Faceți căutări pe acest blog

Noutati UE-RM - Aprilie 2013

 


 Noutăţi UE-RM 







26.04.2013

Cea de-a XII-a Reuniune a Subcomitetului nr.3 de Cooperare RM – UE „Vama, cooperarea transfrontalieră, spălarea banilor, droguri, migrație ilegală”
 
Agenda reuniunii a vizat aprecierea ultimelor evoluții privind realizarea și impactul reformei judiciare, cazurile R. Moldova versus Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cooperarea judiciară în materie civilă şi penală, precum și intenția R.Moldova de a ratifica 4 convenții ale Conferinței de la Haga de Drept Internațional Privat. De asemenea, a fost abordat subiectul privind drepturile omului și libertățile fundamentale cu referință la rezultatele celui mai recent raport asupra Dialogului RM-UE din 16 aprilie 2013.

Ordinea de zi a mai cuprins dezbaterea subiectelor: liberalizarea regimului de vize, lupta împotriva corupţiei, migraţia şi azilul, cooperarea în cadrul Parteneriatului de Mobilitate, traficul de fiinţe umane, crimele financiare și managementul frontierei, inclusiv cooperarea cu Misiunea UE de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM). 

Detalii 
 
 25.04.2013
 
Moldova continuă implementarea cursului de integrare europeană 
 
În cadrul briefingului, Iurie Leanca a declarat că a acceptat funcția de Prim-ministru interimar pentru a asigura continuarea implementării reformelor şi a cursului de integrare europeană a țării noastre.         
"Cea mai mare parte a lucrului în direcţia pregătirii semnării Acordului de Asociere cu UE, inclusiv a Acordului privind Comerţul Liber, Aprofundat şi Cuprinzător, dar şi activitățile orientate spre obținerea regimului liberalizat de vize cu Uniunea Europeană a fost deja îndeplinită. Urmează o perioadă extrem de responsabilă și complexă, în care trebuie să ne pregătim de Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius din noiembrie  anul curent, însă pentru a reuși să atingem obiectivele pe care ni le propunem în raport cu acest Summit, este nevoie de stabilitate acasă şi avem nevoie de un efort comun conjugat, pe care sper să reuşim să-l facem", a menționat Prim-ministrul interimar.
Detalii

24.04.2013

Barometrul Opinei Publice; Peste 50 la sută dintre moldoveni ar vota pentru aderarea RM la UE

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la aderarea Moldovei la UE, 50,3 la sută dintre moldoveni ar vota "pentru". 30 % dintre respondenţi ar vota împotriva acestei opţiuni. Alte 12 % nu ar participa la referendum. Printre cei care au participat la sondaj sunt şi indecişi - 13,3 %.
 Sondajul a fost realizat la comanda Institutului de Politici Publice, în perioada 22 octombrie - 6 noiembrie, pe un eşantion de 1.113 persoane din 99 localităţi. Marja de eroare este de plus-minus 3 la sută.



20.04.2013

Reprezentanţii Parlamentului European susţin semnarea acordurilor cruciale UE-RM

Prim-ministrul desemnat Vlad Filat s-a întâlnit cu vice-preşedinţele Parlamentului European Jacek Protasiewicz şi preşedintele Delegaţiei la Comisia parlamentară de cooperare UE-Republica Moldova, Monica Macovei Oficialii şi-au exprimat speranţa de semnarea cât mai curând a Acordului de eliminare a vizelor, Acordului de Asociere cu UE şi a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu UE.



