Faceți căutări pe acest blog

Noutati UE-RM - Ianuarie 2013

29.01.2013


Štefan Füle: „Procesul de aderare la UE necesita reforme profunde”


Cum va schimba o posibilă ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană destinul european al ţărilor din vecinătatea estică a UE?

„Marea Britanie a fost intotdeauna un suporter al extinderii si al angajamentului UE fata de tarile din vecinatatea UE. Si sper ca nu doar datorita acestui domeniu al politicii UE vor ramane implicati in cadrul UE. Cat priveste Moldova (dar si alti parteneri din vecinatatea estica), trebuie sa spun ca atunci cand Comisia si-a redefinit si revizuit politica de vecinatate, a oferit posibilitatea ca orice partener estic care promoveaza valorile europene sa se refere la articolul 49 al Tratatului de la Lisabona si sa solicite calitatea de membru. Si sper ca urmatorul Summit (n.a. al Parteneriatului estic) va reprezenta o noua oportunitate pentru cei care sunt pregatiti, cei care lucreaza intensiv pentru implementarea reformelor, cei care fac eforturi pentru a-si aduce tarile mai aproape de UE, asadar sper ca pentru toti acestia articolul 49 (n.a. al Tratatului de la Lisabona) sa devina din ce in ce mai mult o realitate si mai putina fictiune,” a raspuns responsabilul european.



 28.01.2013

Reuniunea Înalţilor Oficiali RM-UE privind liberalizarea regimului de vize
 
La 28 ianuarie 2013, la Bruxelles a avut loc Reuniunea Înalţilor Oficiali RM-UE privind liberalizarea regimului de vize. Reuniunea a fost condusă de către viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, şi Directorul General pentru Afaceri Interne (DG HOME) al Comisiei Europene, Stefano Manservisi.În cadrul întrevederii, ambele părţi au trecut în revistă ultimele evoluţii ale Dialogului RM-UE privind liberalizarea regimului de vize. În acest sens, au fost menţionate principalele recomandări ale celui de-al III-lea Raport al Comisiei Europene cu referire la implementarea Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize şi a Studiului privind evaluarea impactului asupra nivelului de migraţie şi securitate asupra UE în cazul liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii RM, trecerea oficială a RM la cea de-a II-a fază a dialogului, precum şi examinarea în detaliu a rezultatelor prezentate în cadrul primului Raport de Progres al RM privind implementarea celei de-a II-a faze.

 Detalii



 25.01.2013

Semnarea Protocolului între Guvernul RM şi Guvernele statelor Benelux privind readmisia persoanelor aflate în situaţie de şedere ilegală
 
Semnarea Protocolului între Guvernul RM şi Guvernele statelor Benelux privind readmisia persoanelor aflate în situaţie de şedere ilegalăLa 25 ianuarie 2013, la Bruxelles a fost semnat Protocolul dintre Guvernul RM şi Guvernele statelor Benelux privind implementarea Acordului dintre RM şi Comunitatea Europeană cu referire la readmisia persoanelor aflate în situaţie de şedere ilegală. Protocolul a fost semnat de către Ambasadorii statelor Benelux (Belgia, Olanda şi Luxemburg) acreditaţi în Regatul Belgiei, iar din partea Republicii Moldova, de către domnul Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Belgiei.


Acordul menţionat a fost semnat între Republica Moldova şi Comunitatea Europeană pe data de 10 Octombrie 2007 şi a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2008.


Acesta va contribui la consolidarea relaţiilor de cooperare ale Republicii Moldova cu ţările Benelux în domeniul combaterii migraţiei ilegale, readmisiei persoanelor care au încălcat regimul de şedere pe teritoriul statelor Benelux şi Republica Moldova, precum şi la extinderea parteneriatelor de vecinătate. Toate acestea vor conduce la eficientizarea măsurilor de combatere a criminalităţii organizate transfrontaliere şi schimbului dinamic de informaţii între instituţiile de resort în domeniul afacerilor interne.
 Detalii


24.01.2013

Artur MICHALSKI  - noul Ambasador al Republicii Polonia în Republica Moldova

 
 Ambasadorul Poloniei în R. Moldova şi-a exprimat speranţa că, cooperarea dintre Moldova şi Polonia se va consolida pe parcursul anului curent. În context, el a menţionat  că, în luna martie, în R. Moldova va sosi un grup de parlamentari polonezi, care vor participa la cea de a treia şedinţă a Asambleei Moldova-Polonia.




 24.01.2013

Cea de-a cincea rundă de negocieri a Acordului de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzător RM - UE

Pe 22-23 ianuarie curent, la Chişinău, a avut loc , la care au fost negociate ofertele părţilor privind accesul la piaţă a serviciilor şi mărfurilor. "Sîntem foarte aproape de a atinge, în scurt timp, compromisurile mult aşteptate. Există premisele şi dorinţa ambelor părţi de a finaliza negocierile către următoarea rundă de discuţii, care va avea loc în martie la Bruxelles",   a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, Octavian Calmîc, viceministru al Economiei, negociatorul-şef din partea Republicii Moldova.



Negocierile pe marginea Acordului privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv între Republica Moldova şi Uniunea Europeană ar putea să fie finalizate în martie, la un an după iniţierea acestora
.


 
23.01.2013


Negocierile pe marginea Acordului de Asociere RM-UE ar putea fi finalizate în această primăvară. Despre aceasta au comunicat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă comune pe marginea rezultatelor celei de-a 14-a runde de negocieri, Natalia Gherman, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, şi Gunnar Wiegand, negociator-şef din partea UE.
 Natalia Gherman a menţionat că, în cadrul celei de-a 14-a runde, s-a avansat considerabil în negocieri, practic fiind finalizate negocierile la capitolul justiţie, libertate şi securitate. Ea a menţionat că la acest capitol mai rămîne doar componenta care ţine de libera circulaţie a cetăţenilor în UE, dar aceasta e corelată cu Acordul de liberalizare a vizelor, negocierile pe marginea căruia încă continuă.


Gunnar Wiegand  a spus că Moldova e printre primele ţări din Parteneriatul Estic care va avea un Acord de Asociere cu UE. „Sperăm că în anul viitor să aplicăm o bună parte a prevederilor acestui Acord”, a declarat el.El a menţionat că prevederile din Acord care au mai rămas de negociat ţin de crearea Zonei de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător, pe care UE o vede ca pe o modalitate de depăşire a divizării Republicii Moldova. „Este un instrument cheie pentru a promova modernizarea economiei, societăţii, justiţiei şi e o ofertă pentru locuitorii de pe ambele maluri ale rîului Nistru”, a menţionat Gunnar Wiegand.

 DETALII

22.01.2013

Italia s-a angajat să susțină ferm Moldova în procesul său de integrare în structurile europene


, inclusiv la capitolul liberalizării regimului de vize. Acest lucru este relevant și în ceea ce ține de imigrarea cetățenilor moldoveni în Italia. Constatăm că intrările în statul italian au avut loc, în mare parte, în baza acordurilor legale bilaterale, iar procentul de refuz pentru moldovenii care doresc să vină în statul italian este mai mic și coboară din an în an", a spus Enrico NUNZIATA, Ambasador al Italiei în Republica Moldova

Diplomatul italian a menționat că în Republica Moldova există toate condițiile necesare pentru atragerea investitorilor italieni, dar unul din obiectivele pe care le va urmări pe perioada mandatului său va fi evaluarea acestor investitori și asigurarea unui flux obiectiv și transparent al acestora pe piața RM, pentru asigurarea unei colaborări economice favorabile reciproce.

Oficialul a subliniat importanța stabilirii unei comunicări eficiente între Camerele de Comerț și Industrie din cele două țări, lucru care ar facilita colaborarea economică bilaterală.


18.01.2013

România susţine drumul european al Chişinăulu


În cadrul întrevederii Viceprim-ministrului, ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Iurie Leancă, cu ministrul Afacerilor Externe al României, Titus Corlăţean, au fost discutate perspectivele cooperării bilaterale în domeniul integrării europene.

Miniştrii au avut un schimb detaliat de opinii asupra modului de dezvoltare a dialogului politic circumscris Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, fiind convenit calendarul acţiunilor prioritare pentru anul în curs, la nivelul instituţiilor guvernamentale. Şeful diplomaţiei române a subliniat rolul important ce revine palierului parlamentar în ce priveşte consolidarea relaţiei bilaterale şi susţinerea aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova.


 16.01.2013

Strategia energetică a Republicii Moldova pînă în anul 2030

cuprinde o descriere detaliată a situației actuale a sistemului energetic al RM, dar și obiectivele țării privind consolidarea sistemului energetic național în comunitatea europeană.

