Faceți căutări pe acest blog

2013 - Anul european al cetățenilor

 Acţiunile  vor continua în 2014

 http://europa.eu/citizens-2014/



Cetățenia Uniunii și drepturile conferite de aceasta reprezintă unul dintre principalii piloni ai Uniunii Europene. Cu ocazia celei de a douăzecea aniversări a instituirii cetățeniei Uniunii prin Tratatul de la Maastricht, la 1 noiembrie 1993, Comisia Europeană a propus in august 2011 ca anul 2013 să fie desemnat drept „Anul european al cetățenilor”.

În cei 20 de ani de la crearea cetățeniei Uniunii, s-au înregistrat progrese reale care afectează în mod direct viețile a milioane de persoane. Să menționăm doar un exemplu: în prezent, călătoria în străinătate presupune costuri mai scăzute, formalități simplificate de trecere a frontierei, garanții pentru pachetele de servicii turistice, acces la sistemele de asistență medicală și prețuri mai ieftine atunci când sunați acasă. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile care decurg din cetățenia UE. Obiectivul Comisiei este de a se asigura că sunt eliminate restul de obstacole cu care se confruntă cetățenii atunci când își exercită drepturile în străinătate. 


Libera circulație este dreptul cel mai prețuit al cetățenilor Uniunii Europene. Acesta este sinonim cu cetățenia Uniunii. Întreprinderile și cetățenii se bucură de avantaje imense prin eliminarea constantă de către UE a barierelor interne în ceea ce privește libera circulație a bunurilor, serviciilor și persoanelor. Doresc să continuăm realizările noastre de până acum, astfel încât toți cetățenii UE să se simtă în largul lor atunci când călătoresc, fac cumpărături, studiază sau se stabilesc în alt stat membru al UE”, a declarat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul UE responsabil pentru justiție și cetățenie. „Dacă europenii nu își cunosc drepturile, aceștia nu sunt în măsură să și le exercite în mod efectiv. Astăzi, 48% dintre europeni au sentimentul că nu sunt bine informați cu privire la drepturile pe care le au. Anul european al cetățenilor ne va ajuta să schimbăm acest lucru. Va fi o bună ocazie pentru a le reaminti cetățenilor ceea ce Uniunea Europeană poate face pentru fiecare dintre noi.

23 octombrie 2012 Parlament European a desemnat anul 2013 drept Anul european al cetățenilor, pentru a favoriza o mai bună cunoaștere a drepturilor legate de cetățenia europeană. Pe durata întregului an vor fi organizate diferite evenimente, pentru a le explica cetățenilor europeni drepturile de care beneficiază atunci când decid să studieze, să lucreze, să își înceapă o afacere sau să își primească pensia în alt stat membru. 
 
Anul viitor va avea loc cea de-a douăzecea aniversare a cetățeniei europene. Fiecare cetățean al Uniunii Europene se bucură de o serie de drepturi garantate de tratatele UE, printre care dreptul de a se deplasa și a locui liber într-un alt stat membru, dreptul de a vota și de a candida la alegerile locale sau europene, precum și dreptul de a adresa petiții Parlamentului European.

De multe ori cetățenii UE nu cunosc aceste drepturi, iar scopul Anului european va fi tocmai acela de a educa publicul larg și în special tinerii și de le arăta cum pot profita de aceste drepturi.


La 23 noiembrie 2012  a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE, publicația oficială pentru legislația Uniunii, decizia privind desemnarea anului 2013 ca „Anul european al cetățenilor”, ca urmare a adoptării de către Parlamentul European și Consiliu a unei propuneri a Comisiei din august 2011 (a se vedea IP/11/959).
    La 10 ianuarie 2013, președintele Comisiei, José Manuel Barroso, și vicepreședintele Comisiei, Viviane Reding, se vor alătura șefului guvernului irlandez, Enda Kenny, și ministrului irlandez al afacerilor europene, Lucinda Creighton, pentru a lansa Anul 2013 – Anul european al cetățenilor în sala Rotunda a primăriei din Dublin. Cu această ocazie, peste 200 de locuitori ai Dublinului vor participa la o dezbatere deschisă cu liderii Europei cu privire la viitorul Uniunii Europene. La dezbatere vor participa, de asemenea, viceprim-ministrul irlandez, Eamon Gilmore, și o serie de deputați europeni din regiune.

    La 8 mai 2013, Comisia Europeană a publicat cel de al doilea raport al său privind cetățenia UE, care prezintă 12 noi acțiuni concrete menite să soluționeze problemele cu care se confruntă încă cetățenii (IP/13/410 și MEMO/13/409). Raportul privind cetățenia reprezintă răspunsul Comisiei la o amplă consultare online lansată în mai 2012 (IP/12/461), precum și la întrebările și sugestiile formulate în cadrul dialogurilor cu cetățenii privind drepturile cetățenilor UE și viitorul lor

     12.12.2013

    În ianuarie, Comisia Europeană a lansat Anul european al cetățenilor (IP/13/2), un an dedicat cetățenilor și drepturilor acestora. Pe tot parcursul anului, membri ai Comisiei au purtat dezbateri cu cetățenii despre așteptările acestora privind viitorul, în cadrul unor dialoguri cu cetățenii desfășurate în întreaga UE.
    Până în prezent, au avut deja loc 40 de dialoguri cu cetățenii în întreaga Uniune Europeană, de fiecare dată în prezența unui comisar. Sunt planificate în total peste 50 de astfel de reuniuni (a se vedea anexa) și la toate participă politicieni de la nivel național și european. Urmăriți toate dialogurile la adresa: http://ec.europa.eu/debate-future-europe/index_ro.htm

    Deoarece Europa se află la o răscruce de drumuri. Lunile și anii următori vor fi decisivi pentru direcția pe care o va adopta Uniunea Europeană, multe voci pronunțându-se în favoarea evoluției către o uniune politică de tipul unei federații de state naționale sau a unor State Unite ale Europei. În plus, procesul de integrare europeană trebuie să meargă mână în mână cu consolidarea legitimității democratice a Uniunii. Prin urmare, este mai important ca niciodată ca cetățenii să aibă posibilitatea de a se exprima în mod direct în cadrul acestei dezbateri.

    Punctele de vedere exprimate de cetățeni în cursul dialogurilor vor ghida Comisia în elaborarea planurilor în vederea unei viitoare reforme a UE. Unul dintre principalele obiective ale dialogurilor va fi pregătirea terenului pentru alegerile europene din 2014.    Detalii


     
    13.12.2013 (Actualizat) 
     
    Conferinţa finală  care a marcat Anul European al Cetăţenilor 2013 a avut loc pe 12-13 decembrie 2013 la Vilnius (Lituania). În cadrul evenimentului, Viviane Reding, Vicepreşedintele Comisiei Europene responsabilă pentru justiţie, drepturile fundamentale şi cetăţenie a anunţat continuarea acţiunilor Anului European al Cetăţenilor 2013 în anul 2014 care este anul Alegerilor Europene.

    RESURSE despre Anul european al cetăţenilor, cetăţenia participativă şi drepturile în UE