Faceți căutări pe acest blog

Capitalele culturale europene 2018


Leeuwarden și Valletta, capitale culturale europene 2018
leeuwarden_valletta_2018Leeuwarden  (Olanda) și Valletta (Malta)  sunt, începând cu 1 ianuarie, capitalele culturale europene ale anului 2018. Festivitățile oficiale de deschidere vor avea loc între 14 și 20 ianuarie la Valletta și 26-27 ianuarie la Leeuwarden. În Malta, ele vor fi inspirate de tradiționala festa (sărbătoare câmpenească), care are origini în această țară. În Olanda, ele vor include creații și spectacole, susținute de artiști profesioniști și amatori în întregul oraș, și muzee ce își vor deschide porțile vizitatorilor în întreaga regiune Friesland.

Comisarul european Tibor Navracsics, responsabil pentru educație, cultură, tineret și sport, va participa la ceremonia oficială de deschidere de la Valletta, în data de 20 ianuarie, iar prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans la cea de la Leeuwarden, din 27 ianuarie.

În acest context, comisarul Navracsics a declarat: "Capitalele culturale europene contribuie la consolidarea comunităților prin cultură și aduc beneficii pe termen lung pentru orașele respective, cetățenii și economiile lor. 2018 va fi un an special, deoarece este Anul european al patrimoniului cultural. Ambele capitale au inclus în programul lor numeroase proiecte ce promovează acest patrimoniu, contribuind astfel la evidențierea rolului culturii în construirea unei identități europene. Urez orașelor Leeuwarden și Valletta mult succes în anul care vine."

rogramul pentru festa de la Valetta își propune să încurajeze artiștii și publicul să regândească viziunea tradițională a culturii. Datorită locației specifice a Maltei ca stat-insulă între Europa și Africa de Nord, programul aspiră, de asemenea, să reunească diferite puncte de vedere din diferitele țărmuri ale Mării Mediterane. Mai mult de 140 de proiecte și 400 de evenimente sunt incluse în program și urmează a fi  organizate în jurul a trei teme principale: "Istorii Island", "Baroc viitor" și "Călătorii". Vor fi implicați aproximativ 1000 de artiști locali și internaționali, curatori, interpreți, lideri ai atelierelor, scriitori, designeri, coruri și producători de filme, iar festivitățile vor continua pe tot parcursul anului pe insulele Malta și Gozo.

Cu conceptul de iepen mienskip (comunitate deschisă) în centrul programului său, Leeuwarden urmărește consolidarea și conectarea comunităților din întreaga regiune Friesland și Europa, cu peste 800 de proiecte care implică muzică, teatru, artă peisagistică, operă și sport loc pe tot parcursul anului. O expoziție a pictorului olandez M.C. Escher, o operă despre Mata Hari, un eveniment cu crescătorii de cai frizieni, proiecte de bază precum "sportul european pentru toți" sunt doar câteva din numeroasele proiecte care vor contribui la creșterea gradului de conștientizare și la o mai bună înțelegere a diferențelor culturale.

Cu conceptul de mienskip iepen (comunitate deschisă) în centrul programului său, Leeuwarden urmărește consolidarea și conectarea comunităților din întreaga regiune Friesland și Europa, cu peste 800 de proiecte care implică muzică, teatru, artă peisagistică, operă și sport loc pe tot parcursul anului.

Inițiativa capitalelor culturale europene aparține ministrului culturii din Grecia, Melina Mercouri, și datează din anul 1985, ea devenind una dintre cele mai importante inițiative culturale din Europa. Orașele sunt selectate în baza unui program cultural cu o puternică dimensiune europeană, care promovează participarea și implicarea locuitorilor orașului și contribuie la dezvoltarea pe termen lung a localității respective și a regiunii înconjurătoare.

Viitoarele Capitalele Europene ale Culturii vor fi Plovdiv (Bulgaria) și Matera (Italia), în 2019.