Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi CoE-RM: Aprilie 2013

25 aprilie 2013

Comisarul pentru Drepturile Omului s-a arătat îngrijorat faţă de protecţia drepturilor omului în Europa


„Situaţia drepturilor omului care s-a conturat în timpul vizitelor pe ţară, în timpul întâlnirilor cu autorităţile şi discuţiile cu reprezentanţii ONG-urilor este îngrijorătoare”, a declarat Nils Muižnieks, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, cu ocazia prezentării primului său raport anual în cadrul sesiunii APCE. "Persistenţa formelor de discriminare, rasism şi xenofobie, modul de a trata migranţii, restricţiile privind libertatea de exprimare, precum şi ineficienţa sistemelor judiciare naţionale suscită un interes special. "

Comisarul subliniază că disfunc
ţionalitatea unor sisteme naţionale de justiţie şi executarea prea lentă a hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului subminează în mod grav statul de drept. "Faptul că unele state aleg să ignore unele hotărâri, au un efect devastator nu doar pentru sistemul nostru de protecţie a drepturilor omului, dar şi pentru însăşi esenţa valorilor europene, pe care se bazează Consiliul Europei. "

Prezentarea raportul a fost însoţită de lansarea unui film despre activităţile Comisarului
.

Detalii 

22-26 aprilie 2013

Subiecte importante pe agenda sesiunii de primăvară a APCE

La Strasbourg, a început sesiunea plenară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Ea va putea fi urmărită în direct atât în limbile oficiale ale CoE (engleza şi franceza), cât şi, pentru prima dată, în rusă, italiană şi germană.

Printre subiectele esenţiale care urmează a fi discutate în cadrul acestei sesiuni pot fi menţionate: dialogul post-monitorizare al Adunării cu Turcia, violenţa împotriva comunităţilor religioase, estimarea beneficilor şi riscurilor nanotehnologiei, etc. Valeriu Ghileţchi, deputatul în APCE din partea Moldovei va prezenta, la 23 aprilie 2013, raportul cu privire la lupta împotriva „turismului sexual cu implicarea copiilor”.


18.04.2013

Jurisprudenţa CEDO tradusă în limba română poate fi consultată în baza de date HUDOC a Curţii

În anul 2012 Curtea Europeanà pentru Drepturile Omului a lansat un proiect vizând realizarea unui numàr important de traduceri ale jurisprudenţei sale (hotàrâri, decizii şi rezumate aie acestora).
Acest proiect este finanţat de càtre Fondul Fiduciar pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei şi are ca scop ameliorarea cunoaşterii şi implementârii la nivel naţional a standardelor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.


Proiectul vizeazâ mai multe state membre ale CoE, printre care şi Moldova.

La moment traducerile efectuate deja sunt inserate în baza de date HUDOC a Curţii. Filtrele din meniul din stânga al paginii HUDOC permit consultarea listei complete a traducerilor într-o limba anumità.

Informaţii suplimentare despre proiect
Detalii
Despre HUDOC

15-16.04.2013

Guvernarea culturii – promovarea accesului la cultură 

Cea de-a 10-a Conferinţă a Miniştrilor Culturii (Moscova, 15-16 aprilie 2013) va examina care este coraportul între accesul la cultură şi participarea la viaţa culturală şi consolidarea democraţiei; care sunt noile provocări pe care trebuie să le confrunte guvernele şi minsterele sale responsabile de cultură pentru a promova accesul la cultură şi participarea la viaţa culturală în contextul schimbărilor economice şi sociale care au loc în societăţile europene; cine şi la care cultură participă, în ce modalitate şi care este impactul; cum am putea contribui la dezvoltarea societăţilor mai bine integrate prin intermediul culturii astfel contribuind la stabilitatea democratică şi la o securitate mai durabilă în Europa. 

De asemenea, Conferinţa va examina perspectivele Consiliului Europei în calitate de cadru interguvernamental pentru cultură la nivel paneuropean şi de laborator al guvernării democratice pentru sporirea cooperării eficiente cu alte organizaţii internaţionale în domeniul culturii, cum ar fi UNESCO şi Uniunea Europeană.

Delegaţia Republicii Moldova va fi condusă de viceministrul culturii, Gheorghe Postică, care va interveni în cadrul sesiunii din 15 aprilie, ora 15.00 „Rolul Guvernelor: Noi provocări şi oportunităţi”.

La 16 aprilie 13.30 va avea loc o conferinţă de presă cu participarea Ministrului Culturii din Federaţiei Rusă, Vladimir Medinsky, Secretarul General adjunct Gabriella Battaini-Dragoni şi Preşedintele Adunării parlamentare a CoE, Jean-Claude Mignon, care vor prezenta rezultatele Conferinţei.

Detalii:

09.04.2013

CEDO a pronunţat hotărârea în cauza V. Iurcu împotriva Moldovei (cererea nr. 33759/10).

Reclamantul, Vitalie Iurcu, s-a născut în 1994  şi locuieşte în Chişinău. Întorcându-se acasă seara târziu, la 7 aprilie 2009, având 15 de ani la momentul respectiv, el a fost oprit de un grup de oameni în uniforme, care l-au dus pe el şi pe mai mulţi tineri la o secţie de poliţie. În timpul nopţii, poliţia l-a interogat despre presupusa implicare în demonstraţiile de protest din ziua precedentă cu privire la rezultatele recentelor alegeri generale din Republica Moldova.

