Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi CoE-RM: Martie 2013

26-27.03.2013

Convenţia Europeană a Peisajului: Conferinţa Consiliului Europei


Scopul Conferinţei a fost de a prezenta tuturor statelor membre ale Consiliului Europei, statelor cu statut de observator, precum şi instituţiilor şi organizaţiilor internaţionale, guvernamentale şi non-guvernamentale, progresele în vederea punerii în aplicare a Convenţiei, şi întrebările practice legate de punerea în aplicare a acesteia.

Convenţia Europeană a Peisajului a fost adoptată de către Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei la 19 iulie 2000 la Strasbourg şi deschis spre semnare statelor membre ale Organizaţiei la 20 octombrie 2000, la Florenţa (Italia), pentru a promova protecţia, managementul şi planificarea peisajelor europene şi pentru a încuraja cooperarea la nivel european. Acesta este primul tratat internaţional dedicat în exclusivitate tuturor aspectelor legate de peisajul european. Convenţia se aplică întregului teritoriu al părţilor şi acoperă areale naturale, rurale, urbane şi suburbane. Se referă la peisaje care pot fi considerate remarcabile, dar și la peisajele cotidiene sau cele degradate.

Până în prezent, 38 de state membre ale Consiliului Europei au ratificat Convenţia, inclusiv Republica Moldova.




25.03.2013


Lansarea Premiului pentru Drepturile Omului "Václav Havel"

Decernat în fiecare an de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), în parteneriat cu Biblioteca Václav Havel şi Fundaţia Carta 77, Premiul va lua în considerare candidaturile oricărei persoane, organizaţii neguvernamentale sau instituţii care acţionează întru apărarea drepturilor omului. El va consta dintr-o sumă de 60 000 euro.

La Praga (Republica Cehă) a fost lansat Premiul pentru Drepturile Omului Václav Havel, care va recompensa acţiunile excepţionale ale societăţii civile de apărare a drepturilor omului în Europa şi în afara continentului.

Detalii
Despre Václav Havel


22.03.2013

Lansarea campaniei Consiliului Europei "Young people against hate speech online"

Consiliul Europei lansează campania impotriva discursului la ura, care va adopta un mesaj pozitiv şi pro-activ.

Este o campanie pentru demnitatea şi libertatea de exprimare on-line - având în acelaşi timp o poziţie clară împotriva tuturor formelor de rasism şi discriminare on-line. Bazată pe abordarea potrivit careia spaţiul on-line este un spaţiu public, campania va combina creşterea gradului de conştientizare, cetăţenia pe Internet şi competenţa mediatică, împreună cu elemente interculturale şi de educaţie pentru drepturile omului. Campania va dura până în luna aprilie 2014.


21.03.2013

Ziua  Internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale


Şomajul şi nesiguranţa cauzată de criza financiară globală nu scuza rasismul şi prejudecăţile, a declarat preşedintele Comisiei Europene împotriva Rasismului şi Intoleranţei (ECRI) a Consiliului Europei.

Într-o declaraţie comună, destinată marcării Zilei internaţionale pentru eliminarea discriminării rasiale Morten Kjaerum, directorul Agenţiei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (FRA) ; Ambasadorul Janez Lenarčič, directorul Biroului pentru instituţii democratice şi drepturile omului al OSCE (BIDDH), şi Eva Smith Asmussen, preşedintele Comisie europene împotriva rasismului şi intoleranţei a Consiliului Europei (ECRI) au menţionat că „În ţările cele mai afectate de consecinţele crizei economice, a sporit activitatea partidelor extremiste, care manifestă o ostilitate profundă faţă de diversitatea etnică, religioasă şi culturală. Limbajul lor agresiv deseori intolerant faţă de minorităţi insinuează că acestea constituie un pericol pentru identitatea naţională sau chiar securitatea naţională, ceea ce poate duce la o proliferare a crimelor motivate de ură şi a atacurilor rasiste”. 


