Faceți căutări pe acest blog

Noutati UE -RM: Martie 2012



 28.03.2012
Relaţiile moldo-comunitare pe agenda întrevederii
Prim-ministrului Vlad Filat cu Martin Schulz, Preşedintele Parlamentului European
 ...Preşedintele Parlamentului European a apreciat evoluţiile pozitive dinRepublica Moldova în ceea ce priveşte asigurarea stabilităţi politice şi faptul că forţele politice au ajuns la un consens în privinţa alegerii Preşedintelui RM. Înaltul oficial european a dat asigurări în cea ce priveşte susţinerea şi pe viitor a eforturilor depuse de autorităţile RM pe calea integrării europene.


28.03.2012



Dialogul RM-UE, pe agenda discuţiilor
dintre Prim-ministrul Vlad Filat şi Graham Watson, Raportor pentru Acordul de Asociere RM-UE din partea Parlamentului European

Prim ministrul a trecut în revistă  acţiunile întreprinse de Guvernul de la Chişinău pe marginea dialogului politic RM-UE, reiterînd angajamentul plenar al ţării noastre pentru procesul de implementare a agendei de reforme.

În cadrul discuţiilor, oficialii au constatat evoluţia pozitivă a negocierilor Acordului de Asociere UE-RM. Pe parcursul celor 10 runde de negocieri s-a reuşit închiderea provizorie a negocierilor pe toate subiectele: Dialogul Politic şi Reforme, Cooperare în domeniul Politicii Externe şi de Securitate. Capitolul Justiţie, Libertate şi Securitate este, la fel, aproape de un acord provizoriu. De asemenea, este înregistrat  progres în domeniul sectorial - reuşindu-se închiderea a 23 din 25 de capitole.

Detalii:


27.03.2012

Dialogul RM-UE în domeniul justiţiei şi afacerilor interne

Referitor la agenda europeană a ţării noastre, Comisarul European a apreciat modul în care autorităţile de la Chişinău implementează angajamentele asumate, în special  cele care vizează regimul liberalizat de vize.

„Uniunea Europeană are o cooperare foarte bună cu R. Moldova în ceea ce priveşte implementarea Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize", a precizat Cecilia MALMSTRÖM.
 
Detalii

27.03.2012

  Dialogul moldo-comunitar în domeniul transportului

Prim-ministrul Vlad FILAT s-a întîlnit astăzi la Bruxelles cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Siim KALLAS, Comisar european pentru mobilitate şi transport  

Referindu-se la domeniul transportului, Vlad Filat a remarcat progresul din acest sector, fapt confirmat şi de încheierea recentă a negocierilor asupra capitolului respectiv din viitorul Acord de Asociere RM-UE...

Siim KALLAS şi-a exprimat apreciere faţă de eforturile depuse de R. Moldova privind liberalizarea spațiului aerian comun, menționînd că acest Acord va fi semnat în perioada Președinției daneze a UE. Comisarul s-a angajat să sprijine semnarea acestui document în termeni cît mai restrînși, nu mai tîrziu de luna iunie, anul curent.

„Noi susținem mersul reformelor în R. Moldova și dorim ca cetățenii țării Dvs. să beneficieze din plin și cît mai curînd de ceea ce oferă spațiul aerian comun", a precizat Comisarul.


22.03.2012

Şedinţa Plenară a Rundei a 10-cea a negocierilor asupra Acordului de Asociere RM-UE
La 22 martie curent la Chişinău s-a desfăşurat cea de-a zecea rundă a negocierilor privind Acordul de Asociere,...

Miroslav LAJČÁK, Director executiv pentru Europa şi Asia Centrală în cadrul Serviciului European pentru Acţiune Externă, negociator-şef din partea UE, a menţionat că Republica Moldova a obţinut rezultate remarcabile în dialogul pe marginea Acordului de Asociere RM-UE şi a Acordului de liberalizare a regimului de vize. El a spus că alegerea Preşedintelui Republicii Moldova este o veste bună, manifestîndu-şi convingerea că acest fapt va intensifica colaborarea dintre cele două părţi.

 22.03.2012

Prima rundă de negocieri a Acordului privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană a fost una de succes. În cadrul acesteia, părțile au făcut un schimb de date statistice privind cele mai importante și mai sensibile grupuri de mărfuri pentru Republica Moldova, inclusiv pentru regiunea transnistreană. La prima rundă a asistat și un reprezentant al administrației de la Tiraspol. Declarația a fost făcută joi, 22 martie, de ministrul-adjunct al Economiei Octavian Calmâc și de negociatorul-şef al delegaţiei Comisiei Europene, Luc Devigne, în cadrul unei  conferințe de presă.

