Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi CoE-RM - Ianuarie 2014

31.01.2014

Internetul şi politica : efectele noilor tehnologii de informare şi comunicare asupra democraţiei

La sesiunea APCE, desfăşurată între 27-31 ianuarie 2014 la Strasbourg, a fost pus în discuţie Raportului „Internetul şi politica: efectele noilor tehnologii de informare şi comunicare asupra democraţiei ”

Parlamentarii au adoptat o rezoluţie şi o recomandare la acest subiect în care şi-au exprimat opinia că este necesară o creştere a capacităţii instituţiilor politice - şi, în special a parlamentelor - de utilizare a noilor tehnologii de informare şi comunicare, pentru a îmbunătăţi transparenţa procesului de luare a deciziilor şi a dialogului cu cetăţenii.

Detalii

30.01.2014

Totalurile activităţii CEDO în 2013

La conferinţa de presă anuală, Preşedintele CEDO, Dean Spielmann, a prezentat tradiţional rezultatele Curţii Europene a Drepturilor Omului pentru anul precedent.  Rapoartele  prezentate şi statisticile pentru 2013 includ date referitoare la cauzele Moldovei la CEDO

Detalii 
Moldova la CEDO in 2013

29.01.2014

Respectarea drepturilor sociale în Republica Moldova

Comitetul european pentru drepturi sociale (CEDS) al Consiliului Europei a publicat concluziile sale anuale pentru 2013 raportând aproximativ 180 de încălcări ale Cartei Sociale Europene, echivalentul economic şi social al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, în 38 de state membre ale Consiliului Europei, inclusiv în Republica Moldova.


28.01.2014

Ziua europeana a protectiei datelor

Cu ocazia celei de-a 8-a editii a Zilei europene a protectiei datelor a fost lansat Manualul de drept european in domeniul protectiei datelor, elaborat de Curtea europeana a Drepturilor Omului in cooperare cu Agentia pentru drepturi fundamentale a UE. Versiunea originala este in limba engleza, dar pe parcursul anului Manualul va fi tradus si in alte limbi neoficiale, inclusiv in romana.

Detalii

28.01.2014

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a adoptat hotărîrea în cauza Buhaniuc c. Republicii Moldova (cererea nr. 56074/10)

Cauza vizează examinarea circumstanţelor evenimentelor desfăşurate după alegerile generale din Republica Moldova din 5 aprilie 2009 când, drept urmare a dezordinilor publice din centrul Chişinăului, au avut loc reţineri în masă de forţele de ordine.


Reclamantul, a pretins încălcarea drepturilor sale garantate de  art. 3 din Convenţie prin faptul că a fost maltratat de către agenţii de poliţie şi nu a beneficiat de o investigaţie eficientă.

CEDO a constatat în unanimitate încălcarea art. 3 din Convenţiei, sub aspect material şi procedural, constatând că autoritaţile naţionale nu au  efectuat o investigaţie eficienta a circumstanţelor cauzei.

Detalii

28. 01.2014



Femeile din Moldova au fost despăgubite de CEDO într-un nou caz de violenţă domestică

Judecătorii Curţii europene a Drepturilor Omului au acceptat plângerile unei femei şi ale fiicei sale împotriva Moldovei, conform carora nu au fost luate măsurile necesare pentru protejarea acestora de comportamentul agresiv al soţul/tatălui.

Detalii

27-31.01.2014

Sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Printre subiectele principale  abordate în cadrul sesiunii APCE de  la Strasbourg, 27-31 ianuarie, figurează cauza Magniţki, impactul internetului asupra politicii, integrarea migranţilor în Europa, prevenirea rasismului şi intoleranţei în Europa, prima evaluare a “parteneriatului pentru democraţie” şi obligaţia organizaţiilor internaţionale de a purta răspundere pentru acţiunile sale în cazul încălcării drepturilor omului.

