Faceți căutări pe acest blog

Acordul de liber schimb cu RM urmează a fi încheiat în toamna 2013


 Prim-ministrul Vlad FILAT a avut astăzi o întrevedere cu Comisarul European pentru Comerţ, Karel De GUCHT, după care cei doi oficiali au susţinut o conferinţă de presă comună
În cadrul conferinţei de presă comune, Prim-ministrul a declarat că lansarea negocierilor privind crearea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu UE  este o realizare importantă, iar implementarea acestui obiectiv înseamnă noi oportunităţi pentru agenţii economici din ţara noastră, dar şi motivaţie suplimentară pentru investitori străini.

Premierul s-a referit la progresul înregistrat în domeniul comerţului Republicii Moldova cu  statele-membre ale UE, precizînd că actualmente 49% din exportul mărfurilor din RM sînt orientate spre statele-membre ale UE, iar 43,5% reprezintă import din UE.

Premierul a subliniat că obţinerea din partea UE a unei decizii favorabile pentru lansarea negocierilor pe marginea stabilirii Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu UE  este o decizie importantă,  dar este doar un început. Vor urma runde de negocieri intense cu reprezentanţii UE, care vor derula în paralel cu o agendă ambiţioasă de reforme implementate pe plan intern în conformitate cu recomandările Comisiei Europene.

În acelaşi timp, crearea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu UE va constitui o oportunitate adiţională şi pentru agenţii economici din regiunea transnistreană, care beneficiază actualmente deja de Preferinţele Comerciale Autonome ale UE.

„Dialogul pe care l-am avut pînă acum cu experţii europeni referitor la DCFTA a fost unul constructiv şi dinamic. La 18 ianuarie la Chişinău, a fost stabilit calendarul negocierilor pentru 2012, s-a convenit asupra principiilor şi modalităţilor de bază pentru desfăşurarea negocierilor, iar în perioada 19-23 martie va avea loc prima rundă de negocieri plenară asupra conţinutului viitorului document privind crearea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător dintre RM şi UE", a specificat Vlad FILAT.

Premierul a menţionat că Guvernul RM este pregătit pentru aceste negocieri şi e determinat să depună tot efortul pentru semnarea cît mai rapidă a Acordului privind instituirea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu UE.

La rîndul său, Comisarul European pentru Comerţ a apreciat acţiunile Guvernului RM întreprinse pînă la această etapă şi a exprimat speranţa că această dinamică va fi menţinută în continuare.

„Astăzi este punctul de cotitură în relaţiile comerciale dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, pentru care a fost nevoie de mult efort din partea partenerilor", a declarat Karel de GUCHT şi a felicitat Guvernul RM pentru acest succes.

Oficialul a menţionat că instituirea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu UE reprezintă o oportunitate pentru reformarea sistemului economic al Republicii Moldova şi conformarea lui la standardele europene. Totodată, Karel de GUCHT a subliniat importanţa acestui proces pentru consolidarea imaginii ţării noastre în faţa investitorilor.

„Unele studii arată că volumul schimbului comercial  dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană a crescut substanţial, atingînd cifra record de 2,7 mlrd. euro. Totodată, există potenţial nevalorificat în acest sens, din cauza că producătorii din RM nu corespund criteriilor UE. Astfel, în urma conformării cerinţelor pentru semnarea Acordului privind instituirea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu UE, producătorii moldoveni vor deveni mai competitivi. UE va continua să susţină Republica Moldova inclusiv prin instrumente speciale de finanţare. Pentru perioada anilor 2011-2013 asistenţa totală constituie 273 mil. euro, iar pentru perioada ulterioară 2014-2020 se pregăteşte un nou cadru de asistenţă pentru Republica Moldova", a precizat Comisarul European pentru Comerţ.

Acordul privind instituirea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE urmează a fi semnat în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic care va avea loc în toamna anului 2013.

Comunicat de presai