Faceți căutări pe acest blog

Noutati UE-RM - Mai 2013


 

 Noutăţi UE-RM 






 28-29.05.2013

 Cea de-a treia sesiune a Adunării Parlamentare Euronest


 Parlamentarii europeni împreună cu colegii din ”Parteneriatul Estic”  -  Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova și Ucraina –  au examiinat chestiuni de securitate generală și regională,   comerț, cooperare în domeniul energetic și în combaterea sărăciei, dar și au discutat despre mesajele politice pentru viitorul summit al PE de la Vilnius.

18-19.05.2013


Comisarul european Stefan Fule la Zilele Europei în Moldova

În cadrul vizitei sale Comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan  Fule a participat la inaugurarea oficială a zileor Europene în Moldova În discursul său, oficialul a menționat că UE este un proiect la care contribuie  toate statele membre cetățenii cărora, în schimb au multe beneficii, printre care protecția, securitatea, supremația legii, drepturi și garanții respectate.





 
18-26.05.2013

Republica Moldova sărbătoreşte Zilele Europei

Festivități de amploare cu ocazia Zilei Europei 2013 în Moldova vor fi organizate la inițiativa Delegației UE în RM pe 18 mai, 2013 în scuarul Teatrului de Operă și Balet din Chișinău! Anul acesta, sărbătoarea va ajunge și la Tiraspol, acolo unde festivitățile vor avea loc în Parcul Victoriei, pe 26 mai, 2013.
 Dezbaterile publice care vor avea loc la Chișinău vor oferi o platformă deschisă pentru discutarea problemelor politice și economice ale cooperării dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Oaspeții vor avea posibilitatea să adreseze întrebări provocatoare ambasadorilor statelor membre ale UE și oficialilor de rang înalt din Republica Moldova. Dezbaterile publice vor fi organizate într-un format întrebare-răspuns cu durata de 90 de minute fiecare.

Peste 15 Ambasade își vor prezenta cultura lor națională la Chișinău și la Tiraspol, permițând tuturor să experimenteze atmosfera Europei contemporane. Vizitatorii Satelor europene vor face cunoștință cu proiectele finanțate de către UE și vor avea posibilitatea unică de a gusta din diferitele preparate tradiționale ale bucătăriei europene, să învețe cuvinte noi în limbile europene și pași de dans de bază ale dansurilor tradiționale europene. Pentru prima dată în cadrul sărbătorii Zilei UE, va fi amenajat un Colț al Tineretului, acolo unde tinerii vor primi informații cu privire la programele educaționale europene și vor participa la concursuri tematice. În Colțul Copiilor, pentru cei mici vor fi organizate, de asemenea, acțiuni de genul body art și concursuri de desene cu creioane pentru copii, în cadrul cărora participanții vor fi răsplătiți cu premii dulci.

Evenimentul va culmina cu un concert în aer liber cu participarea unor artiști cunoscuți din Republica Moldova și de peste hotare.
Mai mult



14.05.2013


Descentralizarea fiscală în ţările din cadrul Parteneriatului Estic

, a fost principalul subiect de dezbateri de pe agenda conferinţei CoR desffăşurate la 14 mai 2013..

De asemenea, aspectele descentralizării fiscale, reformele administraţiei publice locale şi cooperarea teritorială au fost abordate şi în cadrul Biroului Autorităţilor Regionale şi Locale a Parteneriatului Estic (CORLEAP).

Reprezentanții puterilor locale și regionale din Uniunea Europeană (UE) și din țările vecine (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina) au discutat despre provocările și oportunitățile de descentralizare fiscală în cadrul Parteneriatului Estic, la conferința organizată de CORLEAP împreună cu Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei și Forumul Societății Civile al Parteneriatului Estic.


9.05.2013

Ziua Europei

Ziua Europei sărbătoreşte pacea şi unitatea în Europa. Data marchează aniversarea Declaraţiei Schuman. În cadrul unui discurs ţinut la Paris, în 1950, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei.

Viziunea sa era de a crea o instituţie europeană care să centralizeze şi să gestioneze producţia de cărbune şi oţel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.










03.05.2013

Declaraţia comună a Înaltului Reprezentant al UE, Catherine Ashton şi comisarului Štefan Füle privind evenimentele politice recente din Moldova

Oficialii UE , se arată îngrijoraţi de adoptarea modificărilor, aprobate de Parlamentul din Republica Moldova, la Legea privind Curtea Constituţională.

”Am aflat cu mare îngrijorare despre adoptarea unei modificări la Legea cu privire la Curtea Constituţională a Republicii Moldova care permite revocarea din funcţie a judecătorilor Curţii Constituţionale în cazul în care aceştia nu beneficiază de “încrederea” Parlamentului. Această lege, precum şi o serie de alte legi importante care privesc chestiuni fundamentale pentru asigurarea funcţionării democraţiei în Moldova, au fost adoptate cu o grabă extremă şi fără o consultare adecvată cu societatea din Moldova sau cu respectarea corespunzătoare a standardelor europene cu privire la reforma constituţională, în special ale celor de la Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei”, se menționează în declarație.