În regim de urgenţă - examinarea raportul privind funcţionarea instituţiilor democratice în Ucraina,

Sesiunea este transmisă în direct prin Live WebTV 

La 27 ianuarie, în prima zi a sesiunii, a fost ales noul Preşedinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei - Anne Brasseur (Luxembourg, Partidul Democrat)

Detalii 

27.01.2014

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului 

În 2002, miniştrii europeni ai educaţiei au adoptat, la iniţiativa Consiliului Europei, declaraţia de instituire a Zilei de Comemorare a Victimelor Holocaustului şi de prevenire a crimelor împotriva umanităţii, în instituţiile de învăţământ din Statele sale membre. Ulterior şi ONU a ales data de 27 ianuarie, data la care armata sovietică a eliberat lagărul de concentarare şi de exterminare de la Auschwitz-Birkenau din Polonia, în calitate de Zi de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

23.01.2014


Europa încă este bântuită de antisemitism  



În noul său articol publicat în Carnetul Drepturilor Omului, Comisarul CoE pentru Drepturile Omului, Nils Muižnieks, a abordat problema răspândirii antisemitismului în Europa contemporană.

Detalii
Ziua de Comemorare a Victimelor Holocaustului


21.01.2014

Reforma electorală din Republica Moldova în atenţia Comisiei de la Veneţia

O delegaţie a Comisiei europene pentru Democraţia prin Drept (Comisia de la Veneţia) a Consiliului Europei s-a aflat într-o vizită de lucru la Chişinău în cadrul căreia a avut mai multe întrevederi cu autorităţile din Moldova pentru a discuta despre reforma electorală în vederea adoptării în luna martie 2014 a opiniei Comisiei de la Veneţia la acest subiect.



17.01.2014


Decernarea Primului Premiul Raoul Wallenberg  


Primul Premiul Raoul Wallenberg al Consiliului Europei a fost decernat dnei Elmas Arus, realizatoare de film din Turcia, de origine romă, pentru contribuţia sa remarcabilă în sensibilizarea privind situaţia Romilor din Turcia şi din afară.

După vizitatea, în perioada 2001 -2004, a peste 400 de cartiere ale romilor situate în 38 de oraşe din Turcia, fiind însoţită de un grup de voluntari, Dna Arus a realizat 360 de ore de documente de arhivă. Acest materiat a servit ulterior la realizarea unui documentar cu durata de 1 oră despre problemele cu care se confruntă diferite grupuri de romi din Turcia. Mai târziu Elmas Arus a creat o organizaţie neguvernamentală “Zero Discriminare”, care a service ca exemplu pentru crearea altor organizaţii similare, în present în Turcia existând peste 200 de asociaţii ale romilor. Activitatea dnei Arus a jucat un rol determinant în elaborarea în 2009 a politicii guvernamentale din Turcia “Roma opening”.

Ceremonia de înmânare a premiului a avut loc la 17 ianuarie, la Palatul Europei din Strasbourg.   



07.01.2014

Introducerea corectă a unei plângeri la CEDO

În scopul de a ajuta reclamanţii să respecte noile reguli, intrate în vigoare la 1 ianuarie 2014, Curtea europeană a Dreptrurilor Omului a elaborat materiale informative, atât în formă scrisă, cât şi în format multimedia, nu doar în limbile oficiale ale Consiliului Europei (franceza şi engleza), dar şi în limbile oficiale ale Statelor părţi la Convenţie. Un nou material video va ajuta reclamanţii să îndeplinească formularul cererii respectând noile reguli.

Detalii

 

02.01.2014

Funcţionarii din Parlament vor studia Convenţia Europeană a Drepturilor Omului


Personalul din parlamentele naţionale, va avea ocazia să-şi amelioreze cunoştinţele cu privire la Convenţie Europeană a Drepturilor Omului, în cadrul unui seminar, organizat la Strasbourg, la 16-17 ianuarie 2014, în cooperare cu Comitetul pentru probleme juridice şi drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, cu susţinerea financiară a Fondului Fiduciar pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei.

În cadrul seminarului este prevăzută o şedinţă de introducere în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. De asemenea, Curtea va organiza, în cooperare cu Serviciul de executare a hotărârilor (Directoratul General I), reuniuni cu juriştii de la curtea şi DGI. Cei treizeci de participanţi din Germania, Croaţia, Estonia, Grecia, Italia, Republica Moldova, România şi Ucraina, au studii juridice şi activează în camisiile şi departamentele juridice ale parlamentelor naţionale.

Detalii