Vicepreşedintele Parlamentului European a subliniat importanța relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Jacek PROTASIEWICZ a menționat că UE va continua să susțină țara noastră pe calea integrării europene.
"Republica Moldova este binevenită în Uniunea Europeană. Împreună putem obține mai mult. Anul 2013 este crucial pentru a aduce mai aproape Republica Moldova de Uniunea Europeană. Avem nevoie de un partener european în Republica Moldova, iată de ce am venit la Chișinău. Parlamentul European este îngrijorat de criza politică de la Chișinău. Astfel de crize se întîmplă în orice țară, însă important este să fie identificată calea de ieșire din această criză și să ne unim forțele pentru un scop comun, care în acest caz este integrarea europeană a Republicii Moldova", a afirmat oficialul.
 Detalii

19.04.2013

Anul european al cetăţenilor  în Moldova
Parlamentul a aprobat proiect de hotărâre şi planul de acţiuni consacrate Anului european al cetăţenilor. 
 În următoarele luni, în R. Moldova se vor desfăşura evenimente de promovare a culturii civice participative, de informare a cetăţenilor despre procesul de integrare europeană şi acţiuni cu caracter transfrontalier şi european.

În 2013 în contextul Anului european al cetăţenilor. vor fi organizate si activităţile cu ocazia Zilei Europei În Moldova Detalii

17-20.04.2012

Promovarea politicilor culturale în  vizorul specialiștilor din domeniul culturii din statele Partneriatului Estic  

Unitatea regională pentru monitorizare şi consolidarea capacităţilor (RMCBU) a Programului cultural al Parteneriatului Estic organizeaza la Chişinău, Moldova, primul seminar de schimb de experienţă în domeniul politicilor culturale

Seminarul, organizat în cadrul Programului cultural al Partneriatului estic are scopul de a contribui la elaborarea şi evaluarea strategiilor şi politicilor culturale menite să promoveze reformele în domeniul culturii, precum şi de a identifica interesele strategice comune în domeniul culturii ale celor şase ţări ale Parteneriatului Estic. Lucrând asupra proiectelor de reformare a politicilor, formatorii din UE şi formatorii şi participanţii din cele şase ţări ale Parteneriatului Estic vor împărtăşi experienţa şi bunele practici în domeniu.


În cadrul sesiunii de deschidere, intitulată “Strategii pentru cultură şi abordarea Republicii Moldova” se vor discuta strategiile de dezvoltare a sectorului cultural în contextul proceselor prin care a trecut Republica Moldova în anii precedenţi, precum şi nivelul atins în procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare a sectorului cultural. Dl Boris Focşa, ministrul Culturii al Republicii Moldova şi Dl Kaido Sirel, şeful Secţiei operaţiuni din cadrul Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, vor saluta participanţii la sesiunea de deschidere.

Detalii 

16.04.2013

Reuniunea Consiliului Consultativ al Misiunii UE de asistenţă la frontieră în RM şi Ucraina (EUBAM)

La reuniune au participat şefii Delegaţiilor UE la Chişinău şi Kiev, reprezentanţii EUBAM, OSCE, UNDP, OIM, delegaţiile naţionale fiind conduse de către viceminiştrii Afacerilor Externe ai R. Moldova şi Ucrainei, Andrei Popov şi Andrei Olefirov.

Au fost trecute în revistă principalele acţiuni realizate cu suportul EUBAM, printre care acordarea asistenţei în domeniul managementului integrat al frontierei, implementarea proiectului-pilot privind controlul comun în punctul de trecere Briceni-Rossoşani, iniţierea patrulării comune a frontierei de stat moldo-ucrainene, înregistrarea unui progres în procesul de demarcare a graniţei comune, realizarea schimbului de informaţii între serviciile vamale, etc. În context, a fost remarcat suportul EUBAM în procesul de reglementare a problemei transnistrene, în particular, la promovarea masurilor de consolidare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului.



11.04.2013

Participarea Republicii Moldova în operațiunile UE de gestionare a crizelor

Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Acordul cu UE de stabilire a cadrului pentru participarea militarilor moldoveni la operaţiunile Uniunii Europene de gestionare a crizelor,

UE va furniza Republicii Moldova, cât mai curând posibil, informaţii prealabile despre contribuţia probabilă la coşurile comune ale operaţiunilor, oferind astfel asistenţă ţării în formularea ofertei sale. Toate costurile vor fi suportate de către Republica Moldova.

Detalii


10.04.2013

BERD continuă să promoveze eficiența energetică în Republica Moldova 

Mobiasbancă a semnat un acord bilateral de parteneriat cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare.Acordul prevede un credit nou de 3 milioane de EUR pentru Mobiasbancă, cu scopul de a promova eficienţa energetică în Republica Moldova.
 
Finanţarea oferită de BERD va fi utilizată sub formă de credite pentru susţinerea companiilor care realizează măsuri de economisire a energiei şi a investiţiilor în proiecte de energie regenerabilă prin înlocuirea echipamentelor vechi, renovarea sistemelor termice şi electrice de distribuţie a acesteia. De asemenea vor fi finanţate şi proiecte de scară mică: sisteme solare de încălzire a apei, panouri de ventilaţie, sisteme de climatizare, centrală termică de gaz pe bază de biomasă şi instalaţii de biogaz.

 Detalii


 10.04.2013
 
Raportul privind Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării

 Comisia Europeană a dat publicității primul raport intermediar privind Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării (EUSDR), la doi ani de la lansarea acesteia. Raportul prezintă în amănunt realizările importante în ceea ce privește soluționarea problemelor cauzate de lipsa legăturilor de transport, de absența competitivității, de poluare și de infracțiuni. Macroregiunea Dunării este alcătuită din 14 țări, dintre care 8 sunt state membre ale UE. Raportul explică amănunțit modul în care acestea au reușit deja, prin numeroase proiecte și inițiative comune, să stabilească un sistem concret de cooperare.
Pe de altă parte, raportul Comisiei face apel la guvernele din regiunea Dunării să își respecte angajamente politice prin prioritizarea strategiei în toate domeniile de politică relevante, îndemnând cele 8 state membre ale UE implicate și Croația să includă strategia în planurile lor pentru viitoarele programe din cadrul politicii regionale pentru perioada 2014-2020.

4.04.2013

 Pirkka Tapiola a fost numit șef al Delegației UE în Republica Moldova

În prezent el ocupă funcţia de consilier în cadrul SEAE cu privire la evoluțiile din Europa de Est și Asia Centrală și, de asemenea, a lucrat în calitate de consilier superior la Consiliul UE; înainte ca el să fi fost un diplomat finlandez care a activat în Ucraina și Thailanda.


Detalii (rom)
Detalii (eng) 



3.04.2013

Evaluarea rezultatelor reformării sectorului justiției

Printre succesele atinse au fost menționate: adoptarea a două importante proiecte de legi din domeniul organizării şi funcţionării sistemului judecătoresc; perfecţionarea cadrului legal privind activitatea poliţiei şi a carabinierilor; elaborarea Strategiei de reformare a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei; elaborarea proiectului de lege cu privire la Comisia Naţională de Integritate; efectuarea studiilor privind: optimizarea activităţii Centrului pentru Drepturile Omului şi a mecanismului naţional de prevenire a torturii; activitatea avocaţilor parlamentari şi a Centrului pentru Drepturile Omului etc.

Oficialul european, Kaido Sirel a felicitat actorii antrenați în reformarea sectorului justiției din R.Moldova, asigurînd că UE va continua să sprijine activ acest proces, astfel încât pînă la finele anului 2016, planifică să aloce circa 60 mln. EURO în acest scop, practic jumătate din costul total al refomei.




 1.04.2013


Acordul dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova cu privire la protecția indicațiilor geografice ale produselor agricole și alimentare

La 1 aprilie 2013 intrâ în vigoare. Acordul dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova cu privire la protecția indicațiilor geografice ale produselor agricole și alimentare , semnat la 26 iunie 2012 la Bruxelles,

Acest acord prevede protecţia reciprocă a indicaţiilor geografice şi a denumirilor de origine, implică controlul pieţelor interne, calităţii produselor, importului şi exportului de mărfuri pentru prevenirea încălcării drepturilor.