Faceți căutări pe acest blog

Dialoguri europene/ Radio Europa Liberă - Martie 2013


Dialoguri Europene / Radio Europa Liberă



 Interviuri, comentarii, opinii




 21.03.2013


Reforme în interesul cetăţeanului şi integrarea europeană

Victoria Bucătaru: Este important ca în procesul de reforme să fie implicat şi malul stâng al Nistrului.
Europa Liberă: Cât de mult contează pentru parcursul european al Republicii Moldova soluţionarea conflictului transnistrean, care, de altfel, constituie una din recomandările acestui raport?  
Victoria Bucătaru: „Bineînţeles că de multe ori ne-am pus întrebarea dacă soluţionarea sau nesoluţionarea acestui conflict ar avea un impact asupra procesului de integrare a Republicii Moldova şi asupra perspectivei de integrare. Trebuie să menţionăm faptul că este foarte important ca Republica Moldova să efectueze reformele în partea în care are o anumită autoritate. Astfel să dăm un exemplu pozitiv colegilor noştri din partea stângă a Nistrului şi să le oferim un cadru cât mai propice pentru ca aceştia să-şi dorească să păşească împreună cu malul drept al Nistrului spre o integrare în UE. Bineînţeles că este foarte important ca în procesul de reformare să fie implicat şi malul stâng al Nistrului astfel încât să putem oferi cetăţenilor de pe malul stând aceleaşi condiţii de viaţă pe care le oferim şi cetăţenilor de pe malul drept. Este foarte important că în negocierile care au avut loc pe marginea Acordului de comerţ liber au fost implicaţi şi observatori de pe malul stând al Nistrului. Ceea ce a fost destul de important pentru că aceştia au avut posibilitatea să se implice nemijlocit în negocierilor unor documente foarte importante ce ţi de relaţiile dintre Republica Moldova şi UE.” 

 
18.03.2013

Pe cine sprijină Bruxellesul în actuala criză politică din Moldova? 

 Igor Boţan: „Cred că Bruxellesul în primul rând este de partea Republicii Moldova, dorind cu adevărat să ajute ţara noastră şi dorind, pe de altă parte, să salveze cumva această strategie a politicii de vecinătate – Parteneriatul Estic. Pe de altă parte nu trebuie să uităm că în UE cele mai puternice poziţii le deţin popularii, creştin-democraţii care au o afiliere foarte puternică cu partidul ex-premierului Vlad Filat. Am văzut că şi doamna Merkel, şi domul Baroso când au venit la Chişinău, au venit pentru a-l susţine şi pe Vlad Filat nu doar Republica Moldova.”

18.03.2013


Comisia de la Veneţia despre iniţiativele privind finanţarea partidelor în Moldova
Interviu cu Pierre Garonne, seful Diviziei „Alegeri si referendum” din cadrul Comisiei de la Veneţia

Comisia europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia) si Consiliul pentru alegeri democratice au publicat recent o opinie comuna pe marginea a doua proiecte de lege referitoare la finantarea partidelor si a campaniilor electorale in Republica Moldova. Daca prevederile documentelor - care este posibil sa fie cumulate intr-un text comun - vor fi adoptate, partidele cu un rulaj de peste un milion de lei vor trebui auditate financiar o data la trei ani, cel putin.

Expertii de la Strasbourg au gasit exagerata propunerea inclusa in proiectul inaintat de Partidul Democrat de a permite donatiile persoanelor fizice pana la cuantumul a 500 de salarii medii pe economie si pana la 1000 de salarii medii pe economie pentru persoanele juridice. In interviu expertul Comisiei de la Venetia explica de ce acest plafon este exagerat pentru o tara ca Moldova si care sunt recomandarile Comisiei. 
Joint opinionon draft legislation of the Republic of Moldova pertaining to financing political parties and election campaigns / Venice Commission; OSCE/ODIHR. – Strasbourg, 11 March 2013. – 18 p. - CDL-AD (2013)002

18.03.2013

Andrei Stratan: „Sunt ferm convins că nu va fi schimbat vectorul politicii externe” 

Interviu cu Fostul ministru al Afacerilor Externe, Andrei Stratan

Europa Liberă: Domnule Andrei Stratan, pentru că se discută foarte mult despre nevoia de a fi parafate şi ulterior semnate aceste trei documente importante moldo-comunitare, să aflăm un punct de vedere al dumneavoastră. Totuşi în ce condiţii şi când pot fi, mai întâi, parafate şi ulterior semnate aceste trei documente despre care se vorbeşte atât de mult, Acordul de Asociere, Acordul de Liber Schimb şi, poate ceva mai târziu, şi Acordul privind Liberalizarea Regimului de Vize?

Andrei Stratan: „Dacă într-adevăr s-au finalizat negocierile şi discuţiile vizavi de aceste trei proiecte de documente, conform procedurii stabilite de Uniunea Europeană este necesar ca subiectul respectiv să fie dezbătut şi să fie adoptată o decizie corespunzătoare de către cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, care vor avea o viziune comună în cadrul summit-ului pentru semnarea şi adoptarea deciziei corespunzătoare cu Republica Moldova. În primul rând, nu ştiu dacă pe agenda ţărilor respective este inclus subiectul corespunzător. Fiindcă timp s-ar părea că este mult, până la toamnă, dar, în acelaşi timp, probabil că sunt şi alte subiecte nu mai puţin importante incluse pe agendele de activitate ale ţărilor membre ale Uniunii Europene şi structurilor Uniunii Europene. Vom vedea, până la urmă, ar fi bine să fie abordat acest subiect şi date unele descifrări şi de reprezentantul permanent al Uniunii Europene la Chişinău, care ar confirma sau ar spune la care etapă de negocieri se află Republica Moldova vizavi de semnarea celor 3 acorduri: ele vor fi semnate în pachet, vor fi parafate şi semnate concomitent sau peste un timp oarecare. Deci va urma semnarea documentului respectiv. Despre mecanismul corespunzător deocamdată nu se vorbeşte nimic.”
 

