Faceți căutări pe acest blog

BV - Oportunităţile de fortificare a securităţii energetice a Republicii Moldova

descarcati
Aparatu S., Cepoi M. Oportunităţile de fortificare a securităţii energetice a Republicii Moldova: gazul convențional vs. gazul de șist /IDIS Viitorul . - Ch. - 2013. - 32 p.

Autorii studiului, Sergiu Aparatu și Marian Cepoi, au prezentat o serie de oportunităţi strategice privind alimentarea cu gaze a Republicii Moldova în următorii 7-10 ani, cu evidenţierea dificultăţilor tehnice, economice şi politice ce pot împiedica realizarea proiectelor din acest domeniu.

 Deși, văzută ca o soluție de asigurare a independenței energetice a R. Moldova, autorii consideră că finalizarearea construcţiei conductei Iaşi-Ungheni nu înseamnă un traseu alternativ de alimentare a Republicii Moldova cu gaze naturale, atâta timp cât nu va fi construită o magistrală a sistemului intern de transport de gaze naturale Ungheni-Chişinău şi/sau Ungheni-Drochia (investiţie estimată la circa 50 mln USD) şi construcţia unei instalaţii de compresoare în regiunea Oneşti, România (investiţie estimată la cca 26 mln EURO), a explicat Sergiu Aparatu.

De asemenea, pentru dezvoltarea reţelelor magistrale interne de transport al gazelor naturale şi crearea posibilităţilor valorificării potenţialului conductei Iaşi-Ungheni, liberalizarea pieţei gazelor naturale şi crearea climatului concurenţial în cadrul acesteia, este strict necesară implementarea pachetului energetic III al UE în sectorul gazelor naturale şi crearea unei întreprinderi monopol natural de stat în domeniul transportului gazelor.
Vezi de asemenea: Publicatii periodice cu tematică europeană - Buletinul de Politică Externă