30.05.2013
Declaraţia Secretarului General al CoE cu ocazia investirii noului Guvern
Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a făcut o Declaraţie la 30 mai, în care şi-a exprimat speranţa că noul guvern va aduce în Republica Moldova stabilitatea de care ţara are nevoie cu atâta disperare. "Nu am niciun dubiu faţă de angajamentul său pentru avansarea reformei, promisiunea de a construi un stat bazat pe preeminenţa dreptului şi respectul pentru valorile şi procesele democratice.", a menţionat oficialul european.
"Noul guvern va avea o sarcină deloc uşoară de a finaliza toate reformele în curs, în special în domeniul luptei împotriva corupţiei, consolidării independenţei şi responsabilităţii instituţiilor, întreţinerei structurilor de ordine şi reforma justiţiei." - a adăugat acesta.
"Noul guvern va avea o sarcină deloc uşoară de a finaliza toate reformele în curs, în special în domeniul luptei împotriva corupţiei, consolidării independenţei şi responsabilităţii instituţiilor, întreţinerei structurilor de ordine şi reforma justiţiei." - a adăugat acesta.
Dl Jagland a declarat că Consiliul Europei acordă o mare importanţă acestor reforme şi va continua să lucreze asupra realizării lor în colaborare strânsă cu autorităţile ţării. Rolul instituţional al Preşedintelui va fi de o importanţă deosebită în această perioadă şi va contribui la consolidarea încrederii populaţiei ţării în instituţiile sale.
Detalii
28.05.2013
CEDO a condamnat Moldova pentru acţiuni de violenţă în familie
La 28 mai 2013, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat hotărârea sa în cauza Eremia şi alţii împotriva Moldovei (cererea nr. 3564/11).
În hotărârea Camerei CEDO, care nu este definitivă, a fost stabilită: încălcarea articolului 3 din CEDO (interzicerea tratamentului inuman şi degradant) în privinţa primei reclamante, Lilia Eremia, încălcarea articolului 8 (dreptul al respectarea vieţii private şi de famili) în privinţa celor două fiice ale primei reclamante şi încălcarea articolului 14 (interzicerea discriminării) combinat cu articolul 3 în privinţa dnei Lilia Eremia.
Cauza vizează o plângere înaintată la CEDO de reclamante (mama şi două fiice ale sale) împotriva autorităţile moldoveneşti pe motiv că acestea nu au reuşit să le protejeze de comportamentul violent şi abuziv al soţului, respectiv, tatălui lor – un ofiţer de poliţie.
Curtea a acordat reclamantelor 15 000 euro cu titlu de prejudiciu moral și 2 1500 euro cu titlu de costuri și cheltuieli.
Reclamantele au fost reprezentate în faţa Curţii de către D. I. Străisteanu, avocat din Chişinău.
La 29 mai, avocatul reclamantelor, Doina Ioana Străisteanu, a acordat un interviu la Radio Europa liberă pe marginea acestui caz. Citiţi şi ascultaţi interviul, accesând acest link.
16.05.2013
Subiecte importante pe agenda şedinţei Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei
La Strasbourg, a avut loc cea de-a 123-a reauniune a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei
- Prezentarea raportului Secretarului General al Consiliului Europei "Democraţia, drepturile omului şi preeminenţa dreptului în Europa - consolidarea impactului Consiliului Europei"
- Adoptarea Protocolului nr. 15 de amendare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului
- Prezentarea Discursului Preşedintelui Curţii Europene a Drepturilor Omului, D.Spielmann
- Trecerea Preşedinţiei Comitetului de Miniştri de la Andorra la Armenia
- Bilanţul Preşedinţiei Andorrei la Comitetul de Miniştri
- Prezentarea priorităţilor Preşedinţiei Armeniei la Comitetul de Miniştri
15.05.2013
Dezvoltarea reţelei EMERALD în Republica Moldova
Ministerul Mediului, în comun cu Proiectul Programului comun al Uniunii Europene – Consiliului Europei pentru crearea Reţelei Emerald al ariilor naturale protejate, Faza II, a organizat Seminarul Naţional pentru crearea Reţelei Emerald în Republica Moldova”.
