Faceți căutări pe acest blog

BV_Structurile naţionale de promovare a egalităţii

Avizul Comisarului pentru Drepturile Omului privind Structurile Naţionale de Promovare a Egalităţi . - Strasbourg, 21 martie 2011. - 21 p.


Descărcaţi  Avizul Comisarului 

La 6 februarie 2013, Oficiul Comisarului pentru Drepturile Omului  a publicat versiunea în limba română a  Avizului Comisarului pentru Drepturile Omului privind Structurile Naţionale de Promovare a Egalităţii.

Calitatea legislaţiei cu privire la tratamentul egal este foarte importantă pentru realizarea potenţialului structurilor naţionale de promovare a egalităţii. O nouă generaţie de astfel de legi este pe cale să apară ca răspuns la limitările ce au avut loc în implementarea prevederilor curente şi celor precedente. În mod special, această nouă generaţie de legi îşi propune să extindă şi să perfecţioneze protecţia în ceea ce priveşte spectrul de criterii şi scopul material vizate, definiţia discriminării, includerea obligaţiilor pozitive, scopul cerinţelor adaptării rezonabile şi caracterul descurajator al sancţiunilor ce pot fi impuse.


Abordarea problemelor de structurile naţionale create în statele membre variază mult. Această varietate este în mod special evidentă în cadrul legal al organelor respective, spectrul domeniilor pe care le acoperă, natura funcţiilor şi împuternicirilor ce le sunt acordate şi scara lor de operaţiune. Unele elemente de diversitate sunt o reflectare a unor circumstanţe speciale ale statelor membre mai mici.

Multe state membre încă nu au înfiinţat o structură specializată de promovare a egalităţii.

Independenţa şi eficienţa sunt cei doi indicatori esenţiali în baza cărora trebuie evaluate structurile naţionale de promovare a egalităţii. Independenţa este cheia spre eficienţa structurilor naţionale de promovare a egalităţi. Independenţa structurilor poate fi înţeleasă în sensul capacităţii acestora de a aloca resursele aşa cum consideră acestea, de a lua decizii în ceea ce şine de angajarea cadrelor proprii, sau de a determina propriile priorităţi şi de a-şi exercita împuternicirile aşa cum consideră necesar . Structura legală a organelor, modul în care se fac numirile în funcţie ale membrilor comitetului de conducere, cât şi procedurile de dare de seamă ale organelor respective sunt factori esenţiali pentru a le asigura independenţa.

Eficienţa este cheia esenţială ca structurile naţionale de promovare a egalităţii să aibă impact. Eficienţa necesită ca aceste organe să fie în stare să-şi desfăşoare toate funcţiile şi împuternicirile la o scară şi un standard, care să asigure un impact asupra discriminării şi inegalităţii. Nivelul resurselor puse la dispoziţia acestor organe, cât şi natura şi spectrul funcţiilor acordate sunt factori esenţiali pentru o eficienţă înaltă.

Funcţionarea internă a structurilor naţionale de promovare a egalităţii de asemenea le influenţează independenţa şi eficienţa. Conducerea din cadrul acestor structuri este de o importanţă crucială pentru asigurarea independenţei. Factorii cheie pentru o eficienţă înaltă sunt o abordare strategică asigurând accesul către serviciile acestora şi antrenarea părţilor interesate în lucrul lor.

Un şir de recomandări sunt făcute statelor membre în legătură cu adoptarea legislaţiei cu privire la tratamentul legal şi crearea şi susţinerea structurilor naţionale de promovare a egalităţii. Recomandările de asemenea sunt făcute structurilor naţionale în legătură cu desfăşurarea activităţii lor.



sursa:  coe.md