de vicepreședintele Siim Kallas, responsabil cu transporturile, și de Stefan Füle, comisarul pentru extindere și politica europeană de vecinătate.

VEZI:
EU Neighbourhood Transport Plan


7.07.2011

Strategia de reformare si coordonare a sectorului justitiei

Delegatia Uniunii Europene în Republica Moldova în cooperare cu Ministerul Justitiei al RM si Institutul National al Justitiei au organizat conferinta de presa cu privire la Strategia de reformare si coordonare a sectorului justitiei. Scopul principal al conferintei a fost de a prezenta rezultatele studiului de evaluare a sectorului justitiei în Republica Moldova, finantat de UE si realizat de o echipa de experti independenti, precum si de a face schimb de experienta în domeniul reformarii sistemului de justitie cu Lituania, România si Georgia si a prezenta lectiile însusite pentru procesul de reformare a justitiei desfasurat în Moldova.
  6.07.2011

Vizita Preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, în Moldova

„Republica Moldova trebuie să fie ambiţioasă dar şi realistă în dorinţa ei de a deveni membru UE. Este o ambiţie pe termen lung. Pas cu pas Moldova îşi va atinge scopul”, a menţionat oficialul european.


  •   Herman van Rompuy : „În ciuda crizei economice, UE îşi va respecta angajamentele asumate”: Interviu









    • Nicu Popescu: Miza pentru Uniunea Europeană şi Republica Moldova este să transforme „povestea de succes” într-o realitate de succes: Interviu  cu N. Popescu, cercetător ECFR, despre vizită la Chişinău Președintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy,

    Vezi :  
    5.07.2011 

    Reuniunea Platformei de Cooperare a Parteneriatului de Mobilitate Moldova-UE

    La 5 iulie curent la Chişinău a avut loc reuniunea Platformei de Cooperare a Parteneriatului de Mobilitate Moldova-UE, în cadrul căreia s-a discutat procesul de implementare şi evaluare a proiectelor Parteneriatului în perioada 2010-2011. 

     5.07.2011 


    Cea de-a şaptea rundă de negocieri a Acordului de Asociere între RM şi UE


    Părţile au constatat un nou progres în ce priveşte negocierea Preambulului, Obiectivelor şi Principiilor Generale ale Acordului, inclusiv şi prevederile Instituţionale, Generale şi Finale, fiind atins un acord provizoriu referitor la dimensiunea parlamentară şi cea în domeniul cooperării cu societatea civilă.  

     
    5.07.2011
    Integrarea europeană - prioritatea absolută pentru liderii politici şi cetăţenii Moldovei: Interviu acordat de Prim- ministrul RM, V-Filat  postului TV " Euronews"








    5.07.2011



    UE va  aloca fonduri noi pentru a stimula proiecte de învăţământ superior şi îmbunătăţirea procesului de predare în cadrul Programului TEMPUS 
    Vezi:





    5.07.2011


    Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare va acorda anul acesta Moldovei asistenţă financiară în valoare de 45 de milioane de euro. În acest scop, s-au încheiat 2 memorandumuri cu autorităţile locale. Unul se referă la împrumuturi în valuta locală, iar altul la eficienţa energetică ...



    Vezi:

    BERD in Moldova

     4.07.2011

    Commission adopts Framework Regulation for Macro-Financial Assistance to third countries

    On Monday 4 July, the Commission adopted a proposal for a Framework Regulation for macro-financial assistance (MFA), a financing instrument under which exceptional financial assistance is granted to third countries close to the EU that are experiencing balance-of-payments difficulties. The proposed Framework Regulation aims to make MFA faster and more effective by speeding up decision-making for individual MFA operations. The Framework Regulation would lay down the key rules governing MFA in a formal legal act. Since the launch of the instrument in 1990, a total of 55 MFA decisions benefiting 23 countries have been approved, with total commitments amounting to €7.4 billion.
    VEZI de asemenea:
    Asistenţa macro-financiară pentru statele nemembre ale UE 


     1.07.2011
     
    Politica in domeniul concurentei. Aspecte de apropiere la standardele UE:  Masa rotunda

     1.07.2011

    la 1 iulie 2011, a intrat în vigoare Regulamentul Consiliului UE privind prelungirea preferinţelor comerciale autonome pentru Republica Moldova 

    pînă în anul 2015 şi privind majorarea cotelor pentru exportul pe piaţa UE a vinurilor şi cerealelor fără plata taxei vamale.
    “…(5) Pentru a sprijini eforturile Moldovei, în conformitate cu PEV și cu Parteneriatul estic, și pentru a oferi exporturilor de vin ale Moldovei o piață atrăgătoare și fiabilă, se propune creșterea contingentelor tarifare actuale pentru vin de la 100000 hectolitri la 150000 hectolitri pentru anul 2011, de la 120000 hectolitri la 180000 hectolitri pentru anul 2012 și la 240000 hectolitri pe an începând cu 2013.” 


    Vezi:

    • Regulamentul (CE) nr. 55/2008 al Consiliului din 21 ianuarie 2008 de introducere a unor preferințe comerciale autonome pentru Republica Moldova și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 980/2005 și a Deciziei 2005/924/CE a Comisiei (Jurnalul Oficial L 020 , 24/01/2008 p. 0001 - 0008 )
    • Regulamentul (UE) nr. 581/2011 al Parlamentului European și al Consiliului
      din 8 iunie 2011de modificare a Regulamentului (CE) nr. 55/2008 al Consiliului de introducere a unor preferințe comerciale autonome pentru Republica Moldova


      Vezi de asemenea:


    • Ghidul utilizatorului "Oportunităţile oferite de Preferinţele Comerciale Autonome şi regulile specifice pieţei comunitare " (123 p.)