Faceți căutări pe acest blog

Noutati CoE-RM - Martie 2012

30.03.2012

Preşedintele  Adunării parlamentare a Consiliului Europei va efectua o vizită în Moldova

În perioada 2-5 aprilie 2012, Preşedintele APCE, dl  Jean-Claude Mignon, va efectua o viziă oficială în Moldova.

Mai mult:




28.03.2012

Reforma CEDO şi potenţialul impact asupra integrării europene a RM 


Mai mult




27.03.2012

Pensii decente pentru toţi

Într-o rezoluţie adoptată în unanimitate, la 22 martie 2012,  la Paris, Comisia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru afaceri sociale, sănătate şi dezvoltare durabilă propune o serie de măsuri care să garanteze pensii decente pentru toţi. Pe baza unui raport elaborat de Denis Jacquat (Franţa, PPE / CD), Comitetul solicită statelor membre ale Consiliului Europei să asigure un standard adecvat de viaţă pentru pensionari, oferindu-le, prin intermediul sistemului public de pensii, un venit minim egal cel puţin cu pragul naţional al sărăciei. 

Mai mult:

22.03.2012

Consolidarea capacităţii de dezvoltare durabilă a turismului de-a lungul rutelor culturale


În perioada 22-26 martie 2012, Consiliul Europei organizează la Chişinău, un program de consolidare a capacităţilor, susţinut de o serie de parteneri internaţionali importanţi: Asociaţia Internaţională pentru Cultură şi Schimburi Culturale (ACTE), Institutul European al Rutelor Culturale; Iniţiativa Central Europeană (ICE), Centrul de Competenţă al Dunării (DCC) şi USAID.


21.03.2012

 Moldova din nou condamnată de CEDO pentru condiţiile de detenţie


Curtea Europeană a Drepturilor Omului a notificat, în scris, la 20 martie 2012, hotărâre Arseniev versus Republica Moldova (nr. cererilor 10614/06 şi 10620/06).


20.03.2012

Democraţia locală din Moldova pe agenda sesiunii Congresului Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei



Cea de-a 22-a sesiune a Congresului puterilor locale şi regionale care se desfăşoară în perioada 20-22 martie 2012 la Strasbourg (Franţa) întruneşte peste 300 de reprezentanţi locali şi regionali din cele 47 de State membre ale Consiliului Europei.


16.03.2012

Secretarul General al Consiliului Europei a salutat alegerea Preşedintelui Moldovei

Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a salutat, la 16 martie, alegerea noului Preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

“Această zi marchează o etapă importantă în istoria Republicii Moldova. Eu aduc felicitări liderilor politici pentru aă au ajuns la un compromis pentru a aege Preşedintele şi astfel, au depăşit criza politică care a durat prea mult.

Salut aspiraţiile lui Nicolae Timofti de a deveni Preşedintele tuturor cetăţenilor moldoveni, indiferent de opiile politicie ale acestora.

Acum, după alegerea Preşedintelui, a sosit timpul pentru a realiza reformele economice şi sociale promise, de a ameliora statul de drept şi de a garanta eficienţa aparatului judiciar. Consiliul Europei va continua să sprijine eforturile depuse de Republica Moldova pentru implementarea reformelor”, a menţionat dl Jagland.


16.03.2012


Preşedintele APCE a salutat alegerea Preşedintelui Republicii Moldova

Jean-Claude Mignon, Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a salutat alegerea, la 16 martie 2012, a  noului Preşedinte al Republicii Moldova de către Parlament.

El l-a felicitat călduros pe Nicolae Timofti în noua sa funcţie şi l-a asigurat că îi va transmite toate urările de succes în cadrul vizitei sale în Moldova, pe care o va avea între 2-5 aprilie curent.
Detalii


15.03.2012
 
Consiliul Europei şi Internetul: drepturile utilizatorilor pe primul plan

La 15 martie 2012, la Strasbourg, cele 47 State membre ale Consiliului Europei au adoptat o Strategie privind Guvernarea Internetului pentru a proteja drepturile omului, Statul de drept şi democraţia online.

Mai mult:



14.03.2012

Persoanele cu dizabilităţi au dreptul să fie incluse în societate – şi ceilalţi trebuie să respecte acest principiu
Persoanele cu dizabilităţi timp îndelungat au fost excluse din societate şi forţate să ducă o viaţă de izolare, fie erau plasate în instituţii sociale specializate, fie erau ascunse în odăi dosite chiar în casa propriei familii,  a menţionat Thomas Hammarberg, Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, în ultimul său comentariu din Carnetul Drepturilor Omului, publicat la 13 martie împreună cu un document tematic pe acelaşi subiect.

În mod ironic, acest lucru uneori era provocat cu cele mai bune intenţii, în nume de caritate, pentru îngrijire, bunăstare socială sau pentru reabilitare medicală. De-a lungul timpului, aceasta a devenit o caracteristică acceptată de atitudine a societăţilor noastre tradiţionale faţă de persoanele cu dizabilităţi. Rezultatul efectiv al acestei atitudini a fost că o parte semnificativă a populaţiei europene a fost lipsită de demnitate şi de drepturile lor fundamentale ale omului.