Scopul seminarului este lansarea fazei a doua a proiectului, consolidarea informaţiilor şi planificarea activităţilor în vederea implementării Reţelei Emerald în Moldova în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Berna (1979).
Scopul seminarului este lansarea fazei a doua a proiectului, consolidarea informaţiilor şi planificarea activităţilor în vederea implementării Reţelei Emerald în Moldova în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Berna (1979).
Detalii
09.05.2013
Consiliul Europei sărbătoreşte Luna Europei
În perioada 1-31 mai 2013 Consiliul Europei va sărbători pentru prima
dată Luna Europei şi va organiza pe parcursul lunii mai o serie de
evenimente dedicate cetăţeniei democratice şi drepturilor omului. Acestea
vor include diverse expoziţii, dialoguri cu tinerii, animaţii
pedagogice, prezentarea şi explicarea principiilor Cartei Consiliului
Europei cu privire la educaţia pentru cetăţenie democratică şi
drepturile omului
08.05.2013
Preşedintele Republicii Nicolae Timofti a avut o discuţie telefonică cu preşedintele APCE
Jean-Claude Mignon
Preşedintele APCE şi-a exprimat îngrijorarea faţă de adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a unor legi, care, în opinia sa, ar putea periclita parcursul european al Republicii Moldova.
Preşedintele Nicolae Timofti l-a informat pe președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, că va studia legile respective şi va lua o decizie în strictă conformitate cu Constituţia.
Preşedintele Nicolae Timofti l-a informat pe președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, că va studia legile respective şi va lua o decizie în strictă conformitate cu Constituţia.
Detalii
06.05.2013
Consiliul Europei şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu criza politică din Moldova
Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland şi Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, au făcut declaraţii în legătură cu ultimele evoluţii politice din Moldova.
Preşedintele APCE, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia politică din Republica Moldova, unde ultimele evenimente din Parlamentul de la Chişinău par să pericliteze aspiraţiile cetăţenilor Moldovei de integrare europeană.
”Voturile exprimate recent în Parlament privind întrebările esenţiale pentru funcţionarea democraţiei, cum ar fi respectarea Constituţiei, independenţa autorităţii judiciare şi a sistemului electoral, au avut loc în mare grabă, fără vreun efort de a găsi un consens mai larg în Parlament”, a declarat Preşedintele APCE.
”Îndemn toate forţele politice ale ţării să lase deoparte interesele partizane şi personale şi să lucreze împreună pentru viitorul european al ţării şi al cetăţenilor săi”, a adăugat Mognon, subliniind că APCE ”este dispusă să faciliteze dialogul între diferitele partide politice, dacă ele doresc aceasta.”
Reacţionând la ultimele evoluţii politice din Republica Moldova, Secretarul General al Consiliului Europei (CoE), Thorbjørn Jagland, a făcut o declaraţie în care a menţionat:
„Urmăresc cu îngrijorare evoluţiile din Moldova. În ultimele zile, Parlamentul moldovean a modificat mai multe legi care influenţează fundamental sistemul politic al ţării. Legile ce vizează Curtea Constituţională, legislaţia electorală, funcţionarea Guvernului şi funcţionarea structurilor de drept au fost modificate, uneori repetat, fără consultările corespunzătoare. Aceste amendamente, dar şi modul în care acestea au fost adoptate, riscă să submineze independenţa şi echilibrul instituţiilor statului. Ultimele amendamente ce vizează Curtea Constituţională trezesc îngrijorări în mod special, deoarece prevederile propuse par să fie în contradicţie cu Legea fundamentală a Republicii Moldova, dar şi cu standardele europene privind justiţia constituţională.
Fac apel către toţi actorii politici de a acţiona în mod responsabil. În joc se află coerenţa şi credibilitatea parcursului european al ţării. Consiliul Europei va continua să sprijine Moldova, inclusiv prin Comisia de la Veneţia, pentru a ajuta ţara să treacă peste dificultăţile politice curente”
03.05.2013
Comisia de la Veneţia nu susţine modificarea Legii cu privire la Curtea Constituţională
Preşedintele Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei, Gianni Buquicchio, a făcut o declaraţie, în care a menţionat următoarele:
"Am aflat astăzi despre adoptarea în prima lectură a proiectului de Lege cu privire la Curtea Constituţională a Moldovei. Potrivit acestui amendament, Parlamentul ar putea ridica mandatul judecătorilor Curţii Constituţionale cu votul a 3/5 din deputaţi, în cazul în care judecătorii pierd ”încrederea” Parlamentului.O astfel de prevedere vine în contradicţie directă cu Standardele Europene privind justiţia constituţională şi reprezintă o încălcare evidentă a articolului 137 din Constituţia Moldovei. Instituţia curţii constituţionale are sarcina de a verifica activitatea Parlamentului. Supunerea judecătorilor curţii la necesitatea ”încrederii” din partea parlamentului vine în contradicţie evidentă cu scopul în sine al unei curţi constituţionale.
Eu îndemn Parlamentul să nu adopte acest proiect de lege. Anume Curtea Constituţională, în componenţa sa actuală, ar trebui să se pronunţe asupra constituţionalităţii acestei prevederi".
03.05.2013
Ziua Mondială a Libertăţii Presei: Declaraţiile oficialilor Consiliului Europei
În decralaţia sa făcută cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei,
ediţia din 2013, Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn
Jagland, a cerut guvernelor să respecte pe deplin dreptul la libertatea
de exprimare şi la o presă liberă. El a atenţionat că jurnaliştii se
confruntă în continuare cu opresiune şi cenzură în diferite părţi ale
Europei, iar
în anumite ţări
încă mai există încercări de a controla sau a reduce la tăcere
mass-media, dar şi tendinţe de auto-cenzură.
Consiliul Europei, împreună cu Curtea Europeană a Drepturilor Omului va continua să apere cu ardoare libertatea de exprimare, dar guvernele ar putea şi ar trebui să-şi dubleze eforturile pentru a-şi îndeplini angajamentele asumate în cadrul Convenţiei.”
Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Nils Muižnieks, a publicat un nou articol în Carnetul drepturilor omului. El a declarat, printre altele că: "În timp ce o parte tot mai mare a activităţii jurnalistice se desfăşoară pe Internet, Europa nu a devenit mai sugură pentru persoanele care-şi exprimă opiniile critice. Desigur, în prezent este posibil de a comunica informaţii mult mai rapid şi unui public mult mai larg decât înainte. Dar persoanele care utilizează acest mijloc de comunicare sunt expuşi atât ameninţărilor vechi, cât şi altor noi: violenţa, intimidarea, urmăririle penale pentru discursuri absolut legale, hărţuirile judiciare şi supravegherea sunt metode care continuă să fie utilizate şi în era digitală, inclusiv în Europa”
Consiliul Europei, împreună cu Curtea Europeană a Drepturilor Omului va continua să apere cu ardoare libertatea de exprimare, dar guvernele ar putea şi ar trebui să-şi dubleze eforturile pentru a-şi îndeplini angajamentele asumate în cadrul Convenţiei.”
Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Nils Muižnieks, a publicat un nou articol în Carnetul drepturilor omului. El a declarat, printre altele că: "În timp ce o parte tot mai mare a activităţii jurnalistice se desfăşoară pe Internet, Europa nu a devenit mai sugură pentru persoanele care-şi exprimă opiniile critice. Desigur, în prezent este posibil de a comunica informaţii mult mai rapid şi unui public mult mai larg decât înainte. Dar persoanele care utilizează acest mijloc de comunicare sunt expuşi atât ameninţărilor vechi, cât şi altor noi: violenţa, intimidarea, urmăririle penale pentru discursuri absolut legale, hărţuirile judiciare şi supravegherea sunt metode care continuă să fie utilizate şi în era digitală, inclusiv în Europa”
- Declaraţia Secretarului General al Consiliului Europei, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, ediţia 2013 (eng)
- Nils Muižnieks: Libertatea presei în era digitală (eng., fr., rus)