Faceți căutări pe acest blog

NOUTATI CoE - RM - August 2011


În prezent  un sfert din persoanele deţinute în Europa se află în detenţie provizorie sau « detenţie preventivă ». Ele nu au fost încă judecate sau sunt în aşteptarea reexaminării unei condamnări anterioare. După cum culpabilitatea lor nu a fost stabilită, aceste persoane ar trebui în principiu să fie considerate nevinovate, declară astăzi, 18 august 2011,  Thomas Hammarberg, Comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, în ultimul său articol din Carnetul Drepturilor Omului.

In detalii

10.08.2011

Republica Moldova se alatura initiativei „Saptamana Europeana a Democratiei Locale"
 
Cancelaria de Stat a lansat un apel către comunităţile locale, Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) şi asociaţiile reprezentative ale administraţiei publice locale de a se alătura la acţiunile desfăşurate în contextul „Săptămânii Europene a Democraţiei Locale" (SEDL), care este un eveniment anual desfăşurat sub egida Congresului Puterilor Locale şi Regionale (CPLR) ale Consiliului Europei. Evenimentul va avea loc în perioada 10-16 octombrie curent şi urmăreşte încurajarea participării democratice la nivel local.
 
Săptămâna Europeană a Democraţiei Locale este organizată pentru a evidenţia valoarea democraţiei locale ca un element esenţial în orice sistem democratic, pentru a sensibiliza cetăţenii europeni cu privire la modul în care autorităţile locale funcţionează şi oportunităţile disponibile în comunitatea lor pentru a participa cât mai activ în procesul de luare a deciziilor. De asemenea, evenimentul îşi propune să stimuleze autorităţile locale să reflecteze la rolul pe care îl au, ca apărători ai democraţiei locale şi să consolideze profilul Consiliului şi Congresului Europei, pentru a dezvolta democraţia locală şi a creşte eficienţa şi transparenţa guvernării locale.

În Săptămâna Europeană a Democraţiei Locale, publicul larg este informat cu privire la Consiliul Europei, instituţia majoră de referinţă în Europa pentru valorile universale precum democraţia şi drepturile omului şi este evidenţiat rolul pe care CPLR îl joacă în dezvoltarea şi consolidarea democraţiei locale din toată Europa.   

Subiectul principal al ediţiei din 2011 îl constituie „Drepturile omului la nivel local". Autorităţile locale din cele 47 de ţări membre ale Consiliului Europei, inclusiv Republica Moldova, sunt chemate să protejeze şi să consolideze drepturile omului în comunităţi prin îmbunătăţirea politicilor social-culturale la nivel local.
 Vezi:

02.08.2011



DH-DD(2011)561E / 02 August 2011
Action plan / action report - Communication from Moldova concerning the case of Ciubotaru against Moldova (Application No. 27138/04)
DH-DD(2011)562E / 02 August 2011
Action plan / action report - Communication from Moldova concerning the case of Manole and others against Moldova (Application No. 13936/02)
DH-DD(2011)563E / 02 August 2011
Action plan / action report - Communication from Moldova concerning the case of Tãnase against Moldova (Application No. 7/08)

02.08.2011

Sute de mii de apatrizi din Europa necesita protectie suplimentara

Apatrizii deseori sunt marginalizati. Fara adeverinta de nastere, buletin de identitate, pasaport sau alte documente, ei risca sa nu aiba acces la educatie, la ingrijiri madicale, la asistenta sociala sau la dreptul de vot. O persoana apatrida nu se poate deplasa legal si nici nu se poate incadra legal in campul muncii.

Thomas Hammarberg, Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, abordeaza problema apatrizilor din Europa intr-un comentariu publicat astazi, 2 august 2011. 


02.08.2011

 Memorarea genocidului Romilor şi învăţarea lecţiilor

Thorbjørn Jagland, Secretarul General al Consiliului Europei, a îndemnat europenii să onoreze memoria Romilor, omorâţi de regimul nazist în timpul celui de-al Doilea Război mondial prin asumarea unui angajament de a construi un viitor mai bun pentru viitoarele generaţii.

Exprimându-se cu ocazia comemorării nopţii de 2-3 august 1944, în timpul căreia mai multe mii de Romi au fost masacraţi în câmpul de concentrare din Auschwitz-Birkenau (tragedie pe care comunităţile Romilor o numesc Samudaripen sau Pharrajimos), Dl Jagland a declarat că ar trebui să învăţăm lecţii din trecut.

De asemenea, Dl Jagland a încurajat învăţătorii şi marele public să acceseze şi să utilizeze superba bază de date constituită de Consiliul Europei în colaborare cu Oficiul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE, care furnizează informaţii şi material pedagogic pentru cunoaşterea Samurdaripen: www.romagenocide.org


Keith Whitmore: „Comemorarea masacrului Romilor din 1944 ne obligă să eradicăm discriminarea care persistă împotriva lor”

„Deoarece comemorăm noaptea de 2-3 august 1944, în timpul căreia mai multe mii de Romi au fost masacraţi în câmpul de concentrare din Auschwitz-Birkenau, ar trebui să ne asumăm responsabilitatea de a acţiona cât mai concret şi mai aproape de cetăţeni pentru a face să înceteze discriminarea a căror victimă continuă să fie Romii din Europa”, a declarat, Keith Whitmore, Preşedintele Congresului autorităţilor locale şi regionale al Consiliului Europei.

În acest context Consiliul Europei organizează, pentru prima dată, un Summit al Primarilor cu privire la Romi care se va desfăşura la Strasbourg, la 22 septembrie 2011. El va reuni reprezentanţi ai comunităţilor şi regiunilor, reţele şi instituţii precum şi organizaţii şi aleşi Romi.
Vezi de asemenea:

2nd August – Day of Remembrance of Romani and Sinti extermination