Faceți căutări pe acest blog

Noutati UE-RM - Martie 2013

 


 Noutăţi UE-RM 








25.03.2013

Dialogul RM-UE privind liberalizarea regimului de vize: faza a doua 

UE va prezenta un raport privind îndeplinirea de către R.Moldova a primei faze de liberalizare a regimului de vize, în iunie 2013. . Dna Morari, Sefa Direcţiei Cooperare Politică cu UE a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene a precizat că raportul va fi întocmit pe baza totalurilor misiunii UE care a activat în R. Moldova în perioada 18 februarie - 15 martie.

"Imediat cum regimul de vize va fi liberalizat, cetăţenii moldoveni vor putea intra şi călători liber pe teritoriile statelor - membre ale UE pe parcursul a trei luni într-o perioadă de şase luni. Liberalizarea regimului de vize nu prevede traiul îndelungat sau posibilităţi de angajare în câmpul muncii", a conchis reprezentanta MAEIE.


25.03.2013


Comisia Europeană a propus modalități de simplificare a intrării și șederii în UE pentru studenții si cercetători straini


UE trebuie să atragă cercetători și studenți talentați din afara UE care, prin cunoștințele și competențele lor, pot contribui la creștere și competitivitate. Peste 200 000 de studenți și cercetători din afara UE profită, în fiecare an, de ocazia de a veni temporar în Europa. Totuși, prea mulți dintre aceștia trebuie să facă față unor impedimente birocratice inutile. Normele actuale pentru obținerea unei vize pentru studenți sau a unui permis de ședere sunt adesea complexe și neclare; procedurile pot fi de lungă durată și variază considerabil de la un stat membru la altul, iar transferul dintr-un stat membru în altul poate fi foarte dificil sau chiar imposibil. Se reduce astfel posibilitatea țărilor UE de a beneficia de un număr mai mare de persoane talentate și reduce atractivitatea UE ca centru mondial de excelență.



Astăzi, Comisia a propus modalități de simplificare a intrării și șederii în UE pentru studenții, cercetătorii și alte categorii de resortisanți din afara UE pentru perioade de peste trei luni, precum și condiții mai atractive pentru aceste categorii. Noua legislație va stabili termene mai clare în care autoritățile naționale să decidă cu privire la cereri, va prevedea mai multe oportunități de acces pe piața forței de muncă pe durata șederii lor și va facilita circulația în interiorul UE.


21.03.2013

Vizita Comitetului pentru Europa de Est şi Asia Centrală al Consiliului UE (COEST) în Moldova


Membrii Grupului COEST au apreciat performanţele înregistrate de Guvernul de la Chișinău și au reiterat sprijinul ferm al țărilor-membre ale UE pentru Republica Moldova în parcursul său de integrare europeană. Președintele Grupului COEST, Vuorimaki PETTERI a subliniat faptul că este pentru prima dată cînd  Grupul COEST vine la Chișinău într-o componență atît de mare, fapt care evidențiază interesul sporit al țărilor UE pentru intensificarea raporturilor bilaterale cu Republica Moldova. Oficialul și-a exprimat speranța că RM va găsi o soluție pentru depășirea crizei politice.
„Apreciem succesul înregistrat de Dvs. în procesul implementării reformelor și sperăm că Guvernul Dvs. își va realiza obiectivele stabilite. Noi vom încuraja în continuare eforturile Republicii Moldova  în vederea apropierii de Uniunea Europeană", a conchis Vuorimaki PETTERI.
Detalii

 20.03.2013

Adoptarea Pachetulu Politicii Europene de vecinătate 

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate au publicat la 20 martie 2013, "pachetul de vecinătate" anual , care conține: o prezentare  comună ("Către un parteneriat mai puternic")  si face o evaluare implementării PEV în 2012 ,un raport privind "Parteneriatul pentru democrație și prosperitate împărtășită" cu țările sud-mediteraneene, un raport de progres estic Parteneriatul, 12 rapoarte de țară (privind evoluțiile din 2012, insoțite de un set de recomandări pentru viitor), inclusiv unul privind Republica Moldova, și o anexă statistică.
18.03. 2013


Intensificarea investiţiilor în Politica europeană de vecinătate

Comisia Europeană a decis să aloce 200 milioane EUR în vederea  Facilitării  investițiilor pentru vecinătate, cu obiectivul de a încuraja investițiile de la băncile dezvoltare ale UE. Sectoarele energiei și transporturilor, în țările din vecinătatea estică  vor fi un element-cheie al noii finanțării UE aprobate de către Comisia Europeană. 

