Faceți căutări pe acest blog

Preşedinţia greacă Consiliului UE : 1.01.2014 - 30.06.2014

Grecia va exercita Președinția Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2014, înainte de a preda aceasta responsabilitate Italiei la 1 iulie 2014. Este pentru a cincea oară că Grecia va deține Președinția UE de la aderarea sa la Comunitățile Europene în 1981.

Grecia își asumă președinția Consiliului Uniunii Europene într-un moment de tranziție care este critic pentru Europa. Criza economică a forțat adoptarea unor politici de constrângeri fiscale menite să asigure stabilitatea financiară și redresarea economiei. Amploarea și intensitatea crizei, precum și recesiunea și șomajul rezultat au subminat încrederea unui număr semnificativ de cetățeni europeni în capacitatea edificiului european de a pune în aplicare politici credibile și eficiente pentru o revenire la prosperitate, redresare economică și un nivel ridicat al ocupării forței de muncă.

În același timp, confruntarea si până la criză cu punerea în aplicare a politicilor de disciplină fiscală strictă, a afectat puternic coeziunea socială, în special în țările afectate în mod direct de criză. Astfel, marea provocare pentru prosperitate și stabilitate în UE se află în reafirmarea misiunii UE în inimile și mințile cetățenilor europeni.


 Prioritățile președinției grecești a Consiliului UE 2014.

  1.  Creștere-Locuri de munca- Coeziune
  2.   Integrarea în continuare a zonei euro aUniunii Europene,
  3.   Migrație-Frontiere-Mobilitate
  4.   Politici în domeniul maritim
 Mai mult  (rom)  (eng)

Presedintia Consiliului Uniunii Europene este detinuta prin rotatie de fiecare stat membru


Consiliul este prezidat timp de sase luni (din ianuarie in iunie si din iulie pana in decembrie) de fiecare stat membru, conform unei programari prestabilite.

Presedintia Consiliului joaca un rol esential in organizarea activitatii institutiei, in special in promovarea deciziilor legislative si politice. Consiliul este responsabil de organizarea si prezidarea tuturor reuniunilor, inclusiv pentru numeroasele grupuri de lucru si pentru negocierea solutiilor de compromis.

Ordinea detinerii presedintiei Consiliului UE

Semestrul I (01-06)/Semestrul II (07-12)

2011 Ungaria /Polonia
2012 Danemarca /Cipru
2013 Irlanda /Lituania
2014 Grecia/ Italia
2015 Letonia /Luxemburg
2016 Olanda /Slovacia
2017 Malta /Marea Britanie
2018 Estonia Bulgaria
2019 Austria /Romania
2020 Finlanda