Faceți căutări pe acest blog

Dialoguri europene/ Radio Europa Liberă - Mai


Dialoguri Europene / Radio Europa Liberă
Interviuri, comentarii, opinii


 
31.05.2013

Dirk Schuebel: Cred că putem spune că în relaţiile noastre bilaterale am colaborat cu succes: Interviu cu Şeful Delegaţiei permanente a Comisiei Europene în R. Moldova


...Am finalizat, în principiu, negocierile politice referitoare la Acordul de Asociere, acum, sperăm să finalizăm în două săptămâni negocierile în subiectul regimului de liber schimb, astfel ca să iniţiem, în principiu, Acordul de Asociere la Vilnius, dacă totul merge conform planului. Şi acesta, cred, este un mare succes.

Acelaşi lucru se referă la planul de acţiuni referitor la liberalizarea regimului de vize – aşteptăm rapoartele experţilor, în urma misiunilor avute în Republica Moldova în februarie şi martie. Din informaţiile preliminare, ştim că nu va fi extrem de dificil să se parcurgă şi etapele necesare finalizării negocierilor, astfel ca la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius  negocierile să fie încheiate din punct de vedere tehnic.”''


29.05.2013

Violenţa în familie: cazul Eremia Alexandru, colaborator de poliţie şi agresor familial : Interviu cu Doina Ioana Străisteanu, avocatul reclamantelor la CEDO

"Potrivit CEDO, copii care sunt martori ai violenţei în familie suferă trauma psihologice şi statul le datorează protecţie".
Europa Liberă: În ce măsură o asemenea decizie, o astfel de condamnare ar putea avea impact în general asupra combaterii fenomenului violenţei în familie din Republica Moldova, combaterii prejudecăţilor degradante privind rolul femeii în familie?

Doina Ioana Străisteanu: „Hotărârea aceasta nu rezolvă fireşte toate problemele, iar noi avem probleme foarte multe la foarte multe capitole. Dar sper că această decizie va fi discutată la nivel de ministere, la nivel de procuratură, la nivel de ong-uri şi societate civilă, că în baza ei se pot trage anumite concluzii, că în baza ei se pot îmbunătăţi instruirile pentru colaboratorii de poliţie, avocaţi, judecători, ca ei să înţeleagă că nu pot intenţionat să închidă ochii într-o situaţie de violenţă în familie, unde sunt copii, unde sunt persoane vulnerabile, şi care cu atât mai mult nu pot închide ochii când agresorul este un colaborator de poliţie, un funcţionar public, un procuror, un judecător, un medic – oameni care după funcţii ca atare impun respect sau impun frică.



23.05.2013


UE este îngrijorată de direcția în care a luat-o Moldova în ultima vreme 

Interviu cu Sir Graham Watson, europarlamentar liberal britanic, raportor al Parlamentului European în dosarul acordului de asociere dintre UE și Republica Moldova răspunde întrebărilor Europei Libere.
 
 Europa Libera: Dle Watson, avand in vedere schimbarile politice si legislative din ultima luna, este pusa sub semnul intrebarii credibilitatea parcursului european al Republicii Moldova?

Graham Watson:
„La nivelul Uniunii Europene exista fara indoiala o anumita doza de ingrijorare cu privire la directia in care a luat-o Moldova in ultima vreme. Esecul in a forma rapid un nou guvern cu toate partidele din fosta AIE, aparenta unei abordari de tipul „dinte pentru dinte” intre liderii principalelor  partide politice, incercarea unora de a castiga teren in fata altora pe termen scurt, toate aceste lucruri ne ingrijoreaza, si ar putea pune sub semnul intrebarii posibilitatea Moldovei de a initia acordurile  la Vilnius. Si cu cat mai repede se depaseste aceasta criza, cu cat avem mai rapid un guvern la carma tarii, cu atat va fi mai bine pentru toata lumea.”

 23.05.2013

Comisia de la Veneția aduce la Chișinău bunele practici electorale : interviu cu Expertul comisiei veneţiene Gael Martin-Micaleff
Intre 26 si 27 iunie Chișinăul va găzdui a 10-a ediție a Conferinței europene a corpurilor electorale. Sub titlul „Codul bunelor practici in chestiuni electorale: puncte tari si evolutii posibile”, evenimentul, organizat deopotrivă de Comisia de la Veneţia si Comisia electorala centrala din Moldova, va reuni zeci de experți în legislație electorala din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei. Despre ultimele schimbări operate în legislația electorală moldovenească şi nu numai, în interviul exclusiv acordat de Gael Martin-Micaleff, coordonatorul acestui eveniment din partea Comisiei de la Veneţia, corespondentei Europei Libere la Strasbourg, Iolanda Bădiliţă.
 
 Zilele Europei 

Hubert Duhot: Ziua Europei în Moldova trebuie să însemne că avem valori identice


 18.05.2013

 Iurie Leancă :„Valorile europene ne învaţă că trebuie să ne îngrijim noi, politicienii, în primul şi în primul rând de interesele cetăţenilor”
Marian Lupu: „Cursul prioritar al Republicii Moldova este cel de integrare europeană...

Mihai Ghimpu Noi suntem europeni, rădăcinile noastre sunt europene.

 Mihai Godea: Porţile Europei nu s-au închis pentru Republica Moldova”
România este avocat şi susţinător numărul unu al Chişinăului: Interviu cu Stejărel Olaru, secretar de stat în ministerul de externe de la București

Vizita la Chişinău a eurocomisarului Štefan Füle



  20.05.2013
După vizita la Chișinău a comisarului european pentru extindere Štefan Füle: Interviu cu Arcadie Barbaroșie, directorul Institutului de Politici Publice

16.05.2013 
Igor Dodon: „Bruxelles-ul va încerca să scape cu faţa curată” 

Artur Reşetnicov: „Partidul Comuniştilor, în opt ani de guvernare, a încercat să construiască Europa aici”


 9.05.2013

Ziua Europei în Moldova trebuie să însemne că avem valori identice ..

Interviu cu Hubert Duhot, ataşat diplomatic şi manager de proiecte la Delegaţia Uniunii Europene, despre  evenimente  prilejuite de Ziua Europei.

Ziua Europei în Moldova trebuie să însemne că avem valori identice  - democraţie, justiţie, stat de drept - care sunt nişte valori comune. Mai înseamnă că cetăţenii Republicii Moldova au posibilitatea să fie mai aproape de toată diversitatea culturală pe care poate să o ofere UE, din punct de vedere al artei, al bucătăriei, al dansurilor, muzicii etc. De aceea şi organizăm acest festival simbolic, care este totuşi mai mult un eveniment festiv, la care noi sperăm să participe un public larg din Republica Moldova pentru a cunoaşte toată diversitatea culturală a UE.”


9.05.2013

Fule: Moldova este la ora unui test pentru democrație și maturitate

Comisarul european Štefan Füle răspunde întrebărilor Europei Libere la Praga.

Intrebat dacă Moldova mai este considerată încă eleva silitoare a Parteneriatului Estic şi rămâne o poveste de succes, comisarul a spus că nu se grăbeşte să tragă anumite concluzii.

Štefan Füle: „Această poveste se află în mâinile politicienilor moldoveni. Cred că este prea devreme să tragem acum concluziile. Acesta este un test. Este un test enorm. Este un test pentru democraţia din Moldova, este un test de maturitate pentru politicienii moldoveni. Ceea ce este important, ei au sprijinul nostru şi ei trebuie să facă faţă aşteptărilor oamenilor. Dacă vor face aceasta bazându-se pe principiile democratice, dacă vor acţiona în conformitate cu aspiraţiile lor europene, posibilităţi încă mai sunt.”


9.05.2013

În perspectiva accederii Moldovei la UE, este de dorit ca în aceasta țară să nu se schimbe regulile jocului democratic în timpul jocului”

Interviu cu fostul președinte al Parlamentului European Jerzy Buzek despre ultimele evolutii politice din Moldova
Jerzy Buzek: „In perspectiva accederii Moldovei la UE, este de dorit ca in aceasta tara sa nu se schimbe regulile jocului democratic in timpulmeciului. Cu cativa ani in urma eram optimist cu privire la sansele Moldovei de a deveni membru al UE. Insa aceste schimbari legislative creaza obstacole serioase in dezvoltarea democratica viitoare a tarii.
In acesta lumina, perspectiva incheierii Acordului de liber schimb in noiembrie, la Vilnius, pare foarte nesigura. Noi tratam fiecare tara cu o atentie speciala. Insa ultimele evolutii din Moldova, pun sub semnul intrebarii abordarea noastra de pana acum, cand am considerat tara un candidat serios de aderare. Insa lucrurile pot fi schimbate rapid, daca majoritatea din Parlament doreste desigur, cele doua partide care au acum majoritate, prin revenirea la o legislatie in acord cu legislatia europeana.”


8.05.2013

„Rămân încrezător că Republica Moldova are viitor european”

Interviu cu Președintele PLDM, Vlad Filat, răspunde întrebărilor Europei Libere.
Vlad Filat: „Noi am făcut, nu prin declaraţii, tot ce a fost omeneşte posibil pentru ca Moldova să aibă parcurs european. Depinde ce vor face alţii. Şi eu sper că au învăţat lecţia, tare sper că au învăţat lecţia care nu este scrisă în analizele experţilor politici veniţi să se căpătuiască în Republica Moldova şi care nu au niciun interes ca aici să fie bine, dar ţin de realităţi în care trăim şi vom reuşi să oferim perspectivă Republicii Moldova.
 
7.05.2013


  „Mai există încă şanse pentru stabilizare, dar totul este în mâinile politicienilor” 

 Interviu cu analistul Eugen Revenco, coordonator de programe la Asociaţia pentru Politică Externă.

