Faceți căutări pe acest blog

Pensii decente pentru toţi

Într-o rezoluţie adoptată în unanimitate, la 22 martie 2012,  la Paris, Comisia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru afaceri sociale, sănătate şi dezvoltare durabilă propune o serie de măsuri care să garanteze pensii decente pentru toţi. Pe baza unui raport elaborat de Denis Jacquat (Franţa, PPE / CD), Comitetul solicită statelor membre ale Consiliului Europei să asigure un standard adecvat de viaţă pentru pensionari, oferindu-le, prin intermediul sistemului public de pensii, un venit minim egal cel puţin cu pragul naţional al sărăciei.

Comitetul pledează pentru sistemele naţionale de pensii bazate pe mai multe criterii care ar combina sursele de venit, inclusiv componente de repartiţie şi capitalizare. Tendinţele actuale spre diminuarea pensiilor şi spre generalizarea regimurilor finanţate prin capitalizare crează noi inegalităţi intra şi inter-generaţii şi, prin urmare, reprezintă o ameninţare la adresa coeziunii sociale în multe state membre.

Comitetul recomandă politici care să promoveze crearea de locuri de muncă cu un salariu suficient care să sporească capacitatea persoanelor fizice de a-şi prevedea individual pensia, precizând totodată că, în cazul în care este posibil, să fie limitat accesul la schemele de pensionare anticipată şi la alte posibilităţi de retragere anticipată de pe piaţa muncii. De asemenea, este subliniată necesitatea de a găsi soluţii adecvate pentru persoanele cu perioade în care nu au făcut contribuţii la fondul de pensii pentru diferite motive.

Raportul, care va fi dezbătut la sesiunea APCE din iunie, face bilanţul reformelor sistemului de pensii, cu ajutorul statisticilor recente. în 31 din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei.

Detalii: