Faceți căutări pe acest blog

Dialoguri europene/ Radio Europa Liberă - Aprilie

Dialoguri Europene / Radio Europa Liberă



 Interviuri, comentarii, opinii



 30.04.2013

Vasile Bumacov: Să nu ne sperie cerinţele UE pentru agricultură : Interviu


Ministrul agriculturii despre îngrijorările agricultorilor moldoveni privind acordul de comerţ liber cu UE 
Apropierea de Uniunea Europeană este motorul multor schimbări pozitive. Dar, de multe ori, cerinţele şi standardele europene îi sperie pe aspiranţi. Cum este cazul agricultorilor din Republica Moldova care se întreabă dacă vor face faţă pieţii europene, după încheierea unui acord de liber schimb. Valentina Ursu a stat de vorbă cu ministrul agriculturii, Vasile Bumacov

 29.04.291013

Kálmán Mizsei: „Nu există nimic mai important pentru Moldova decât  integrare europeană”

Interviu cu fostul reprezentant special în R. Moldova al UE


Cel mai important lucru este să se concentreze maximum posibil pe cele trei înţelegeri: regimul liberalizat de vize, zona de comerţ liber şi Acordul de asociere, să se conştientizeze pe cât este posibil importanţa uriaşă a acestora pentru Moldova.
Al doilea lucru foarte important este să fie lansate cu adevărat reformele economice pentru că cea mai mare nereuşită a ultimilor trei ani o reprezintă aproape în totalitate lipsa reformelor economice. În afară de faptul că situaţia macroeconomică a fost administrată adecvat. Şi în al treilea rând, desigur, situaţia din Varniţa şi Bender este de o asemenea natură încât orice guvern din Moldova trebuie să acorde o atenţie corespunzătoare administrării proceselor cu Transnistria şi cu partenerii din formatul 5+2 într-o manieră competentă.

29.04.2013


Securizarea frontierelor Moldovei cu sprijinul UE
Interviu cu Tom Fernando, șeful grupului de supraveghere a proiectului UE

Proaspăt reformată din Serviciul de grăniceri, Poliţia de frontieră moldovenească - o verigă cheie în securizarea graniţelor în măsura în care să permită liberalizarea regimului de vize cu UE – este acum dotată tehnic asemenea celei din Marea Britanie de exemplu. Totul s-a întâmplat graţie unei investiţii a UE în mărime de 22 de milioane de euro, bani din care poliţiştii au obţinut un sistem dintre cele mai performante  de comunicare şi monitorizare la graniţă.

25.04.2013

Legea electorală reprezintă baza unor alegeri sănătoase

Într-un interviu acordat Radio Europa Liberă, Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, regretă faptul că la modificarea legii electorale nu a fost consultată în Moldova nici opoziţia si nici societatea civilă

Europa Liberă: Ce credeţi despre modificarea Legii electorale adoptate de Parlamentul Republicii Moldova?
 

Thorbjorn Jagland:Mai multe state membre ale Consiliului Europei au un sistem electoral mixt şi este evident că fiecare stat este liber să-şi decidă asupra propriului sistem. Oricum, însă, maniera şi graba cu care Parlamentul Moldovei a adoptat legea mă fac să fiu foarte sceptic. Legea electorală reprezintă baza unor alegeri sănătoase. În mod normal, o asemenea procedură trebuie să parcurgă o cale lungă, după discuţii extinse cu societatea civilă şi cu partidele politice. Pe lângă aceasta, trebuie consultată şi părerea opoziţiei. Or, în Republica Moldova nu s-a întâmplat aşa şi eu regret foarte mult acest lucru.”

 

Europa Liberă: Cum aţi comenta faptul că legea a fost adoptată fără o consultare prealabilă cu Consiliul Europei?

 

Thorbjorn Jagland: „Este adevărat că nici Comisia de la Veneţia şi nici alte organisme ale Consiliului Europei nu au fost consultate în acest subiect. Noi am avut întotdeauna o cooperare pozitivă cu autorităţile Republicii Moldova, în particular în subiecte referitoare la legislaţia electorală şi suntem dispuşi să le consultăm inclusiv în ceea ce ţine de subiectul noii legi electorale.

Este mai greu să facem acest lucru după adoptarea legii şi eu aş preferat să ne fie solicitată opinia într-o fază iniţială. Cu toate acestea, noi rămânem dispuşi să conlucrăm cu partenerii noştri din Moldova aşa cum am făcut-o şi în trecut.”  

 24.04.2013


Dirk Schuebel : În acest an vom atinge un nivel fără precedent al sprijinului nostru

Interviu cu seful Delegaţiei Comisiei Europene în Republica Moldova

 Europa Liberă: Tot mai multe voci vorbesc despre importanta reuniunii de la Vilnius pentre R Molodova. Care ar trebui sa fie asteptarile reale?
 

Dirk Schuebel: Acest lucru depinde de Moldova însăşi. Dacă stabilitate politică revine şi dacă elementele legislative necesare pot fi adoptate şi corect implementate, atunci eu continui să fiu optimist că summitul de la Vilnius poate fi unul de succes pentru Moldova. Ceea ce înseamnă că acordul de asociere ar putea fi semnat la Vilnius şi că negocierile pentru regimul liberalizat de vize să fie finalizate înainte de întrunirea din capitala Lituaniei.
 
Europa Liberă: Parafarea si ulterior semnarea acordurilor moldo-comunitare avantajeaza regiunea transnistreana?
 

Dirk Schuebel: Consider că acest lucru depinde foarte mult de conducerea de la Tiraspol. Dacă partea transnistreană va decide să se alăture acordului de asociere şi zonei de liber schimb, pentru că, după cum ştiţi, există multe companii transnistrene care fac comerţ cu Uniunea Europeană, este evident că ar avea sens să profite de sistemul autonom de preferinţe comerciale, de care se bucură actualmente, dar şi de acordul de asociere care le-ar oferi şi mai multe avantaje.
Europa Liberă: Care ar trebui sa fie prioritatile noului guvern?

Dirk Schuebel: Cred că sarcinile noului guvern sunt aceleaşi cu cele ale fostului guvern şi anume, să continue pe calea reformelor democratice şi să asigure supremaţia legii în Republica Moldova. În acest context, aş dori să menţionez prioritatea principală - lupta cu corupţia. Bineînţeles, îmbunătăţirea în paralel a condiţiilor economice, inclusiv prin îmbunătăţirea climatului investiţional pentru investitorii străini şi locali.

Europa Liberă: Ce alt ajutor urmeaza sa ofere UE pentru cetatenii R Moldova?

Dirk Schuebel: În acest an vom atinge un nivel fără precedent al sprijinului nostru. Deja am convenit asupra unui program de sprijin în valoare de 100 milioane Euro pentru ţară, care ar putea fi şi mai mare dacă Moldova se va califica pentru aşa-zisul principiu „more for more”. Există şi posibilitatea unor resurse suplimentare, în  funcţie de gradul de avansare a reformelor.

23.04.2013

Anneli Ute Gabanyi: „UE, în ciuda acestei crize, a arătat destul de clar că susţine drumul către Vilnius al R. Moldova”

Un interviu cu cercetătoarea de la Berlin,
Europa Liberă: Pe fundalul acestei crize politice aprofundate se spulberă sau nu istoria de succes pe care a vrut să o facă Bruxelles din Republica Moldova?

Anneli Ute Gabanyi: „Depinde de Republica Moldova, de comportamentul, mai ales, al clasei politice. Pentru că se vede că în ciuda crizei politice prelungite, - de fapt termenul de criză nici nu presupune o extensie în timp, ar însemna întotdeauna un vârf de tensiuni, dar în Republica Moldova vârfurile aceste de tensiune urmează unul celuilalt, într-un timp tot mai scurt, - UE, în ciuda acestei crize, a arătat destul de clar, mi se pare, şi aproape surprinzător şi pentru mine că susţine drumul către Vilnius al Republicii Moldova. Şi în acest context ar fi mai periculos dacă nu s-ar folosi această conjunctură care totuşi rămâne favorabilă.”
23.04.2013