 Detalii

20.03.2012

 Prima Reuniune a Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul RM şi Parlamentul României


În cadrul Reuniunii, membrii Comisiei parlamentare comune vor face o trecere în revistă a relaţiilor dintre Republica Moldova şi UE, vor efectua un transfer de expertiză în domeniul integrării europene şi vor adopta Rezoluţia Comisiei comune pentru integrare europeană a Parlamentului Republicii Moldova şi Parlamentului României de sprijin politic al Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană. La finalul Reuniunii, membrii Comisiei vor susţine un briefing de presă.

Comisia comună pentru integrare europeană a fost constituită în conformitate cu Protocolul de colaborare şi parteneriat dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, semnat la Bucureşti la 27 aprilie 2010. Co-preşedinte al Comisiei comune pentru integrare europeană din partea Parlamentului Republicii Moldova este deputata Ana Guţu.

  •  Detalii
  • R e z o l u t i a Comisiei comune pentru integrare europeanaa Parlamentului Romaniei si Parlamentului RMde sprijin politic al RM pentru aderarea la UE
 14.03.2012

Procesul de la Bologna: deputaţii doresc mai multă mobilitate pentru studenți

Implementat în 47 de state, Procesul de la Bologna are scopul de a consolida coerența și competitivitatea educației superioare europene și de a promova mobilitatea studenților în Spațiul European de Educație Superioară.  Parlamentul European a adoptat un raport întocmit de socialistul italian Luigi Berlinguer care cere mai mulți bani și o mai bună participare a instituțiilor, universităților și statelor membre în realizarea obiectivelor strategiei UE 2020.

Raportul parlamentar cere consolidarea întregului Proces de la Bologna, care este esenţială pentru obiectivele de creştere prevăzute în Strategia Europa 2020. „Este una dintre cerinţele pentru integrarea completă a pieţei interne a UE şi un instrument indispensabil pentru a face faţă provocărilor impuse de criza economică şi financiară“, spune raportorul Luigi Berlinguer în raportul său.

14.03.2012
  
MEDIA Mundus: Stimulente în valoare de 5 milioane EUR acordate de Comisie pentru proiectele internaționale de film
Aproximativ 35 proiecte având legătură cu filmul vor primi fonduri de finanțare în valoare de 5 milioane de euro din partea programului Media Mundus – programul Uniunii Europene în materie de cooperare internațională și schimburi pentru industria audiovizuală  Proiectele vor contribui la consolidarea distribuției filmelor europene pe piețe din afara Europei și viceversa.

Detalii: 

6.03.2012

Rezultatele monitorizării procesului de realizare de către autorităţile RM a angajamentelor asumate în procesul de integrare europeană a ţării pentru anul 2011

În cadrul unei mese rotunde din 6 martie 2012, Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT şi Centrul Analitic EXpert-Grup au prezentat rezultatele monitorizării procesului de realizare de către autorităţile Republicii Moldova a angajamentelor asumate în procesul de integrare europeană a ţării pentru anul 2011. Constatările monitorizării, precum şi recomandările pentru impulsionarea reformelor au fost publicate în nr. 22 al publicaţiei trimestriale Euromonitor.



Detalii

6.03.2012


Comisia Europeană acordă 14 milioane Euro pentru demararea primei faze de implementare a Programului Complex de Consolidare Instituţională

În cadrul Planului Naţional de Acţiuni 2011, Uniunea Europeană oferă 14 milioane Euro care vor fi direcţionate pentru finanţarea fazei I a Programului Complex de Consolidare Instituţională (CIB, bugetul total 41,6 mln. Euro).

CIB are ca obiectiv suport în consolidare instituţională a unui număr limitat de instituţii centrale cheie în procesul de negociere şi implementare a Acordului de Asociere, inclusiv a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Complex şi dialogul privind liberalizarea regimului de vize.

Scopul Programului este acordarea suportului în elaborarea şi revizuirea politicilor naţionale, legislaţiei primare şi secundare în domeniul reformei administraţiei publice, justiţiei şi afaceri interne, creării Zonei Economice de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană, ş.a.