Faceți căutări pe acest blog

Noutati COE- RM - Februarie 2012

27.02.2012

Romii şi Călătorii din Europa se confruntă cu un rasism flagrant 

Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Thomas Hammarberg, a lansat raportul său privindul respectarea drepturilor omului pentru minorităţile Romilor şi Călătorilor în cele 47 de State membre ale Consiliului Europei. 


Detalii (în română):
 24.02.2012

Moldova - promotor al politicilor europene de tineret

În vederea dezvoltării şi promovării politicilor de tineret în Moldova şi efortul european în acest domeniu. în Moldova s-a aflat într-o vizită Preşedintele Forumului European pentru Tineret, Peter Matjašič, care a avut mai multe întrevederi cu înalţi oficiali precum Vlad Filat, Prim-Ministrul R.Moldova, Tudor Darie, Cosilierul Primului-Ministru pe politici de tineret, Ion Cebanu, Ministrul Tineretului şi Sportului şi Liliana Palihovici, Vicepreşedintele Parlamentului. 

 În cadrul întrevederilor, Peter Matjašič a menţionat că Republica Moldova este ţara cu unul dintre cele mai dezvoltate domenii de tineret din Europa de Est şi că Moldova ar putea avea un rol important de training şi informare pe domeniul tineret pentru ţările din Europa de Est, avînd sprijinul structurilor europene în acest sens.
Forumul European de Tineret este cea mai reprezentativă structură de tineret la nivel european, care consultă Uniunea Europeană, Consiliul Europei şi Organizaţia Naţiunilor Unite în subiecte ce ţin de problemele şi interesele tinerilor

Detalii:  
 
22.02.2012

 GRETA a publicat un raport asupra Moldovei


Grupul de experţi în combaterea traficului de fiinţe umane (GRETA) al Consiliului Europei a publicat, la 22 februarie 2012, primul său raport de evaluare cu privire la Moldova.

 În raport, GRETA a menţionat măsurile luate de autorităţile moldoveneşti în vederea combaterii traficului de fiinţe umane, printre care adoptarea unei legi speciale în vederea combaterii traficului şi introducerea Sistemului Naţional de Orientare pentru asistenţa şi protecţia victimelor şi potenţialelor victime ale traficului.
 
Mai mult



21.02.2012

Moldova condamnată la CEDO pentru  anchete neefective

Curtea europeană a Drepturilor Omului a comunicat, la 21 februarie 2012, hotărârea sa în cauza
Buzilo versus Republica Moldova (nr. 52643/07).

Reclamantul, Serghei Buzilo, este cetăţean al Republicii Moldova, născut în 1972, cu domiciliul la Chişinău. El a invocat articolul 3 (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante; dreptul la o investigare eficientă) şi s-a plâns că, în noiembrie 2006, fiind suspectat de furt, a fost reţinut şi dus la un comisariat de poliţie, unde a fost bătut de poliţişti. De asemenea, reclamantul a denunţat lipsa unei investigări efective a faptelor conexe.
Curtea a stabilit încălcarea articolului 3 al CEDO (investigare)
Satisfacţie echitabilă: 10.000 euro (daune morale)


Detalii: 


16.02.2012
 
Consiliul Europei a făcut apel către Satele membre să modernizeze serviciul public mass-media


Consiliul Europei a făcut un apel către statele sale membre să consolideze idependenţa editorială şi operaţională a radioteleviziunilor şi altor mass-media publice.

Comitetul Miniştrilor a adoptat o Declaraţie şi o Recomandare în care invită Statele membre să modernizeze cadrul de guvernare pentru mass-media din serviciul public şi să-l adapteze mediului comunicării moderne, în care relaţiile cu publicul sunt bazate pe transparenţă, deschidere şi dialog.
Consiliul Europei susţine ideea unui serviciu public de radiodifuziune, care este parte integrantă a unui spaţiu mediatic dinamic, de rând cu mass-media comerciale şi mass-media asociative. În 2011, Consiliul Europei a semnat un protocol de acord cu Uniunea europeană a radio-televiziunii în scopul consolidării cooperării între aceste două organizaţii.

 Detalii:

 13.02.2012


Prevenirea discriminării în şcoală

Direcţia generală educaţie, tineret şi sport din municipiul Chişinău a organizat un Seminar instructiv-metodic „Viziunea unei familii, a unei şcoli şi a unei societăţi tolerante – cum să prevenim discriminarea?” face parte din cadrul programului educaţional Pestalozzi, demarat la Strasbourg, Consiliul Europei. Scopul este dezvoltarea cunoştinţelor şi a competenţelor profesorilor în domeniul educaţiei toleranţei şi a înţelegerii pentru a evita situaţiile de discriminare în sala de clasă.

Detalii:
 
10.02.2012

Decizie de neadmisibilitate a CEDO în cauza Balan versus Moldova

Curtea a declarat neadmisibilă cauza Balan versus Moldova. Cauza vizează noua cale internă de recurs introdusă în Moldova, în rezultatul hotărârii pilot pronunţată de Curte, pentru a remedia situaţia de neexecutare a hotărârilor judecătoreşti definitive şi durata excesivă a proceselor.

Detalii :

07.02.2012

Moldova din nou condamnată la CEDO pentru condiţiile de detenţie

La 14 februarie 2012, Curtea Europeană a Drepturilor Omului va notifica Guvernului Republicii Moldova Cauza Hadji versus Republica Moldova (nr. 32844/07 şi 41378/07)

Reclamantul, Iurie Hadji, este cetăţean al Republicii Moldova, născut în 1973 şi în prezent îşi ispăşeşte la Bender, pedeapsa cu închisoarea de 12 ani pentru apartenenţă la o organizaţie criminală care se specializa în furturi de automobile. Invocând Articolul 3 (interzicerea tratamentului inuman şi degradant), el s-a plans, în particular, de condiţiile de detenţie până şi după condamnarea sa în 2006.

Detalii :

  • Cauza Hadji versus Republica Moldova (eng)

02.02.2012


A fost semnat Acordul privind crearea Euroregiunii „Nistru”

În cadrul vizitei oficiale a Prim-ministrului Vlad FILAT în Ucraina, în prezenţa Premierilor şi a delegaţiilor guvernamentale ale Republicii Moldova şi Ucrainei., reprezentanţii administraţiei regiunii Viniţa, din partea Ucrainei, şi conducătorii a 6 raioane din Republica Moldova (Donduşeni, Ocniţa, Rezina, Soroca, Floreşti, Şoldăneşti), au semnat, la Kiev, Acordul privind crearea Euroregiunii „Nistru”, elaborat în baza Convenţiei europene [a Consiliului Europei] privind cooperarea transfrontalieră dintre comunităţile şi autorităţile teritoriale (Madrid, 21 mai 1980).

Detalii:
Mai mult:
 02.02.2012

Consiliul Europei susţine promovarea diaogului politic între Chişinău şi Tiraspol

La 2 februrie 2012  a avut loc şedinţa Grupului de raportori pentru democraţie a Consiliului Europei, la care a participat dl Eugen Carpov, viceprim-ministrul pentru reintegrare a Moldovei. Reprezentanţii statelor membre au discutat pe marginea evoluţiilor în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, respectarea drepturilor omului, problematica implementării măsurilor de încredere şi rolul ce ar putea fi jucat de Consiliul Europei în acest sens.

Detalii :