20.03.2013

Adoptarea unui nou Protocol la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului


Comitetul pentru afacei juridice a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, reunit la 19 martie 2013 la Paris, a dat undă verde Protocolului nr. 15 la CEDO, care va introduce menţiuni privind principiul subsidiarităţii şi doctrina marjei de apreciere, după cum au convenit participanţii la Conferinţa de la Brighton din aprilie 2012.

Comitetul a subliniat că, printre alte caracteristici principale ale protocolului se numără posibilitatea judecătorilor de a-şi exercita funcţiile la Curtea Europeană a Drepturilor Omului până la vârsta de 74 de ani, în loc de 70 în prezent, raţionalizarea procedurii de disesizare de către o Cameră în favoarea Marii Camere şi reducerea de la şase luni la patru luni, a termenului în care o cerere poate fi depusă la Curtea după epuizarea tuturor căilor de atac interne. În plus, pentru a se asigura că Curtea nu va trebui să se preocupe de probleme nesemnificative, Protocolul elimină condiţia de admisibilitate conform căreia nici un caz nu poate fi respins dacă acesta nu a fost examinat corespunzător de o instanţă naţională, a concluzionat Comitetul.

Avizul Comitetului APCE a fost adoptat pe baza raportului elaborat de Christopher Chope (Marea Britanie, GDE).



19.03.2013

Sesiunea de primăvară a Congresului Puterilor Locale şi Regionale



Criza din Europa şi provocările acesteia pentru democraţia locală şi regională sunt în centrul dezbaterilor din cadrul sesiunii Congresului, care se desfăşoară la Strasbourg. 

Congresul va dedica o parte importantă a celor două sesiuni anuale din 2013 (martie şi octombrie) temei „Europa în criză – provocările pentru democraţia locală şi regională”. Scopul este de a genera discuţii între reprezentanţii aleşi la nivel local şi regional din Europa cu privire la modalităţile de soluţionare a crizei financiare, dar şi a crizei de încredere în procesul politic. Astfel, în cadrul celei de-a 24-a sesiuni a Congresului, 19-21 martie 2013, vor fi organizate dezbateri pe teme actuale: promovarea participării active a cetăţenilor (19 martie), lupta împotriva excluderii sociale (20 martie) şi promovarea eticii şi prevenirea corupţiei (21 martie).

În cadrul sesiunii, la 19 martie va fi lansată Alianţa Europeană a Oraşelor şi Regiunilor în favoarea includerii Romilor.  Pe marginea sesiunii vor avea loc diverse evenimente importante, printre care şi o expoziţie de caricaturi ale tânărului pictor din Moldova , Alexandru Plăcintă, întitulată "Zâmbetul - o valoare reală a vieţii". Expoziţia este organizată de delegaţia Moldovei la CPLRE şi reprezentanţa Permanentă a Moldovei la Consiliul Europei.

Pagina sesiunii

18.03.2013

Expertul din partea Moldovei - prim-vicepreşedinte GRETA

La 15 martie 2013, în cadrul reuniunii Grupului de experţi independeţi privind combaterea traficului de persoane (GRETA), din cadrul Consiliului Europei, desfăşurată în perioada 11-15 martie curent, la Strasbourg,  expertul din partea Republicii Moldova, Alina Braşoveanu, a fost aleasă în calitate de prim-vicepreşedinte GRETA, devenind astfel membru al Biroului.
Alegerea expertului din partea Republicii Moldova în funcţia de prim-vicepreşedinte GRETA reprezintă o dovadă în plus a contribuţiei ţării noastre la acţiunile comune ale Consiliului Europei pentru combaterea traficului de fiinţe umane.

Alina Braşoveanu a fost aleasă în calitate de expert în cadrul GRETA, pentru un mandat de 4 ani, la reuniunea din 12-13 noiembrie 2012 a Comitetului Părţilor la Convenţia Consiliului Europei privind lupta împotriva traficului de fiinţe umane.


