Faceți căutări pe acest blog

Președinția bulgară a Consiliului UE

1 ianuarie - 30 iunie 2018

Prioritățile președinției bulgare sunt determinate de mottoul său: „Puterea stă în unire”, care este și mottoul de pe stema Republicii Bulgaria.

Președinția va coopera cu partenerii săi pentru unitatea dintre statele membre și cu instituțiile UE pentru a oferi soluții concrete în vederea construirii unei Europe mai puternice, mai sigure și mai solidare.

Pe parcursul următoarelor 6 luni, Președinția se va axa pe patru domenii-cheie:
  1. viitorul Europei și tinerii,
  2. Balcanii de Vest,
  3. securitate
  4. și stabilitate și economia digitală.

Președinția bulgară a fost precedată de cea estoniană și va fi urmată de cea austriacă, iar începând cu 1 ianuarie 2019 România va prezida reuniunile Consiliului European și își va impune agenda la nivelul întregii Uniuni Europene, bineînțeles conlucrând în cadrul unui trio alături de Austria și Finlanda.

Președinția Consiliului se asigură prin rotație între statele membre ale UE la fiecare șase luni. În cursul semestrului respectiv, Președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității lucrărilor UE în cadrul Consiliului.

Statele membre care dețin președinția lucrează împreună îndeaproape în grupuri de trei, denumite „triouri”. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona în 2009. Trioul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pentru o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele trei țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru 6 luni.

Actualul trio este format din Estonia (iulie-decembrie 2017), Bulgaria (ianuarie-iunie 2018) și Austria (iulie-decembrie 2018). Următorul trio va fi deschis de România (ianuarie-iunie 2019), care va fi urmată de Finlanda (iulie-decembrie 2019) și de Croația (ianuarie-iunie 2020).

Mai mult

 Ordinea detinerii presedintiei Consiliului UE

2012 Danemarca /Cipru
2013 Irlanda /Lituania
2014 Grecia/ Italia
2015 Letonia /Luxemburg
2016 Olanda /Slovacia
2017 Malta /Estonia
2018  Bulgaria/ Austria
2019  Romania /Finlanda
2020  Croația/Germania