Faceți căutări pe acest blog

Lituania deţine preşedinţia UE

Credibilitate, creştere şi deschidere - acestea sunt priorităţile preşedinţiei UE, preluată de Lituania la 1 iulie 2013 pentru următoarele şase luni. Având în vedere că liderii UE au convenit asupra unui buget pentru perioada 2014-2020, progresele în aceste domenii nu vor întârzia să apară.

Lituania a promis să fie un „mediator onest”, în calitate de coordonator al procesului decizional în următoarele 6 luni. Multe dintre aceste decizii vor avea scopul de a ajuta Europa să iasă din actuala criză economică. 

 În cazul în care Parlamentul European adoptă bugetul de 960 de miliarde de euro, Lituania va trebui să faciliteze adoptarea a circa 70 de acte legislative, pentru a asigura finanţarea, din fondurile UE, a proiectelor şi activităţilor în diverse domenii, de la cercetare la regenerare regională.

Obiectivele stabilite de Lituania pentru următoarele 6 luni sunt sintetizate în sloganul - „O Europă credibilă, în creştere şi deschisă”.

 
Credibilitate


Întrucât credibilitatea economică a UE depinde de stabilitatea sa financiară, Lituania intenţionează să asigure redresarea finanţelor publice în Uniunea Europeană. O etapă-cheie o vor reprezenta progresele în domeniul uniunii bancare şi reformarea pieţelor financiare.
Printre prorităţi se numără încurajarea ţărilor UE să implementeze reformele convenite anterior, de exemplu privind guvernanţa economică, şi consolidarea cooperării economice şi monetare în cadrul uniunii economice şi monetare

Creştere
 
Piaţa unică - eliminarea frontierelor naţionale pentru persoane, bunuri, servicii şi capitaluri - dispune de potenţialul necesar pentru a genera creştere şi pentru a crea locuri de muncă. Preşedinţia lituaniană ar dori să se asigure că toate bunurile şi serviciile relevante, cum ar fi energia şi cercetarea, sunt incluse în aceasta. 

Deschidere
 
O integrare mai strânsă între UE şi ţările vecine din est, alături de acordurile de liber schimb cu ţări precum SUA, Japonia şi Canada, va contribui la consolidarea reputaţiei de spaţiu deschis a UE.
Este pentru prima dată când Lituania deţine preşedinţia UE. Guvernul lituanian s-a pregătit pentru preluarea acestei sarcini lucrând în strânsă colaborare cu guvernul irlandez, care s-a aflat la cârma UE în prima jumătate a anului 2013. 

Site-ul de internet al preşedinţiei UE 

Presedintia Consiliului Uniunii Europene este detinuta prin rotatie de fiecare stat membru


Consiliul este prezidat timp de sase luni (din ianuarie in iunie si din iulie pana in decembrie) de fiecare stat membru, conform unei programari prestabilite.

Presedintia Consiliului joaca un rol esential in organizarea activitatii institutiei, in special in promovarea deciziilor legislative si politice. Consiliul este responsabil de organizarea si prezidarea tuturor reuniunilor, inclusiv pentru numeroasele grupuri de lucru si pentru negocierea solutiilor de compromis.

Ordinea detinerii presedintiei Consiliului UE

Semestrul I (01-06)/Semestrul II (07-12)

2011 Ungaria /Polonia
2012 Danemarca /Cipru
2013 Irlanda /Lituania
2014 Grecia/ Italia
2015 Letonia /Luxemburg
2016 Olanda /Slovacia
2017 Malta /Marea Britanie
2018 Estonia Bulgaria
2019 Austria /Romania
2020 Finlanda