Faceți căutări pe acest blog

NOUTATI CoE - RM - Iulie 2011

29.07.2011


A fost inaugurat oficiul procurorilor ANTITORTURĂ


Biroul a fost amenajat şi dotat cu tehnică din contul sprijinului financiar acordat din partea instituţiilor europene în cadrul Programului comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene privind susţinerea democraţiei în Republica Moldova





 29.07.2011
CEDO: Măsuri provizorii: o instrucţiune noua  şi statistici

Curtea tocmai a publicat o instrucţiune practica  nouă practică privind aplicarea articolului 39 din Regulamentul Curţii.Curtea va începe, de asemenea, emiterea semestriala a  statisticilor privind numărul de cereri de măsuri provizorii în cazuri de deportare, care au fost acceptate sau respinse.
 

28.07.2011

Consiliul Europei organizeaza consultatii publice vis-a-vis de reforma Ministerului de Interne

Respectarea drepturilor omului, combaterea torturii si consolidarea potentialului politiei si a trupelor de carabinieri. Expertii internationali ai Consiliului Europei si-au expus astazi opinia vis-à-vis de modificarea legii cu privire la politie si cea a trupelor de carabinieri.
In detalii 




 26.07.2011

Thomas Hammarberg: Legi concrete necesare  pentru a proteja minorităţi sexuale  de la discriminare şi ură


Minorităţi sexuale  se confruntă cu discriminări grave în multe domenii ale vieţii nu în ultimul rând, în ocuparea forţei de muncă, educaţie, asistenţă medicală şi activităţi de petrecere a timpului liber. Intimidarea la şcoală  este deja ceva obişnuit. Studiile au demonstrat că aproximativ jumătate din minorităţi sexuale  ascunde identitatea lor de gen la locul de muncă din motivul fricii  de a pierde locul de muncă. Patruzeci şi unu crime homofobie au fost raportate în Europa din 2008, spune Thomas Hammarberg, Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, în  comentariu său privind  Drepturile Omului publicat astăzi.
 In detalii:
  19.07.2011


Thomas Hammarberg :Hotărârile emise de Curtea Europeană nu pot fi ignorate


“… O executare rapidă, completă şi eficientă a hotărârilor Curţii  Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, este esenţială pentru punerea în aplicare eficientă a standardelor Convenţiei Europene în dreptul intern”, spune Thomas Hammarberg, Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, în  comentariu său privind  Drepturile Omului publicat astăzi.

Постановления, принимаемые Европейским судом, не могут игнорироваться

 15..07.2011

Modelul Găgăuzia ar putea fi "o sursă de inspiraţie" pentru alte ţări europene, afirmă preşedintele APCE
 

Unitatea teritorială autonomă Găgăuzia în Republica Moldova este un model bun pentru coexistenţa paşnică a diferitelor comunităţi naţionale într-o ţară - şi ar putea servi drept " sursă de inspiraţie" pentru alte ţări europene, a declarat Mevlüt Cavusoglu Preşedintele APCE la sfârşitul unei vizite în regiune.


 12.07.2011

CEDO a notificat hotărârea sa în cauza unui cetăţean al Moldovei împotriva Bulgariei

Baltaji v. Bulgaria (cererea nr. 12919/04)

Reclamantul, Veaceslav Petrovich Baltaji, este un cetăţean al Moldovei, născut în 1965, care locuieşte la Sankt Petersburg (Rusia). Invocând articolul 8 (dreptul la respectarea vieţii private) al Convenţiei europene a Drepturilor Omului, el reclamă expulzarea sa din 2003 de pe teritoriul Bulgariei, unde se afla legal cu familia şi avea reşedinţă permanentă din 1994. Invocând articolul 13 (dreptul la un recurs efectiv) şi articolul 1 din Protocolul nr. 7 la Convenţie (garanţii procedurale în cazul expulzării de străini), el a pretins că legislaţia bulgară nu i-a acordat niciun recurs efectiv pentru protecţia dreptului său şi că el nu a beneficiat de garanţii procedurale care ar fi trebuie să fie prevăzute în caz de expulzare a străinilor. Satisfacţie echitabilă: 10.000 euro (prejudiciaul moral) şi 2.000 euro (costuri şi cheltuieli).

07.07.2011

Moldova îşi îndeplineşte angajamentele faţă de Consiliul Europei 

Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a adoptat la 6 iulie 2011, în cadrul unei reuniuni, Decizia privind stadiul cooperării Consiliului Europei cu Republica Moldova în perioada aprilie 2010-mai 2011
 5.07.2011

  Cauzele Moldovei la CEDO



La 5 iulie 2011 Curtea europeană a Drepturilor Omului a adoptat hotărâri în cauzele Dan versus Moldova (dreptul la un proces echitabil) şi Haritonov versus Moldova (interzicerea tratamentelor inumane şi degradante)




     Curtea European a Drepturilor Omului a stabilit încălcarea dreptului la respectarea vieţii private şi de familie (art. 8 al CEDO) în cauza Avram şi alţii versus Moldova






     4.07.2011

    La 4 iulie la Strasbourg  a fost facut public răspunsul Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei  cu privire la procedura de alegere a Preşedintelui RM

    În cadrul celei de-a 87a sesiuni plenare (17-18 iunie 2011), Comisia europeană pentru democraţie prin lege (Comisia de la Veneţia), a adoptat  lun memoriu amicus curiae cu privire la trei întrebări ce ţin de articolul 78 al Constituţiei Republicii Moldova, care i-au fost adresate de Curtea Constituţională a Moldovei la 19 aprilie 2011, în rezultatul sesizării acesteia cu un recurs constituţional din partea unui grup de deputaţi.

    Aceste întrebăru sunt următoarele: