Faceți căutări pe acest blog

Moldova din nou condamnată de CEDO pentru condiţiile de detenţie

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a notificat, în scris, la 20 martie 2012, hotărârea Arseniev versus Republica Moldova (nr. cererilor 10614/06 şi 10620/06).


Reclamantul, Igor Arseniev, este un cetăţean al Republicii Moldova, care s-a născut în 1959 şi se află într-o închisoare din Chişinău, fiind condamnat la 20 de ani pentru omor. Bazându-se pe articolul 3 (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante) din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, el s-a plâns de condiţiile inumane în care este detenţinut din 2003, în special de supraaglomerarea excesivă, de calitatea produselor alimentare şi de igienă. El a afirmat, în special că, deţinut în aceste condiţii până la 23 de ore pe zi, a fost afectată starea sănătăţii sale psihice.

Curtea a stabilit că a avut loc o încălcare a articolului 3 al CEDO şi i-a acordat reclamantului în calitate de satisfacţie echitabilă: 15.000 euro (EUR) (titlu de prejudiciu moral) şi 100 (costuri
şi cheltuieli).



Hotărîrea va devine definitivă în termen de trei luni de zile de la data adoptării în condiţiile Articolului 44 alin. 2 (b) din Convenţie.

Detalii: