Faceți căutări pe acest blog

MEDIA Mundus: Stimulente în valoare de 5 milioane EUR acordate de Comisie pentru proiectele internaționale de film

Aproximativ 35 proiecte având legătură cu filmul vor primi fonduri de finanțare în valoare de 5 milioane de euro din partea programului Media Mundus – programul Uniunii Europene în materie de cooperare internațională și schimburi pentru industria audiovizuală  Proiectele vor contribui la consolidarea distribuției filmelor europene pe piețe din afara Europei și viceversa.

„Fiecăruia dintre noi îi face plăcere să vadă filme bune la cinema și la televizor. Media Mundus – versiunea globală a programului nostru de succes MEDIA – încurajează coproducțiile internaționale, stimulează distribuția la nivel mondial și crește competitivitatea sectorului audiovizual european. Scopul urmărit este de a oferi publicului mai multe posibilități de alegere și ocazia de a vedea filme realizate în întreaga lume”, a declarat Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret.

Printre cele 35 de proiecte selectate pentru cofinanțare sunt:

- „IPEDA MUNDUS”
Acest proiect facilitează difuzarea de filme europene pe platforme video internet importante în SUA și Canada. De asemenea, facilitează accesul cineaștilor din America de Nord la omologii lor europeni.
 
- „EYE ON FILMS”
Aceasta este o rețea mondială de distribuitori și festivaluri care distribuie lungmetraje de debut în peste 20 de țări.
- „DOCSTORIES
 
Un atelier de formare care urmărește să dezvolte proiecte documentare creative și programe non-ficțiune inovatoare în regiunea Mării Negre (Rusia, Turcia, Ucraina, România, Bulgaria, Belarus, Azerbaidjan, Georgia, Armenia și Republica Moldova). „Docstories” va crea, de asemenea, o rețea prin care se va stimula circulația documentarelor și schimbul de bune practici.
 
Context

Peisajul filmului s-a fi modificat semnificativ în ultimele două decenii, datorită impactului evoluțiilor tehnologice, cum ar fi televiziunea digitală multicanal, cinematografele digitale și difuzarea video la cerere.
Programul Media Mundus beneficiază de un buget de 15 milioane de euro pe o perioadă de 3 ani (2011-2013) și finanțează proiecte care încurajează mobilitatea și schimburile între realizatorii europeni de filme și omologii lor din întreaga lume.
Programul Europa creativă, propus de Comisie și care urmează să fie aplicat începând din 2014, preconizează alocarea a peste 900 de milioane EUR pentru programele MEDIA și MEDIA Mundus. Bugetul final va fi stabilit de către Parlamentul European și statele membre.