 Potrivit documentului în cauză, Republica Moldova a stabilit o opţiune clară de integrare în Uniunea Europeană şi în piaţa sa internă a energiei. În acest context, au fost stabilite 3 obiective generale: Asigurarea securității aprovizionării cu energie; Crearea pieţelor concurenţiale şi integrarea lor regională şi europeană; Asigurarea durabilitatea mediului şi combaterea schimbărilor climatice.

Tot în contextul dezvoltării sectorului energetic, Guvernul a aprobat astăzi Planul naţional de acţiuni în domeniul eficienţei energetice pentru anii 2013-2015. . Planul are la bază Programul Naţional pentru Eficienţă Energetică 2011-2020, care stabileşte cadrul general cu obiective pe termen lung, urmînd a fi sprijinit, la fiecare trei ani, 


14.01.2013

 Fule: Semne ale evoluțiilor pozitive ale dezvoltării din Republica Moldova 

Anul 2012 a fost un an plin de provocări pentru politica europeană de vecinătate, cu tranziții democratice de durată și adesea dificile în Europa de Sud și Est, le-a spus Štefan Füle, comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, șefilor delegațiilor UE din regiunea de vecinătate în timpul întâlnirii lor de la Bruxelles  Cu toate acestea, el a citat unele progrese privind alegerile democratice în Europa de Sud și mai multe semne de evoluții pozitive ale dezvoltării în statele din Est, în special în Republica Moldova.

Următorul pachet IEV (Instrumentul European de Vecinătate) care urmează a fi adoptat la 20 martie, va include o comunicare, doisprezece rapoarte naționale de progres, două rapoarte regionale ale țărilor din Europa de Sud și de Est și un raport cu indicatori cantitativi ai progreselor înregistrate în direcția reformei, a declarat comisarul.

Comisarul, de asemenea, a vorbit despre IEV, care urmează să înlocuiască IEVP (Instrumentul European de Vecinătate și Parteneriat). Unul dintre aspectele cheie pentru IEV pentru următoarea perioada planificată constă în implementarea "abordării stimulente" ("mai mult pentru mai mult"), a spus Füle, adăugând că ar exista o legătură directă între rapoartele de progres și asistența suplimentară.


11.01.2013

 Dirk Schuebel: 2013 va fi un an important pentru relaţiile bilaterale dintre UE şi Republica Moldova
 
Interviu cu Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, ambasadorul Dirk Schuebel

09.01.2013

Fule :  Fondul European pentru Democraţie - mesaj clar de solidaritate cu popoarele din vecinătate, asigurându-le că aspirațiile lor democratice

Scopul principal al FED este acordarea directă de granturi activiştilor în favoarea democraţiei și/ sau organizațiilor care luptă pentru tranziția democratică a ţărilor din  vecinătatea europeană și din afara acesteia, prin proceduri specifice flexibile. FED poate lucra, de asemenea, prin intermediul organizațiilor societății civile europene (cum ar fi fundațiile politice).

Štefan Füle, Comisarul pentru Extindere și Politica Europeană de Vecinătate, a declarat că este mulţumit să vadă că FED a devenit o realitate, acesta fiind un efort consolidat  de sprijinire a forțelor paşnice de democratizare, care susţin activ schimbările democratice, de sprijinire a actorilor schimbării din vecinătatea UE  şi  actorilor care se confruntă cu obstacole în accesarea fondurilor Uniunii Europene


09.01.2013
Agenda relaţiilor R. Moldova cu Uniunea Europeană

în cadrul discuţiei, Prim-ministrului V.Filat cu Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, şeful Delegaţiei UE în R. Moldova, Dirk Schuebel

„În toamna anului curent urmează să semnăm Acordul de Asociere cu UE, dar şi vom fi pregătiţi pentru a beneficia de regimul liberalizat de vize. Pentru cetăţenii R. Moldova aceasta este un pas foarte important pentru a beneficia de drepturi şi valori europene, pentru a beneficia de o viaţă mai bună", a spus Vlad Filat.

Mai mult
 
2.01.2013

 Anul European al Cetăţenilor  în Republica Moldova

La ședința Cabinetului de Miniștri a fost aprobat proiectul de lege prin care 2013 să fie numit drept Anul European al Cetăţenilor și în Republica Moldova. Documentul urmează a fi propus Parlamentului spre aprobare.


Comunicat de presa  
Anul European al Cetăţenilor