Faceți căutări pe acest blog

Rezultatele primei runde de negocieri a Acordului privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre RM şi UE

22.03.2012
Prima rundă de negocieri a Acordului privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană a fost una de succes. În cadrul acesteia, părțile au făcut un schimb de date statistice privind cele mai importante și mai sensibile grupuri de mărfuri pentru Republica Moldova, inclusiv pentru regiunea transnistreană. La prima rundă a asistat și un reprezentant al administrației de la Tiraspol. 

Declarația a fost făcută joi, 22 martie, de ministrul-adjunct al Economiei Octavian Calmâc și de negociatorul-şef al delegaţiei Comisiei Europene, Luc Devigne, în cadrul unei conferințe de presă. Octavian Calmâc a precizat că în cadrul primelor negocieri părțile și-au propus să identifice sectoarele și grupurile de mărfuri din Republica Moldova care vor fi protejate sau liberalizate gradual. ”De fapt, negocierile propriu-zise vor începe în rundele II și III, când se vor discuta textele juridice și concesiunile tarifare ce vor fi operate de părți”, a precizat Octavian Calmâc. El a spus că experiența altor țări arată că negocierile cele mai complicate vor fi la capitolul ce țin de liberalizarea comerțului cu bunuri și servicii. La rândul său, negociatorul-şef al delegaţiei Comisiei Europene, Luc Devigne, a spus că la Chișinău s-au discutat din plin și cu succes aspecte ale politicii regulatorii menite să integreze economa Republicii Moldova în UE. 

Oficialul european a precizat că în cadrul acestor negocieri Uniunea Europeană tratatează Republica Moldova ca un spațiu unitar, iar reprezentantul regiunii transnistrene a avut acces nelimitat la toate discuțiile și documentele discutate. Luc Devigne a reaminit că Uniunea Europeană va acorda Republicii Moldova o asistență de 41 de milioane de euro în cadrul programului de întărirea capacităților instituționale ale republicii.  

Prima runda de negocieri a Acordului privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană a avut loc în perioada 20-22 martie. A doua rundă de negocieri va avea loc la Bruxelles, în luna iunie curent. Acordul privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană presupune liberalizarea graduală a comerţului cu bunuri şi servicii, libera circulaţie a forţei de muncă, reducerea taxelor vamale, barierelor tehnice şi netarifare, abolirea restricţiilor cantitative şi armonizarea legislaţiei RM la cea a Uniunii Europene. Spre deosebire de regimul comercial actual RM-UE (ATP) care este un regim unilateral acordat de UE pe un termen limitat.

Arena
VIDEO