Faceți căutări pe acest blog

Capitalele Europene ale Culturii în 2014



Riga (Letonia) și Umeå (Suedia) sunt Capitalele Europene ale Culturii în 2014. Titlul de Capitală Europeană a Culturii a fost inaugurat de Atena în 1985, fiind desemnat pentru a pune în evidență diversitatea și bogăția culturii europene, dar și a identității regiunilor UE. Din 2011, două orașe din două state diferite sunt desemnate Capitale Europene ale Culturii în fiecare an. 

 

http://riga2014.org
Riga: modernitate și istorie

Riga este capitala Letoniei și cel mai mare oraș din statele baltice. Are o istorie de peste 800 de ani, fiecare secol lăsându-și urma în arhitectura orașului. Este un important centru cultural, industrial, comercial și financiar.

„Riga este un oraș în care modernul și istoricul se îmbină în Art Nouveau și arhitectura modernă. Centrul istoric al Rigăi, cu arhitectura sa Art Nouveau, face parte din patrimoniul internațional UNESCO”, ne-a spus eurodeputata Inese Vaidere (PPE), care a fost viceprimar al Rigăi.

În 2014, Riga va deveni și centrul muzicii corale internaționale, găzduind cel mai mare concurs mondial în domeniu. Noaptea muzeelor și nopțile albe, dar și o mulțime de evenimente culturale dedicate tinerilor se vor derula la Riga anul acesta.

http://umea2014.se
Intensificarea schimburilor culturale

Un alt oraș suedez a primit titlul de Capitală Europeană a culturii în 1988: Stockholm. Situat la 600 de kilometri nord de Stockholm, Umeå se află în fruntea cercetării, cu universitatea sa ce găzduiește 34.000 de studenți. Scopul orașului în 2014 este de a arăta europenilor Suedia de la nord și de a intensifica schimburile culturale între Umeå și restul Europei.

La începutul anilor ’70, tânărul absolvent Göran Färm (S&D) își găsea un loc de muncă la un ziar local din Umeå. La început a fost îngrijorat de faptul că se afla la „marginea civilizației”, însă curând și-a dat seama că erau „multe de văzut și povestit în acest oraș tânăr și vibrant”, ne-a povestit dumnealui, acum deputat în Parlamentul European.

„De atunci am fost de mai multe ori în Umeå, în special la universitate, la Parcul de știință Uminova și, mai recent, la campusul artistic. Este îmbucurător să vezi că multe din acestea au fost făcute grație cooperării europene și fondurilor UE”, a adăugat dumnealui.


Detalii (rom) ( eng)
Capitalele culturale europene 
Capitalele europene ale culturii: strategii de succes şi efecte pe termen lung