Invocând articolul 3 (interzicerea torturii şi a tratamentelor inumane sau degradante), domnul Iurcu reclamă faptul că atât în timpul reţinerii sale, cât  şi pe perioada detenţiei el a fost maltratat de către poliţişti - în special, el susţine că a fost forţat să stea îngenuncheat cu mâinile după cap timp de trei ore şi că apoi a fost lovit în spate de către un poliţist. Reclamantul a afirmai că nu a existat nici o anchetă efectivă de examinare a  plângerilor sale de rele tratamente.

El s-a mai plâns de faptul că nu a beneficiat de un recurs efectiv în ceea ce priveşte alegaţiile sale în temeiul articolului 3, astfel fiind încălcat articolul 13 (dreptul la un recurs efectiv), şi că  a fost arestat şi deţinut ilegal, astfel fiind încălcat articolului 5 § 1 (dreptul la libertate şi la siguranţă) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

În hotărârea sa din 9 aprilie 2013 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit încălcarea articolului 3 şi articolului 13 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi a acordat reclamantului, Vitalie Iurcu, despăgubiri în valoare de 12.000 euro pentru prejudiciul moral suferit şi 1.500 euro pentru cheltuielile de judecată. Reclamantul a fost reprezentat de I.Oancea,.avocatu din Chişinău.


08.04.2013

Ziua Internaţională a Romilor

Luaţi împreună, Romii şi Nomazii reprezintă cel mai mare grup minoritar din Europa - aproximativ 10-12 milioane de persoane. Ei locuiesc aproape în toate statele membre ale Consiliului Europei şi în unele ţări ale Europei centrale şi de est reprezintă peste 5% din populaţie. Deşi există în Europa începând cu secolul al XIV-lea, deseori ei nu sunt recunoscuţi de populaţia majoritară ca un popor european şi au suferit de-a lungul istoriei fiind alungaţi şi persecutaţi, culminând cu încercarea naziştilor de exterminare a Romilor. Ca urmare a secolelor de persecutare, multe comunităţi de Romi şi de nomazi trăiesc astăzi în condiţii dificile, deseori la marginea societăţii, iar participarea lor la viaţa publică este foarte limitată. 

În 2010 şi 2011 au avut loc progrese importante în angajarea explicită a instituţiilor europene de a aborda excluziunea romilor. Declaraţia de la Strasbourg a Consiliului Europei cu privire la romi constituie imboldul poltic de a se lua măsuri concrete în această direcţie.Instituirea mediatorilor romi în domeniul educaţiei, sănătăţii şi ocupării, iniţiată de Reprezentantul Special al Secretarului General pentru problemele romilor, din cadrul Consiliului Europei, pare să fie un pas important în acestă directie, de rînd cu lansarea Alianţei oraşelor şi regiunilor pentru incluziunea romilor şi crearea Bazei de date a bunelor practici şi politici cu privire la romi.

Drepturile Omului pentru Romi şi Nomazi în Europa: extrase din raport (rom)
Romii: Politici europene: resurse şi documente

03.04.2013

Moldova nu a îndeplinit toate recomandările experţilor europeni privind combaterea corupţiei

Grupul de State împotriva Corupţiei al Consiliului Europei (GRECO) a publicat Raportul de Conformitate cu recomandările GRECO privind Republica Moldova. Raportul de Conformitate evaluează măsurile luate de autorităţile Republicii Moldova în vederea implementării celor 17 recomandări ale GRECO care vizează două teme distincte: incriminarea corupţiei şi transparenţa finanţării partidelor.
 
GRECO menţionează că Republica Moldova este capabilă să demonstreze că reformele angajate sunt profunde şi vor permite atingerea, în următoarele 18 luni, a unui nivel suficient de conformitate cu recomandările formulate. GRECO a invitat conducătorul delegaţiei Republicii Moldova să prezinte informaţii suplimentare privind punerea în aplicare a recomandărilor neîndeplinite până la 30 septembrie 2014 cel târziu. 

Raportul a fost adoptat la a 59- a Reuniune Plenară a GRECO din 18-22 martie 2013. Raportul este disponibil în limbile engleză şi franceză.



02.04.2013

Concurs internaţional pentru copii: "Am văzut dezastrul cu ochii mei"

Elevii din Republica Moldova cu vârsta cuprinsă între 6 şi 18 ani sunt invitaţi să participe la Concursul Internaţional de artă pentru copii "Am văzut dezastrul cu ochii mei", organizat sub egida Acordului Consiliului Europei pentru Dezastre majore EUR-OPA.

Obiectivul principal constă în evaluarea nivelului de conştientizare şi a cunoştinţelor pe care le posedă copiii cu privire la catastrofele care îi înconjoară, precum şi capacitatea acestora de a reacţiona în caz de urgenţă. Termenul limită pentru expedierea desenelor este 20 septembrie 2013. Tematica concursului se referă la stingerea incendiilor, reacţia la dezastre şi accidente, primul ajutor, asistenţă acordată sie şi asistenţa reciprocă, toate acestea fiind incluse în planul de învăţământ.