Combinarea subvențiilor UE cu împrumuturile de la băncile de dezvoltare va permite o structură mai competitivă de finanțare pentru mai multe proiecte mari în țările din vecinătatea estică și sudică. Investițiile planificate vor viza proiectele privind energia și transportul, instituirea infrastructurii de interconexiuni între UE și țările vecine precum și a țărilor vecine între ele, dar și implementarea  proiectelor  care abordează provocări

Detalii (eng)
Detalii(rom) 



18.03.2013

Semnarea Acordului de finanţare privind Programul Pilot de Dezvoltare Regională


Programul Pilot de Dezvoltare Regională este compus din două părţi.
 Componenta I, pentru implementarea căreia sunt oferite 2 milioane euro, se bazează pe îmbunătățirea statisticii regionale.
Cea de-a doua Componentă, pentru care sunt oferite 5 milioane euro prevede acțiuni în vederea dezvoltării planificării regionale și elaborarea unei liste de proiecte investiționale gata pentru finanțare, inclusiv documentație tehnică, studii de fezabilitate.
Prin intermediul acestui Program pilot se urmărește scopul de a obține progrese la cinci capitole:

1. Statistică regională îmbunătățită, aliniată la standardele Eurostat;
2. Planuri regionale detaliate care să acopere cinci domenii tematice esențiale pentru dezvoltarea regională (apă și canalizare, managementul deșeurilor solide, drumuri locale de importanță cheie și drumuri regionale, infrastructură și suport pentru antreprenori, eficiență energetică în clădiri publice);
3. Planuri regionale operaționale actualizate pentru fiecare regiune, unde instituțiile de dezvoltare regională să fie funcționale;
4. O listă de proiecte gata pentru a fi finanțate în cele cinci domenii tematice;
5. Capacități consolidate a instituțiilor responsabile (ADR uri, APC, APL, societate civilă).  
 Detalii

11-15.03.2013

Negocierile asupra Acordului de asociere; Negocierile în vederea semnării Acordului de liber schimb

La 15 martie 2013, la Bruxelles a avut loc ultima rundă de negocieri a Acordului de Asociere între Republica Moldova şi UE (AA), în cadrul căreia au fost reflectate inclusiv rezultatele negocierilor privind crearea Zonei de Comerţ Liber, Cuprinzător şi Aprofundat (DCFTA), care s-au desfăşurat în perioada 11-15 martie curent.

În vederea definitivării juridico-lingvistice a textului Acordului de Asociere, inclusiv componenta DCFTA, discuţiile vor continua în cadrul videoconferinţelor, care vor avea loc pe parcursul următoarelor săptămâni.
Rezultatele vizitei Primului ministru la Bruxelles 

 11.03.2013

Cea de-a şaptea reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM)
 Evenimentul, co-prezidat de România şi Franţa, şi organizat cu sprijinul preşedinţiei irlandeză a UE, a avut loc cu ocazia Consiliului Afacerilor Externe al UE. La reuniune au participat miniştri de Externe, secretari de stat şi reprezentanţi permanenţi din statele membre ale UE, Comisarul European pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, Štefan Füle, precum şi Secretarul general adjunct al Serviciului european pentru acţiune externă, Helga Schmid.


În cadrul reuniunii au fost abordate subiecte ce ţin de situaţia politică din Republica Moldova, precum şi evoluţia pozitivă a dialogului cu Uniunea Europeană, exemplificat prin viteza şi calitatea înaltă a procesului de negociere a Acordului de Asociere RM-UE, crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA), precum şi îndeplinirea Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize (PALV).



Referitor la Acordul de Asociere, inclusiv partea care ţine de DCFTA, oficialii europeni sunt siguri că nu există impedimente pentru finalizarea negocierilor acestui Acord în timpul cel mai apropiat. Acest lucru va permite trecerea la următoarea etapă de parafare a Acordului de Asociere. Totodată, a fost subliniat progresul în vederea îndeplinirii condiţionalităţilor PALV pentru obţinerea regimului liberalizat de vize pentru cetăţenii moldoveni.De asemenea, oficialii europeni au menţionat că cursul pro-reformă al autorităţilor de la Chişinău va permite UE să ateste acest progres în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, din noiembrie curent.

 6.03.2013

Declaraţia comună a Înaltului Reprezentant al UE, Catherine Ashton şi comisarului Štefan Füle privind moţiunea de cenzură adoptată de Parlamentul Republicii Moldova la 05 martie 2013

Facem apel către grupurile politice, inclusiv cele neafiliate din Parlamentul R. Moldova, să se angajeze imediat la dialog pentru a construi o majoritate puternică și stabile pentru promovarea valorilor democratice și a statului de drept, precum și urmarea căii spre asocierea politică și integrare economică cu UE, în beneficiul cetățenilor din Republica Moldova. 

Text complet (eng) (rom )



6.03.2013

Integrarea în UE înseamnă calea spre o Moldova europeană
 ...În 2009 Moldova era în totală izolare internațională. În trei ani şi jumătate am reuşit să redresăm acea situaţie. Am reuşit să plasăm Moldova ferm nu doar pe harta Europei, dar am obținut ca problemele și aspirațiile noastre să fie incluse pe agenda marilor jucători internaționali. Vizitele în Republica Moldova a importanților conducători de state și lideri europeni sînt cea mai bună dovadă în acest sens. Toţi au venit să sprijine Moldova în demersul său european, cu oferte concrete de suport. Ceea ce am reuşit, de fapt, să facem a fost să transformam politica externă și cursul de integrare europeană într-un instrument de promovare a reformelor și, implicit, de îmbunătățire a vieții cetățenilor.

Integrarea în UE înseamnă calea spre o Moldova europeană. Cu instituții europene, cu poliție şi justiţie europeană, cu spitale europene și cu scoli și universități europene. Tot ce am făcut în aceşti mai bine de trei ani a avut la bază anume această viziune.

Totodată, integrarea europeană mai înseamnă libertate: libertatea circulației în baza unui regim liberalizat de vize, libertatea comerțului în baza Acordului de Comerț Liber, Aprofundat și Cuprinzător și libertatea politică pe care o presupune relația de asociere. Am ajuns pe ultima sută de metri în negocierea acestor libertăţi. Si astea nu sînt libertăți abstracte - ele înseamnă cetățeni reîntorși acasă, investiții în economie, standarde de viaţă mai înalte etc....

....Sîntem optimişti vizavi finalizarea negocierilor pentru instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană sunt, ultima rundă a negocierilor fiind programată pentru 11 martie 2013. Semnarea Acordului dat va impulsiona economia noastră, va oferi accesul liber al produselor moldoveneşti pe cea mai mare şi prosperă piaţă din lume, cea a Uniunii Europeane. Integrarea economică a Moldovei în piaţa Uniunii Europene va creşte în continuare activitatea investiţională, ceea ce, la rîndul său, va crea locuri de muncă decente, va creşte exporturile şi va oferi noi oportunităţi de afaceri pentru antreprenorii noştri. Aceasta este o definiţie a unei economii dinamice, competitive şi inovatoare.

În următoarele cîteva luni avem de efectuat paşi decisivi pentru securitatea energetică a statului (cum ar fi gazoductul Iaşi-Ungheni, interconectările liniilor de energie electrică Iaşi Ungheni-Străşeni şi Suceava Bălţi), securitatea financiară (reformele ce ni le-am propus în sectorul fiscal, bancar, de achiziţii publice sînt aici un exemplu elocvent), securitatea alimentară (am creat Agenţiei de Siguranţă a Alimentelor, dar mai sunt multe de făcut în termeni de legislaţie, de creşterea capacităţilor)....