13.03.2013

CEPEJ a publicat raportul "Sisteme judiciare eficiente"


Acest raport conţine o analiză a situaţiei în ceea ce priveşte funcţionarea instanţelor judiciare din 5 ţări ale Parteneriatului estic (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova şi Ucraina), în comparaţie cu standardele europene şi cele mai bune practici privind finanţarea ;i administrarea sistemului judiciar



12.03.2013


Combaterea violenţei sexuale asupra copiilor : diseminarea practicilor pozitive la nivel local şi regional

Congresul Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei a lansat un nou instrument online care va permite colectivităţilor teritoriale să-şi difuzeze iniţiativele pe care le adoptă pentru a proteja copiii împotriva exploatării şi abuzurilor sexuale. Acest instrument însoţeşte « Pactul oraşelor şi regiunilor împotriva violenţei sexuale asupra copiilor », lansat de către Congres în 2012 în cadrul campaniei Consiliului Europei UNU din CINCI. « Colectivităţile locale şi regionale trebuie să elaboreze şi să pună în aplicare planuri de acţiuni şi strategii corespunzătoare, iar Pactul le va ghida în alegerea politicilor adecvate. Platforma web este o modalitate pentru ca oraşele şi regiunile să-şi partajeze iniţiativele cu alţii care le-ar putea urma exemplul lor pozitiv », a declarat, la evenimentul de lansare, Preşedintele Congresului Herwig van Staa. 
Detalii 
Campania CoE UNU din CINCI

11.03.2013

Comisia de la Veneţia şi-a anunţat opiniile pe marginea demersurilor înaintate de Curtea Constituţională


În cadrul celei de-a 94-a sesiuni plenare (8-9 martie 2013), experţii Comisiei de la Veneţia s-au pronunţat asupra compatibilităţii interzicerii simbolurilor comuniste în Moldova cu precederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. De asemenea, şi-a comunicat opinia sa amicus curiae referitoare la imunitatea judecătorilor şi cu privire la finanţarea partidelor politice în campaniile electorale.



04-07.03.2013

Vizita Comisarului CoE pentru Drepturile Omului în Moldova

Comisarul pentru Drepturile Omului este o instituţie independentă în cadrul Consiliului Europei. Misiunea sa constă în promovarea conştientizării şi respectării drepturilor omului în cele 47 de State membre ale Consiliului Europei.

În conformitate cu mandatul său, Comisarul CoE pentru Drepturile Omului întreprinde vizite în Statele membre ale Consiliului Europei pentru a se documenta cu privire la respectarea drepturilor omului în ţara respectivă.

În perioada 4-7 martie 2013, Comisarul CoE pentru Drepturile Omului, se va afla într-o vizită de lucru în Moldova, în timpul căruia va avea întrevederi cu demnitarii moldoveni.

Ultima vizittă a Comisarului în Moldova a avut loc la 16-17 ianuarie 2012.

Detalii

05.03.2013

Concursul european "Discursul de ură pe Internet: un drept sau o infracţiune?"


În cadrul campaniei Consiliului Europei împotriva discursului de ură pe Internet a fost lansat un concurs de eseuri, la care sunt invitaţi să participe studenţi la facultăţile de drept din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei. Data limită de depunere a eseurilor - 18 martie 2013.
Tema concursului este "Discursul de ură pe Internet: un drept sau o infracţiune: Probleme juridice în lumea virtuală - Cine este responsabil pentru discursul de ură pe Internet şi care este legislaţia aplcabilă pentru a reacţiona, a contracara sau a pedepsi formele de instigare la ură pe Internet?"

04.03.2013

La Consiliul Europei a fost discutată situaţia politică din Moldova

Deputatul PL Mihai Ghimpu a avut la Strasbourg întrevederi cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland şi cu Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio.

Principalele subiecte abordate în cadrul discuţiilor cu oficialii europeni au vizat situaţia politică din Republica Moldova, criza din Alianţa pentru Integrarea Europeană, funcţionarea instituţiilor democratice, perspectivele de integrare europeană a Republicii Moldova.