Victor Chirilă, directorul Asociației pentru Politică Externă. despre șansele Moldovei la summitul de la Vilnius: Interviu
Victor Chirilă: „Acordul de Asociere şi Zona de comerţ liber aprofundat şi comprehensiv crează oportunităţi, care pot fi valorificate, dacă există pe malul stâng o clasă politică, dornică să facă acest lucru, o clasă economică, o elită economică care este interesată să valorifice aceste beneficii şi deschideri, şi există o societate care doreşte şi face ceva pentru a determina atât elita politică, cât şi elita economică ca să ia aceste oportunităţi şi să le pună în practică.”...

....Victor Chirilă: „Realitatea constă în parafarea acestui Acord de Asociere, cu ocazia summit-ului de la Vilnius şi cred că este deja un pas pozitiv. Pentru că, în cele din urmă, după parafare este clar că semnarea este inevitabilă. Pentru că parafarea înseamnă că ambele părţi sunt de acord cu acest Acord şi urmează traducerea textului, urmează verificarea încă o dată a textului de către jurişti.

Semnarea ar putea să aibă loc în primăvara anului viitor. Odată cu semnarea acestui Acord, va fi semnat şi un acord interimar de implementare a prevederilor ce ţin de economie, comerţ, transport etc. etc., ceea ce înseamnă că nu vom aştepta ca Acordul să fie parafat de către 27 de state – 28 de state deja începând cu 1 iulie – ale Uniunii Europene ca să punem în aplicare acest Acord. Dar vom trece imediat la aplicarea acestui acord şi, mai ales, a prevederilor legate de integrarea economică a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Deci procesele se vor mişca foarte rapid, odată cu semnarea acestui Acord.”...
 
16.04.2013

UE optimizeaza costurile la încălzirea locuinţei: „Energie și biomasă”

Cazanul pe biomasă
Interviu cu cu dl Nicolae Zaharia, specialist în dezvoltarea afacerilor în cadrul proiectului Uniunii Europene şi Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare „Energie şi Biomasă”.

  La Chişinău a fost lansat un program care ar putea, în condiţiile Republicii Moldova, stimula o adevărată revoluţie în privinţa încălzirii economicoase şi ecologice a locuinţelor. Pentru început, cel puţin 600 de familii ar urma să se bucura de avantajul de a cumpăra, considerabil  mai ieftin, cazane pe bază de biomasă. 


Nicolae Zaharia: „Programul este destinat absolut oricărei gospodării din Republica Moldova care doreşte să-şi instaleze ca alternativă cazanul pe biomasă. În cel de-al doilea rând,  avantajele pe care le oferă combustibilul pe biomasă sunt evidente. Dacă e să vorbim din punct de vedere economic, costurile pentru încălzirea aceleiaşi suprafeţe ar fi în mod normal îndoite, să spunem aşa. Adică, practica arată că aceeaşi gospodărie cheltuieşte cu 50 de procente mai puţin pentru încălzirea aceleiaşi suprafeţe pe întreaga perioadă a sezonului rece.
Dacă e să vorbim din punct de vedere social, atunci aceşti bani pe care îi plătim noi când procurăm gaze naturale nu vor mai pleca în Rusia, sau în Ucraina pentru cărbune, ci vor rămâne aici în Moldova, servind drept salarii pentru angajaţi sau profit pentru companiile ce produc acest combustibil din sursele locale.”
 
15.04.2013
 
 În ciuda crizei politice, pregătirile pentru asocierea Moldovei la UE continuă

Interviu cu  șefa echipei de negociatori, ministrul adjunct al afacerilor externe, Natalia Gherman.

Natalia Gherman: „Negocierile privind Acordul de Asociere şi Zona de Liber Schimb au fost desfăşurate timp de trei ani, între Republica Moldova, reprezentată de o echipă guvernamentală şi echipa Uniunii Europene. Pe data de 15 martie, aceste negocieri au fost cu succes încheiate în format de runde plenare. Actualmente ne aflăm la etapa de pregătire a Acordului pentru parafare. Deci sunt făcute expertize juridice, tehnice, lingvistice. Sperăm să parafăm acest Acord în viitorul apropiat.”