Detalii:


14.03.2012

Consolidarea asistenţei judiciare în materie penală

Aflat într-o vizită oficială la Consiliul Europei (Strasbourg, Franţa), Ministrul Justiţiei al Republicii Moldova, Oleg Efrim, s-a întâlnitla 13 martie,  cu Gianni Buqicchio, preşedintele Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), precum şi cu Secretarul General al acestui organ consultativ al Consiliului Europei, Thomas Markert.

În aceaşi zi Ministrul Justiţiei al Republicii Moldova,  Oleg Efrim a semnat, în prezenţa Secretarului adjunct al Consiliului Europei, Maud de Boer-Buqicchio, cel de-al doilea Protocol adiţional la Convenţia Europeană de Asistenţă Judiciară în Materie Penală (STE nr. 182).


Protocolul semnat este orientat spre consolidarea capacităţii Statelor de a reacţiona la criminalitatea transfrontalieră ţimând cont de evoluţia politică şi socială din Europa şi de progresele tehnologice intervenite în lumea întreagă. El va fi aplicat  în scopul ameliorării şi completării Convenţiei de asistenţă judiciară din 1959 şi a Protocolului său adiţional din 1978, în special diversificând situaţiile în care poate fi solicitată asistenţa judiciară şi facilitând această asistenţă astfel încât să devină mai rapidă şi mai flexibilă. De asemenea, acest Protocol prevede necesitatea de a proteja drepturile individuale în cadrul prelucrării datelor cu caracter personal.

La 14 martie, ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a avut o întrevedere cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland. În cadrul discuţiei, înaltul reprezentant al acestui for pan-european a făcut o Declaraţie în care a apreciat evoluţia reformelor din Republica Moldova, în particular a celor iniţiate în sectorul Justiţiei, şi a constatat că Guvernul de la Chişinău îşi onorează angajamentele asumate în acest sens.

Detalii:
Informaţii suplimentare:
Asistenţa judiciară internaţională în materie penală: Ghid /Ministerul Justiţiei al României. Direcţia Drept internaţional şi Tratate. – Bucureşti, S.a. – 19 pag.

În vizorul mass-media:

13.03.2012

Moldova condamnată la CEDO pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil

La 13 martie 2012, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a notificat hotărârea sa în cauza

Asito versus Republica Moldova (nr. 2) (cererea nr. 39818/06)

Societatea reclamantă, QBE Asito S.A., este o companie privată de asigurări înregistrată în Moldova. Printr-o hotărâre definitivă din iulie 2005, Curtea supremă i-a ordonat să transfere unei bănci o anumită sumă cu titlu de indemnizaţii pentru daune materiale. Totodată, în august 2005 Curtea Supremă şi-a modificat propria hotărâre, ordonând societăţii reclamante să plătească băncii o sumă mai mare. Printr-o hotărâre suplimentară din martie 2006, Curtea supremă a mai ordonat societăţii reclamante să achite cheltuielile de procedură judiciară unei societăţi cu care avusese relaţii contractuale, dar care nu era parte la procedura principală. Invocând articolul 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil de către un tribunal stabilit prin lege) şi articolul 13 (dreptul la un recurs efectiv), societatea reclamantă susţine că nu au fost respectate regulile de formare a completului de judecată, în ceea ce priveşte hotărârea modificată din august 2005, şi că hotărârile din august 2005 şi martie 2006 au încălcat principiul de securitate juridică. Societatea reclamantă pretinde şi o încălcare a drepturilor sale în temeiul articolului 1 din Protocolul nr. 1 (protecţia proprietăţii).

Detalii:
  •  Textul deplin al hotărârii
12.03.2012

Moldova a ratificat Convenţia Consiliului Europei pentru protecţia copiilor împotriva exploatării sexuale şi a abuzurilor sexuale

Republica Moldova a depus la Consiliul Europei instrumentele de ratificare a Convenţiei Consiliului Europei pentru protecţia copiilor împotriva exploatării sexuale şi a abuzurilor sexuale (STCE nr. 201). Acest tratat va intra în vigoare pentru ţara noastră la 1 iulie 2012.

Detalii:
Resurse web suplimentare:


12.03.2012
Eficienţa funcţionării parlamentalor naţionale ar putea fi evaluată de APCE

Autoevaluarea parlamentelor naţionale ar duce la o ameliorare a calităţii activităţii parlamentare.
Eficienţa parlamentelor constituie unul din principalii indicatorii care demonstrează în ce stare se află democraţia în ţara respectivă. În acest context, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a considerat, la 9 martie curent, că ar fi utilă evaluarea funcţionării democratice a parlamentalor, în Statele membre ale Consiliului Europei. În opinia parlamentarilor europeni, autoevaluarea parlamentelor în baza criteriilor fixate de comun acord şi în conformitate cu un cadru procedural clar stabilit ar putea contribui la identificarea soluţiilor la carenţele identificate de democraţia reprezentativă.

Mai mult: