Faceți căutări pe acest blog

Dialoguri europene/ Radio Europa Liberă - Iulie 2013



Dialoguri Europene / Radio Europa Liberă

Interviuri, comentarii, opinii

Septembrie 2012
Octombrie 2012
Noiembrie 2012
Decembrie 2012
Ianuarie 2013
Februarie 2013
Martie 2013
Aprilie 2013
Mai 2013
Iunie 2013





 28.07.2013

Punct şi de la capăt: cu Vasile Botnaru şi invitaţii săi - directorul executiv al Asociaţiei de Politică Externă, Victor Chirilă, şi directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie.

De la o vreme, toate drumurile nu mai duc la Roma, ci la.... Vilnius. Ori, cel puţin, toate privirile încolo se îndreaptă, în aşteptarea summit-ului din toamnă care va blagoslovi sau nu un nou val de extindere a Uniunii Europene. De acolo vine lucoarea pentru fanii euro-integrării şi tot de acolo vine speranţa adversarilor ei, care se roagă, mai în surdină, ori pe faţă, ca guvernării de la Chişinău să i se închidă uşa în nas... Ori, cel puţin, celei de la Kiev, care, deşi a pornit pe acelaşi drum, înaintea Republicii Moldova, nu a surclasat-o. În consecinţă, Ucraina restanţieră va dezgoli spatele răsăritean al Moldovei, iar felia euro-împătimiţilor s-ar putea subţia şi mai mult, zic „mafaldele” de serviciu. Şi cum să faci pronosticuri, pe vreme de criză, e o meserie fără greş, ar putea cîştiga pariul. Noi însă, precum bine ştiţi, nu facem mize, ci analize.



22.07.2013

Olivier Descamps se pronunță pentru o activitate bancară transparentâ în Moldova

Intr-un interviu in exclusivitate cu Radio Europe Libera, directorul executiv al Băncii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare pentru Europa de Răsărit, Asia Centrala, Caucaz şi Turcia, a declarat că oamenii nu ar trebui să se sperie de așa-numitan „povara datoriilor externe”. Domnul Olivier Descamps a mai spus şi că este important ca in Moldova să existe sistem de supraveghere a băncilor, „transparenţă” în privința proprietarilor acestora si un management format din ceea ce directorul executiv al BERD a numit „bancheri reali”. 
REL : ..Cum trebuie percepută la justa valoare asistenţa pe care o oferă donatorii străini, inclusiv instituţiile financiare europene, străine.
Olivier Descamps: Atunci când eşti un stat relativ tânăr care încearcă să se dezvolte conform unui model durabil, trebuie să lucrezi cu parteneri. E vorba de accesul la capital când nu ai capital propriu. Sau nu dispui pe termen lung de economii proprii. O altă provocare pe care trebuie să o depăşească o ţară constă în făurirea unor instituţii puternice. Trebuie să înţelegi lecţiile de succes sau de insucces ale altora. Acestea, cred eu, este rolul instituţiilor financiare internaţionale. Fiecare dintre acestea are valoarea sa şi propriul know-how, dar, în general, ele au viziune de perspectivă. De aceea, există un interes comun atunci când BERD investeşte într-un proiect, o face din perspectiva unui impact de durată, versus ceva care să poată fi considerat o nereuşită. Acesta este mandatul BERD în Moldova, să ajutăm sectorul privat. Şi nu cred că mai este cineva care are experienţa, know-how-ul şi banii necesari unor activităţi pe termen lung în această ţară. Vom lucra cu toată lumea: de la cei mai mici antreprenori la bănci, cu condiţia să fie „sănătoase”, şi vom lucra inclusiv cu Guvernul în încercarea de a mişca sectorul public spre un model de management mai comercial şi către un mod mai transparent de lucru în domeniul infrastructurii. Dar noi suntem doar nişte parteneri, nu suntem actorii principali. Guvernul, autorităţile şi agenţiile statului sunt actorii care trebuie să ia cu împrumut de la oamenii potriviţi pentru nişte scopuri potrivite.

16.07.2013
„Prioritatea României trebuie să fie ca R. Moldova să devină membră a UE”

Declarațiile în exclusivitate pentru Europa Liberă ale președintelui României, Traian Băsescu, în ajunul vizitei ce o va întreprinde miercuri la Chișinău.


Europa Liberă: De ce mergeți la Chișinău.
 
Traian Băsescu: „Pentru susținerea relației dintre cele două state, dar mai ales pentru semnalul privind susținerea Republicii Moldova înainte de semnarea Acordurilor de la Vilnius. Republica Moldova are un avantaj uriaș fiindcă are acquis–ul comunitar tradus in română. Deci acei ani de zile pe care i-a petrecut România traducînd aceste documente vor fi ani cîștigați pentru Republica Moldova.”
 
Europa Liberă: Ce-i lipsește Republicii Moldova pentru a ajunge la standardele așteptate de Comisia Europeană?
 
Traian Băsescu: „Timpul, nici noi nu avem încă mentalitate de europeni, darmite in Republica Moldova care a fost parte a Uniunii Sovietice. Deci le trebuie timp pentru a face reformele care să-I legitimeze pentru a se apropia de UE, iar aceste reforme, ca și la noi, țin nu doar de legislație, ci și de mentalitate.”



 15.07.2013

Monica Macovei: La Vilnius se va recomanda şi liberalizarea vizelor pentru Moldova

Europarlamentara română speră că Acordul de asociere a Moldovei la UE și cel privitor la liberalizarea vizelor vor intra în vigoare în 2014.

La Vilnius, Republica Moldova va parafa Acordul de Asociere cu UE din care face parte si Acordul aprofundat de liber schimb. Urmeaza apoi o perioada in care aceste documente, care au peste 1000 de pagini, se traduc in cele 23 de limbi oficiale ale UE. Apoi, Consiliul European, prin juristii lingvisti, trebuie sa verifice din punct de vedere juridic textul, care va fi trimis apoi spre ratificare statelor membre. Textul va fi semnat apoi de Republica Moldova si UE, iar acest moment este foarte important pentru ca dupa aceea textul (ratificat intre timp de parlamentul Republicii Moldova) intra in vigoare in mod provizoriu.”

10.07.2013

Natalia Gherman: „Ne mişcăm în ritmuri susţinute, nu avem restanţe...”


Ministrul de externe despre stadiul dialogului cu UE în pregătirea către summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

...Către mijlocul lunii septembrie, ne propunem să prezentăm raportul nostru de progres Comisiei Europene. După care, bănuiesc, va fi emis încă un raport de progres, care se propune a fi ultimul raport de progres, până la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Şi sperăm că, în acest raport de progres, se va constata că Moldova a îndeplinit toate sau majoritatea absolută a condiţionalităţilor reflectate în cea de a doua fază a Planului de Acţiuni moldo-comunitar. Ne mişcăm în ritmuri susţinute, nu avem restanţe la domeniile care sunt reflectate drept condiţionalităţi în Planul de Acţiuni. Ne aşteptăm la o relatare pozitivă, în cadrul summit-ului de la Vilnius, în ceea ce priveşte progresele obţinute de Republica Moldova.”
 

  9.07.2013
La Vilnius va fi parafată, probabil, doar partea generală a Acordului de Asociere cu UE

Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Catherine Ashton, vicepreşedinte al Comisiei Europene, soseşte azi la Chişinău, ca spre seară să se deplaseze şi în Ucraina. Doamna Ashton a declarat că vine la Chişinău pentru – cum a spus într-un comunicat – a „accentua angajamentul nostru reciproc de asociere politică şi integrare economică a Republicii Moldova în UE”. Ce presupune, dincolo de o evidentă încurajare a guvernării şi populaţiei pro-europene, vizita acestui foarte important oficial de la Bruxelles? Un interviu despre vizita respectivă şi context – , cu Leonid Litra, analistul politic de la IDIS Viitorul de la Chişinău şi Institutul pentru politică mondială din Kiev. Pentru început, l-am întrebat pe Leonid Litra cum trebuie „citită” sau înţeleasă vizita expres a doamnei Ashton la Chişinău.

 Leonid Litra: „Eu cred că este o ultimă consultare înainte de a face anumite concluzii pentru a pregăti reuniunea de la Vilnius. Pentru Moldova cred că este importantă vizita pentru a sprijini guvernul actual. Este un guvern care încă nu stă prea bine pe picioare. Iar presiunile făcute de opoziţie sunt evidente. Din această cauză este nevoie de un astfel de sprijin de la partenerii europeni pentru guvernul Leancă. Pentru că, după cum am văzut, la insistenţa UE sunt adoptate anumite legi, inclusiv legate de regiunea transnistreană, care creează o balanţă foarte fină între  opoziţie şi putere.

Din această cauză cred că Catherine Ashton vrea să sprijine acţiunile guvernului Leancă şi să încurajeze finalizarea tuturor proceselor legate de Planul de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, care în fond este îndeplinit, pentru ca la Vilnius Comisia Europeană să recomande Consiliului liberalizarea vizelor cu UE şi să parafeze Acordul de Asociere, inclusiv cu Acordul de liber schimb. Apropo, din câte cunosc eu, nu va fi o parafare deplină a acestui document.

Va fi parafarea doar a părţii generale pentru că Comisia Europeană şi instituţiile europene nu vor fi gata să prezinte textul, deci expertiza juridică şi toate momentele legate de acest proces pentru summitul de la Vilnius. Astfel cred că va fi un fel de parafare generală după care vor urma mai multe procese până va putea fi semnat. În ce-o priveşte pe Ucraina, cred că situaţia este mult mai dificilă. Bineînţeles este legat în primul rând de arestul fostului premier Timoşenko, dar şi de alte procese, cum ar fi adoptarea unui Cod Electoral care ar răspunde unor norme europene generale; lupta cu corupţia - toate procesele legate de planul de liberalizare a regimului de vize cu UE.”
04.07.2013
 Raportorul Parlamentului European pentru Moldova : Sper ca inca va fi posibil pentru Moldova sa parafeze acordul

Europa Libera: La precedenta noastra discutie erati foarte sceptic cu privire la gasirea unei cai de iesire din criza politica moldoveneasca. Iata, acum aceasta criza a fost depasita. Cum vedeti, va parafa Moldova Acordul de Asociere cu UE la summitul de la Vilnius?
Sir Graham Watson: „Sper ca inca va fi posibil pentru Moldova sa parafeze acordul. S-a pierdut timp foarte mult. Negociatorii lucreza contra-cronometru pentru a salva situatia. Mi-e teama ca nu exista sanse de a semna orice acord. Aceasta se va intampla, cel mai curand, in primavara anului 2014. Mult mai posibil, in vara 2014. Este extrem de important ca noul guvern sa aplice toate documentele semnate si sa convinga UE ca este  capabil sa controleze coruptia si sa lucreze pentru cresterea independentei justitiei.”

1.07.2013

Igor Corman: Tiraspolul încearcă să ne întindă o capcană

...Europa Liberă: Domnule preşedinte, dar poate Tiraspolul zădărnici acest proces de eurointegrare pentru întreaga ţară?

Igor Corman: „Depinde cum ne vom comporta noi, aici, la Chişinău. Ei încearcă să ne întindă o capcană şi să ne prindem în această capcană. Faptul că noi în Parlament am reuşit, împreună cu opoziţia, practic unanim, doar câţiva deputaţi s-au abţinut, am votat această declaraţie este un lucru bun, este un semnal că pe o problemă de interes naţional, cum este Transnistria, iată totuşi chiar şi cu forţele de opoziţie putem să avem un consens, să avem o poziţie comună. Este foarte important ca noi să fim calmi, să nu ne prindem în această capcană care ni se întinde şi să ne continuăm, pur şi simplu, parcursul nostru european, să ne obţinem ceea ce trebuie să obţinem într-un an şi jumătate.”
 

Europa Liberă: Parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană include şi regiunea transnistreană?
 
Igor Corman: „În modul ideal, aşa ar trebui să fie. S-a făcut şi invitaţia reprezentanţilor Transnistriei să participe la negocierile asupra Acordului de Asociere​​care include zona de comerţ liber. Nu am reuşit acest lucru, ei au refuzat. A făcut declaraţia, de fapt, şi şeful delegaţiei Uniunii Europene aici, la Chişinău, că până în 2015 se mai lasă timp de meditaţie pentru transnistreni. Noi tot în acest răstimp trebuie să fim în contact, să încercăm prin aceste măsuri de încredere, să promovăm mesajul, ideea că inclusiv pentru cercurile de afacere din Transnistria este foarte important să fie şi ei parte în proces. Dar, să vedem, trebuie să fim realişti. Nu putem să jertfim inclusiv situaţia din partea dreaptă a Nistrului din cauza faptului că în partea stângă, sub presiunea altora, din afară, nu se doreşte implicarea în acest proces.”
 
Europa Liberă: Această sumă enormă care vine din partea Uniunii Europene pentru sporirea gradului de încredere între cele două maluri ale Nistrului ajută?
 
Igor Corman: „Este greu de cântărit, să spunem aşa, care este impactul acestor măsuri de încredere cu sprijin financiar european. Oricum este un semnal politic bun. Noi nu putem să aşteptăm până când situaţia se va schimba în Transnistria. Noi, prin astfel de măsuri paşnice, trebuie să facem ceea ce putem, dar atâta timp cât în paralel Federaţia Rusă sprijină puternic financiar inclusiv şi direct bugetul din Transnistria, cu sume enorme, care depăşesc posibilităţile pe care le avem noi, inclusiv cu sprijinul europenilor. Este greu să spunem că balanţa se schimbă în altă direcţie, aceasta este realitatea.”
...