 Natalia Gherman: „Ceea ce prevede realizarea Acordului de Asociere moldo-comunitar este deplină integrarea economică a Republicii Moldova în piaţa internă a Uniunii Europene şi asociere politică, ceea ce înseamnă apropiere fără precedent a Moldovei faţă de Uniunea Europeană. Pe măsură ce vom implementa prevederile acestui Acord, ne vom apropia şi mai mult de structurile, de instituţiile Uniunii Europene, astfel încât să putem vorbi despre realizarea următoarei etape în relaţia moldo-comunitară. Implementarea exemplară a prevederilor acestui Acord ne va permite nouă, dar şi partenerilor europeni să ajungă la concluzia că Moldova este gata pentru următoarea etapă: negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Deocamdată este greu de prevăzut când vom ajunge la această perioadă în timp şi în demonstrarea capacităţii de a implementa prevederile actualului Acord, însă acesta este obiectivul. Şi acest obiectiv este împărtăşit şi de clasa politică, şi de societatea moldovenească. Or, integrarea europeană este un obiectiv şi deziderat susţinut de majoritatea populaţiei Republicii Moldova.”
 Europa Liberă: Câţi bani până acum au dat europenii?

Natalia Gherman: „În anul trecut, Republica Moldova a beneficiat aproximativ de 122 milioane de euro – asistenţă tehnică, suport bugetar şi programe tematice. A propos, Republica Moldova este în avangarda ţărilor cu care Uniunea Europeană cooperează pe plan economic şi de asistenţă la capitolul utilizarea transparentă a mijloacelor financiare. Există mecanisme foarte clare de control, în primul rând, din partea Uniunii Europene, prin intermediul misiunilor de evaluare, controalelor financiare. Fiecare euro oferit Republicii Moldova este controlat şi verificat atât de structurile naţionale de control financiar şi audit, cât şi de partenerii noştri europeni care monitorizează cu stricteţe utilizarea resurselor europene în ţara noastră.”
1.04.2013

Transnistrenii vor în UE fără vize: Interviuri
Moldova mai face un pas spre călătoriile fără vize în Uniunea Europeană. Cu ce impact asupra relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol? „Neutralitatea şi suveranitatea Moldovei în vizorul Rusiei” – un nou studiu de la IDIS Viitorul. Şi… Chişinăul crede că Moscova ar putea să contribuie mai mult la soluţionarea conflictului transnistrean.
 
  Experţii moldoveni, specializaţi în probleme de politică externă, cred că Republica Moldova ar trebui să-şi îndrepte efortul spre realizarea calitativă a reformelor cerute de UE, în special cele ce ţin de securizarea segmentului transnistrean de la hotarul moldo-ucrainean.

Europa Liberă: Deci, atunci când Rusia zice că vrem garanţii de neutralitate permanentă, veşnică, are în vedere NATO, iar atunci când spune că Moldova trebuie să rămână suverană - are în vedere că Moldova ar trebui să rămână departe de UE?

Leonid Litra: Exact. Este cel puţin ceea ce am simţit eu din mai multe declaraţii, că Rusia se împotriveşte aderării Moldovei la UE. Şi sunt două motive. În primul rând, faptul că unele sectoare în care se schimbă regulile în urma aderării la UE, chiar parţiale, foarte importante pentru Rusia, cel energetic dacă vreţi. Intenţia autorităţilor ruse de a anula implementarea Pachetului III Energetic, bunăoară. Şi al doilea argument este că 2013 este un an foarte important pentru Republica Moldova în vederea posibilei semnări a Acordului de Asociere, dacă vom reuşi în octombrie, care include şi Zona de Liber Schimb. Or, asta va lega Moldova foarte tare şi pe o durată lungă de UE şi de regulile care sunt cumva impuse, create de UE, sau, mă rog, negociate împreună.