Faceți căutări pe acest blog

Moldova pe calea liberalizării regimului de vize cu UE: un inventar al realizărilor şi eşecurilor

 8.02.2012

Într-un studiu semnat de Leonid Litra se menţionează că una dintre reuşitele Moldovei în procesul obţinerii regimului liberalizat de vize este perfectarea exclusiv a paşapoartelor biometrice. „Cu cât acestea vor deveni mai accesibile şi mai răspândite, cu atât mai uşor le va fi autorităţilor să explice populaţiei ce înseamnă un regim liberalizat de vize cu UE. Pentru a evita dezamăgirile ulterioare, trebuie ca fiecare să înţeleagă că va fi în continuare nevoie de vize pentru călătorii cu o durată mai mare de 90 de zile în UE şi nu va permite dreptul la muncă. Totodată, populaţia din regiunea transnistreană trebuie încurajată să îşi aducă în regulă actele de stare civilă pentru a putea obţine un paşaport biometric”, a declarat Leonid Litra.

Expertul consideră că Moldovei îi va fi greu să facă faţă provocărilor financiare generate de liberalizarea regimului de vize cu UE. „Pe lângă alocaţiile de la bugetul de stat, este nevoie adiţional de 39 mln de euro pentru ducerea la bun sfârşit a Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu UE. Un prim pas ar fi includerea oficială a Ministerului Finanţelor în Grupul de lucru cu privire la vize”, este de părere Leonid Litra.

Studiul IDIS susţine că autorităţile trebuie să coopereze mai eficient cu Ucraina pe domeniul gestionării frontierei, în special a segmentului transnistrean. De asemenea, este nevoie de a finaliza procesul de demarcare a frontierei de stat cu Ucraina pentru sectorul staţiei hidrotehnice şi barajului de la Novodnestrovsk, satul Palanca şi câteva sute de metri de la Portul Giurgiuleşti. 


Detalii:
  •  Anul 2012 nu va aduce moldovenilor călătorii fără vize în UE, expert IDIS (Info prim Neo)