Plouă cu critici şi avertismente dinspre vest – înalţi oficiali ai Uniunii Europene şi ai Consiliului Europei se declară îngrijoraţi de ultimele evoluţii politice de la Chişinău, în special de virtuozitatea demnă de întrebuinţare mai bună la jonglarea legislaţiei Republicii Moldova… Este oare, în acest caz, definitiv compromis - cum se afirmă deja la mânie - drumul triumfal până nu demult spre UE al Republicii Moldova? Ne vom întreba împreună cu analistul Eugen Revenco, coordonator de programe la Asociaţia pentru Politică Externă.


Europa Liberă: Dle Revenco, aţi arătat în mod special cu degetul spre o forţă politică care s-ar compromite acum în opinia dvs. Dar se creează deseori impresia, de exemplu, că mustrările sau ruşinările ce vin, chiar şi astea, de la Bruxelles sau Strasbourg nu îngrijorează de-a valma participanţii la guvernare, ci servesc, cum s-a văzut, prilej pentru a arăta cu degetul, triumfător, la partenerul de coaliţie. De pildă, nu rareori se putea observa cum unii politicieni din arcul guvernării îşi frecau triumfător palmele când guvernul mai rata câte ceva pe calea integrării europene. În general, oficialii europeni mai au timp şi posibilitatea să diferenţieze între cei care muncesc pentru apropierea de UE şi cei care îşi cultivă spiritul critic, ca să spunem aşa, pe acest subiect?

Eugen Revenco: „Îmi vine greu să vă spun despre percepţiile occidentalilor asupra anumitor componente politice din legislativ sau din tot spectrul politic moldovenesc. Însă este cert că ei au parteneri în interior şi nu urmăresc toate mişcările mărunte, învinuirile care se aduc reciproc dintr-o tabără sau alta. Este important pentru ei să fie o guvernare responsabilă.

Ceea ce vreau să spun este că ultimele decizii adoptate în Parlament sunt cel puţin iresponsabile din punct de vedere politic, şi nu sunt oneste nici în raport cu cetăţenii, nici cu visele create, nici în raport cu partenerii occidentali.”
 

1.05.2013

 Apropierea de Uniunea Europeană nu este o opţiune, este o necesitate

Într-un interviu pentru radio Europa Liberă, premierul interimrar Iurie Leancă a afirmat că apropierea de Uniunea Europeană este motorul reformelor dar şi liantul partidelor care negociază o nouă coaliţie de guvernământ.
 

Europa Liberă: Aţi fost şi rămâneţi promotorul ideii de integrare europeană pentru Republica Moldova. Apropierea de Uniunea Europeană ar trebui să fie motorul multor reforme atât de necesare ţării şi populaţiei. Dar acesta nu funcţionează tocmai între partidele care formaseră Alianţa pentru Integrare Europeană. Ce credibilitate mai are strategia pro-europeană?


Iurie Leancă:
„Republica Moldova nu are şansa să devină un stat funcţional, un stat stabil, previzibil, un stat care acţionează în interesul cetăţeanului, în primul rând, un stat care poate beneficia de sprijinul partenerilor săi din Vest, dar şi din Est, în afara acestei strategii de integrare europeană, care, aşa cum aţi spus dumneavoastră, foarte corect, înseamnă şi locomotiva sau forţa motrice în efortul de a moderniza ţara noastră. Integrarea europeană, care înseamnă nimic altceva pe plan naţional, decât acest proces de asanare, de reformare, de remodelare a felului nostru de a fi, de a acţiona, de a gândi. Nu este un proces simplu. Este un proces foarte şi foarte complicat. Este un proces care trebuie să afecteze mult mai multe lucruri decât, pur şi simplu, structura unei instituţii, de exemplu. În primul şi în primul rând, trebuie să ne afecteze mentalitatea, felul nostru de a gândi, felul nostru de a reacţiona, felul nostru de a percepe anumite fenomene, dar şi de a contribui la eradicarea acestor fenomene, dacă vorbim de fenomene negative, cum ar fi corupţia, cum ar fi ineficienţa instituţiilor, cum ar fi deseori un fel de anarhie, pe care nu ştiu de ce unii o confundă cu democraţia. Iar democraţia nu înseamnă doar drepturi, înseamnă responsabilităţi. Democraţia nu înseamnă doar alegeri anticipate, înseamnă altceva. Înseamnă, în primul rând, supremaţia legii, crearea unei clase de mijloc. Doar în baza acestor elemente fundamentale se poate clădi o societate democratică. Bineînţeles, faptul că nu am reuşit să finalizăm mai multe reforme care au fost iniţiate, faptul că anumite instituţii ale statului, din păcate, au opus atâta rezistenţă la acest proces de reformare, că uneori te gândeşti: păi poţi să reformezi această instituţie sau mai bine să o demontezi şi să clădeşti una nouă în totalitate…