Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi UE-RM - Iulie 2013




 
 Noutăţi UE-RM 






 
  22 - 24.07.2013



 O delegaţie de rang înalt de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) întreprinde o vizită în Republica Moldova, în perioada 22-24 iulie. Delegaţia BERD se va întâlni cu oficiali moldoveni, inclusiv cu preşedintele Nicolae Timofti, prim-ministrul Iurie Leancă, ministrul economiei, Valeriu Lazăr, şi guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu.



Detalii  (eng)  (rom)

22.07.2013

 Reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic 

La Bruxelles a avut loc  cea de-a patra reuniune ministerială a Parteneriatului Estic cu participarea celor 28 de state membre UE şi a celor şase state partenere: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Reuniunea a fost prezidată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton, iar Comisia Europeană a fost reprezentată de comisarul pentru extindere şi Politica Europeană de Vecinătate, Štefan Füle.

Reuniunea ministerială a avut ca obiectiv pregătirea Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius (28-29 noiembrie 2013), fiind un bun prilej pentru trecerea în revistă a progreselor statelor partenere de la Summit-ul precedent desfăşurat la Varşovia (2011), a aşteptărilor statelor partenere în privinţa rezultatelor Summit-ului din toamnă, precum şi a modului în care se va contura viitorul Parteneriatului post-Vilnius.

  • Detalii
  • Declarația purtătorului de cuvânt al Înaltului Reprezentant al UE Catherine Ashton dupa Reuniunea ministeriala privind Parteneriatul Estic  (eng)  (rom)

17.07.2013


România rămîne un avocat fără rezerve în ceea ce priveşte drumul european al Republicii Moldova

Declaraţia a fost făcută astăzi la Chişinău de şeful statului român Traian Băsescu, în cadrul unei conferinţe de presă (Video)susţinută împreună cu Preşedintele R. Moldova Nicolae Timofti, 

Băsescu a menţionat că vizita sa la Chişinău vine într-un moment extrem de important pentru viitorul Republicii Moldova, în contextul în care ţara noastră „se pregăteşte pentru cel mai mare succes al procesului de apropiere şi viitoare integrare în UE şi anume parafarea Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb”. "Se va întîmpla acest lucru la Vilnius, în noiembrie curent, cu ocazia Summit-ului Parteneriatului Estic", s-a arătat convins Băsescu.

În cadrul întrevederii cu Iurie Leancă , demnitarii au abordat și agenda europeană a Republicii Moldova. Traian Băsescu a menționat că România va susține Republica Moldova în procesul de integrare europeană, inclusiv în cadrul Summit-ului de la Vilnius care va avea loc în această toamnă.




 11.07.2013

„Usile Uniunii Europene se vor deschide neaparat pentru Republica Moldova,

 daca ritmul reformelor va fi pastrat si stabilitatea politica va fi mentinuta”, le-a spus demnitarilor moldoveni liderul Partidului Popular European, Wilfried Martens.

Partidul Popular European (PPE), formațiunea transnațională creștin-democrată din Parlamentul UE,  a organizat la Chișinău cea de-a treia întâlnire la vîrf în cadrul Parteneriatului Estic.

În cadrul  evenimentului s-a discutat  despre modalitățile de promovare a agendei de integrare europeană a Republicii Moldova, în mod special discuțiile s-au axat pe ce trebuie să facem până la Summit-ul de la Vilnius, dar și asupra pașilor de după reuniune

(VIDEO) Conferinţa de presă

9.07.2013

Vizita Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton, la Chişinău. 

Potrivit programului preliminar al vizitei, Catherine Ashton se va întâlni cu preşedintele ţării, Nicolae Timofti, cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman, cu prim-ministrul RM, Iurie Leancă, cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman. Este posibil ca şefa diplomaţiei europene să aibă întrevederi şi cu liderii fracţiunilor parlamentare.

Principalul subiect de discuţii în cadrul vizitei Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate la Chişinău şi la Kiev va viza colaborarea în cadrul "Parteneriatului Estic" şi perspectivele de integrare europeană a celor două ţări.


La conferinţa de presă ţinută împreună cu Prim-ministrul Iurie LEANCĂ, Catherine ASHTON a salutat progresele pe care le face Republica Moldova pe calea integrării în Uniunea Europeană.
Prim-ministrul Iurie LEANCĂ a anunțat că vizita oficialului european reconfirmă sprijinul Uniunii Europene în procesul de reformare și modernizare a Republicii Moldova.


„Vizita dnei Catherine ASHTON este cu atât mai importantă cu cât am dat startul, împreună cu partenerii europeni, pregătirilor pentru Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. În acest context, am convenit calendarul acțiunilor în vederea pregătirii Acordului de Asociere, inclusiv pentru parafarea și semnarea Acordului pentru anul 2014.  Obiectivul nostru este să începem cât mai rapid punerea în practică a prevederilor acestui Acord, fapt ce va reprezenta pregătirea de facto a țării noastre pentru integrarea europeană", a declarat Iurie LEANCĂ.

Un alt subiect discutat cu șefa diplomației europene a fost Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. „Crearea Zonei de Liber Schimb este un obiectiv de mare relevanță pentru Republica Moldova. Aceasta ne va permite să deschidem economia Republicii Moldova și să creștem potențialul de producere a Republicii Moldova, va diminua prețurile, va crește investițiile interne, dar și externe în economia R. Moldova și va oferi noi piețe de desfacere pentru producătorii moldoveni", a menționat Premierul.

Prim-ministrul a declarat că în reglementarea procesului de negocieri în formatul 5+2 pe marginea conflictului transnistrean, Uniunea Europeană joacă un rol foarte activ, iar reglementarea conflictului este important.

"Sunt convinsă că Prim-ministrul este pe deplin angajat să ofere o viață mai bună cetățenilor R. Moldova. Sunt încântată să remarc progresele obținute pe dialogul de comerț liber, de liberalizarea regimului de vize și pe toate celelalte elemente ale unei relații puternice și stabile cu UE.  Cred că Summit-ul de la Vilnius va fi un prilej de sărbătoare pentru consolidarea relaţiilor ", a declarat Catherine ASHTON.

Conferinta de presa (Video)
Comunicat de presa (rom)
Comunicat de presa (eng)

 8.07.2013

 Moldova va face parte din primele trei ţări prioritare după sprijinul oferit de Guvernul slovac din Fondul de Asistență pentru Dezvoltare

Ministrul Afacerilor Externe şi Europene al Republicii Slovace,a reiterat susținerea Slovaciei pentru schimbările sistemice pe care urmează să le facă ţara noastră.


„Am venit la Chişinău pentru a exprima suportul ţării mele faţă de parcursul european al R. Moldova”, a declarat ministrul Miroslav Lajčák. “Ţara mea este membră a Uniunii Europene şi acest fapt a îmbunătăţit semnificativ viaţa oamenilor din Slovacia. Noi suntem pregătiţi să împărtăşim din experienţele noastre. Guvernul de la Chişinău a realizat nişte lucruri excelente şi sunt convins că UE îşi va demonstra înţelegerea şi aprecierea acestor eforturi la summit-ul de la Vilnius”, a mai precizat oficialul slovac.
 Detalii

2.07.2013

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti,  la Strasbourg, pentru întâlniri cu Stefan Fule,  Herman Van Rompuy 

  şi alţi oficiali europeni, atât  din partea Uniunii Europenea  cât şi din partea Consiliului Europei,.

Nicolae Timofti și Stefan Fule au convenit asupra unui șir de acțiuni comune ale Uniunii Europene și Republicii Moldova în vederea parafării Acordului de Asociere, în perspectiva summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius. Stefan Fule a subliniat că acest document va aduce beneficii Republicii Moldova și cetățenilor săi.

Comisarul european a subliniat că este important ca în continuare autoritățile de la Chișinău să se concentreze pe consolidarea statului de drept și separarea puterilor în stat, precum și pe fortificarea instituțiilor democratice. „Uniunea Europeană este ferm hotărâtă să sprijine Republica Moldova în realizarea acestor obiective”, a spus Stefan Fule.

Detalii 

01-02.07.2013



Dialogul conducerii PL cu oficialii europeni

Președintele PL, Mihai Ghimpu și Vicepreședintele PL, Corina Fusu, deputați în Parlamentul RM, au avut o întrevedere cu Sir Graham Watson, Președintele Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), raportor principal pentru Acordul de Asociere UE-RM în Parlamentul UE, cu Gunar Wiegand, Directorul Serviciului European de Acțiune Externă și Carl Hartzell, membru al cabinetului Catherine Ashton, Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate.

Întâlnirea cu Štefan Füle, Comisar UE pentru Extindere
„Am discutat despre necesitatea reformării instituţiilor democratice, implementării controalelor şi bilanţurilor sistematice şi consolidării acestora”, a afirmat Štefan Füle şi a adăugat: „Oamenii politici din Republica Moldova ar trebui, de asemenea, să se concentreze asupra durabilităţii reformelor şi depăşirii polarizării societăţii prin intermediul politicilor transparente şi cuprinzătoare”.
Detalii

1.07.2013


Acordul modificat UE-RM privind facilitarea regimului de vize întră în vigoare

De la 1 iulie 2013. se extind facilităţile procedurale de eliberare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni care doresc să călătorească în ţările Uniunii Europene.


Amendamentele vizează în special simplificarea criteriilor de eliberare a vizelor europene, reducerea taxelor sau scutirea totală de taxe pentru mai multe categorii de cetăţeni ai Republicii Moldova, cum ar fi jurnaliştii, şoferii care prestează servicii de transport internaţional, studenţii, participanţii tineri la seminare şi evenimente sportive sau culturale, rude apropiate ale persoanelor cu reşedinţă legală în UE etc.