Faceți căutări pe acest blog

Irlanda preia preşedinţia a Uniunii Europene

Irlandezii au trasat direcţiile pe care se vor axa în cele şase luni în care vor deţine preşedinţia: 
  • redresarea economiei europene,
  •  creşterea competitivităţii globale a UE 
  •  şi crearea de locuri de muncă,  în special pentru tineri.
La conferinţa de presă de la Bruxelles, în cadrul căreia a fost predată ştafeta preşedinţiei UE, Irlanda a fost reprezentată de ministrul de Externe Eamon Gilmore şi ministru pentru afaceri europene Lucinda Creighton.

Principala preocupare a preşedinţiei irlandeze a UE va fi redresarea economiei europene, iar în acest sens se vor adopta măsuri pentru „creşterea competitivitatea globală a UE, promovarea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă”.



Se vor lua măsuri astfel încât mecanismul european de securitate „să poate recapitaliza direct băncile”, aceasta fiind „o prioritate atât pentru Irlanda ca ţară, cât şi pentru preşedinţia UE”, a declarat ministrul irlandez de Externe, Eamon Gilmore.

Irlanda vrea ca datoriile istorice să se numere printre problemele bancare rezolvate, a mai spus Gilmore.
"Atenţia trebuie acum îndreptată asupra provocării de a repune economia europeană pe drumul cel bun, prin îmbunătăţirea competitivităţii globale a UE, promovând creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

"Aceasta va fi tema centrală a preşedinţiei irlandeze a Uniunii şi această prioritate naţională este împărtăşită de guvernele şi cetăţenii întregii Europe.

"De aceea, preşedinţia irlandeză se va concentra pe relansarea economică în Europa, printr-un număr de iniţiative menită să stimuleze creşterea economică şi crearea de locuri de muncă", a declarat vicepremierul irlandez.

De asemenea, preşedinţia irlandeză se va concentra pe generarea de locuri de muncă, în condiţiile în care rata şomajului în rândul tinerilor depăşeşte 25% în 13 dintre ţările membre.

Potrivit preşedinţiei irlandeze, zonele care pot genera cele mai multe locuri de muncă, respectiv sectorul digital şi cel al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM), în care deja există la nivelul UE 87 de milioane de angajaţi, vor face obiectul unui program legislativ.

 Eamon Gilmore a promis că ţara sa va continua eforturile preşedinţiei cipriote a Uniunii pentru a se ajunge la un acord asupra bugetului comunitar pe perioada 2014-2020, dar şi pentru crearea uniunii bancare.

Lucinda Creighton a amintit că anul viitor marchează 40 de ani de la intrarea Irlandei în UE şi a dat asigurări că va fi o preşedinţie „lipsită de nimicuri”.