 Din raportul activităţii Guvernului RM, axat pe realizarea priorităţilor programului de guvernare „Integrarea Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare

 Text complet


5.03.2013

 Lansarea reţelei de clase virtuale „eTwinning Plus” pentru şcoli
 Rețeaua „eTwinning” a Comisiei Europene, care a încurajat 100 000 de școli din 33 de țări europene să comunice prin intermediul internetului, va fi extinsă începând de astăzi la școli din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova și Ucraina. Lansarea „eTwinning plus” va permite acestor țări să se alăture unei clase virtuale imense, în care elevii și cadrele didactice pot să afle mai multe despre omologii lor și să ia parte la proiecte interactive axate, de exemplu, pe învățarea limbilor sau pe matematică. Totodată, aceasta reprezintă pentru tineri o oportunitate de a descoperi diverse culturi și tradiții, dar și de a afla ce au în comun. 
 eTwinning Plus este un proiect pilot lansat ca parte a politicii de vecinătate a UE, în cadrul platformei „Contacte interumane” din Parteneriatul estic, al cărei scop este de a consolida dialogul cu partenerii estici. Comisia intenționează să extindă progresiv programul la țările din vecinătatea sudică, începând cu Tunisia. La început, platforma eTwinning Plus va folosi engleza și rusa ca limbi principale, urmând ca franceza și araba să fie adăugate într-o etapă ulterioară. Pe lângă faptul că va servi drept punct de întâlnire, pentru a le permite elevilor și cadrelor didactice să facă schimb de idei, aceasta va permite totodată școlilor să găsească parteneri pentru proiecte comune.

Mai mult 
4.03.2013

Activitatea Ministerului Economiei în anul 2012 : Promovarea coerentă a unor politici de europenizare a vieţii economice a ţării

Pe parcursul anului eforturile au fost concentrate asupra realizării recomandărilor Comisiei Europene în vederea continuării negocierilor asupra Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC). Totodată, au fost desfășurate patru runde de negocieri a Acordului, creându-se premize sigure pentru finalizarea acestui proces în anul curent.

Întreg setul de politici promovate de Minister se materializează în armonizarea cadrului legislativ şi de reglementare la acquis-ul comunitar, crearea unor instituţii publice moderne, dar şi prin desfăşurarea negocierilor în procesul de aderare la structurile europene. Astfel, pe parcursul anului 2012 au devenit pe deplin funcționale Agenția pentru Eficiență Energetică, Fondul pentru Eficiență Energetică și alte instituții ce au ca obiectiv implementarea politicilor de dezvoltare.


1.03.2013

Vizite oficiale 

  • Prim-vicepremierului Cehiei, ministrului al Afacerilor Externe, Karel Schwarzenberg, 28 februarie - 1 martie,
  „Republica Moldova are şanse foarte bune de a avansa în dialogului cu Uniunea Europeană şi aveţi toate motivele să fiţi mândri de ceea ce aţi realizat”, a afirmat ministrul Karel Schwarzenberg.
Ministrul moldovean a adus mulţumiri omologului Karel Schwarzenberg pentru sprijinul acordat Republicii Moldova pe calea integrării europene, participarea activă a Cehiei la reuniunile Grupului pentru acţiunea europeană a RM, a exprimat recunoştinţă Guvernului ceh pentru menţinerea RM pe lista ţărilor prioritare din Programul de Asistenţa cehă pentru perioada 2010-2017 şi implementarea proiectelor de asistenţa tehnică în domenii vitale, precum protecţia mediului, agricultura, apa şi canalizarea, şi serviciile sociale\


  •  Ministrului  Afacerilor Externe al Lituaniei, Linas Linkevičius.
Un subiect important abordat în cadrul discuţiilor la Chişinău l-a constituit perspectivele dezvoltării dialogului RM-UE pe parcursul acestui an, când Lituania va deţine Preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene. În acest context, şeful diplomaţiei moldoveneşti a reiterat speranţa în finalizarea negocierilor Acordului de Asociere, incluzând prevederile referitoare la Zona de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător, parte componentă al acestuia, precum şi în implementarea condiţiilor necesare pentru liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. În opinia ministrului Linkevičius, finalizarea acestor negocieri va simboliza „ireversibilitatea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova”.  

(VIDEO)Conferinta de presa
Mai mult