12.03.2013

 Pentru...Uniunea Europeană, este importantă continuarea reformelor începute...
 Dialog cu Dirk Scheubel, șeful Delegației Europene la Chișinău
Dirk Schuebel: „Pentru noi, pentru Uniunea Europeană, este importantă continuarea reformelor începute şi vreau să menţionez că noi susţinem statul Republica Moldova şi cetăţenii săi. Noi nu susţinem partide politice sau lideri politici. Pentru noi este foarte importantă reinstalarea stabilităţii politice, astfel încât să putem continua reformele ambiţioase începute şi procesul ambiţios pro-european. Desigur, Uniunea Europeană va fi foarte încântată să susţină şi pe viitor acest proces de reforme, desigur, dacă va continua.”

 12.03.2013

Încrederea se clădeşte foarte greu, dar se risipeşte foarte simplu

Interviu cu Iurie Leancă, ministrul de externe, despre reuniunea de la Bruxelles a Grupului pentru Acţiunea Europeană a R. Moldova.
M-aţi întrebat de ce contează acest sprijin european. Răspunsul este foarte simplu. Obiectivul integrării în UE a servit drept un catalizator extrem de puternic de transformare a societăţilor din ţările Europei Centrale, din ţările Baltice. Noi nu trebuie să fim o excepţie. UE ne ajută să ajungem la o situaţie, la un model economic, care şi-a demonstrat vitalitate, care şi-a demonstrat viabilitate şi care serveşte în primul rând omul şi ne ajută cu resurse financiare, transfer de expertiză.

Nu văd cum am putea să ne transformăm într-un stat viabil, dacă cetăţenii noştri se regăsesc de minune, în pofida tuturor problemelor, în Italia sau în Spania, sau în Marea Britanie. Dacă vom asigura instaurarea unui mecanism similar, unui sistem politic, economic, social similar se vor regăsi şi la ei acasă. Pe acest motiv, sprijinul, dar şi atitudinea UE contează enorm de mult.”


  11.03.2013 

Ion Sturza: „Noi suntem un pic mioritici şi mai mult cred că balcanici”

Fostul premier despre rolul factorilor externi în criza politică din R. Moldova.
 Noi avem nevoie de deschidere economică, de o societate deschisă şi avem nevoie să beneficiem de poziţia noastră geografică de a fi vecin cu o mare putere economică cum este Uniunea Europeană.  Moldova niciodată nu a fost atât de aproape în a soluţiona trei probleme fundamentale în relaţiile sale cu Uniunea Europeană cum este acum: în domeniul unui Acord de Asociere, în domeniul liberului schimb şi în domeniul liberalizării regimului de vize. Lucrurile acestea nu au fost făcute doar de partea moldovenească, trebuie să conştientizăm că a fost un efort mare făcut şi de partenerii noştri externi. Ei au depus multe eforturi şi au pus la bătaie reputaţia lor profesională şi politică şi acum ar fi un mare păcat pentru ei ca acest lucru să fie spulberat de criza politică de la Chişinău.
11.03.2013

Vasile Nedelciuc: Moldova – o ţară la răscrucea imperiilor şi a cercurilor de interese

Interviu cu Preşedintele Asociaţiei pentru Politică Externă, Vasile Nedelciuc,


Europa Liberă: Dar dacă e să revenim la factorul extern, am reţinut ceea ce scria Comisarul european pentru extindere Stefan Fule pe contul său de Twitter – „prieteni din Moldova nu mai e timp pentru abandonuri, emoţiile nu îşi au locul în dauna interesului naţional şi a tot ceea ce s-a realizat până acum, deci nu trebuie să renunţaţi la Republica Moldova”. Cum trebuie de înţeles acest mesaj?


Vasile Nedelciuc: „Stefan Fule este unul dintre cei mai mari sprijinitori ai Republicii Moldova pe cursul său european. Fiind mai aproape de Moldova decât alţi occidentali Stefan Fule înţelege foarte bine ce se produce aici în regiune. El este conştient şi ştie mult mai multe decât ştim noi despre planurile UE. Mesajul lui trebuie tradus într-un limbaj simplu în felul următor: nu vă faceţi de cap, e ultima voastră şansă reală de a obţine ceea ce v-aţi propus. Urgent alegeţi un prim ministru şi un guvern şi continuaţi să implementaţi programul AIE. Realizaţi obiectivele pe care vi le-aţi propus pentru acest an şi noi, în toamnă, la Vilnius, ne vom ţine de cuvânt. Cam acesta ar fi mesajul lui Stefan Fule. Ar trebui să fii nebun să nu asculţi ceea ce te îndeamnă el să faci.”



5.03.2013

Modernizarea R. Moldova fără susţinerea UE este imposibilă  

Interviu cu Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.
 
Noi am ratat integrarea europeană în anii precedenţi. Toţi producătorii agricoli îşi doresc fonduri şi de fiecare dată îmi amintesc ce se face peste Prut, în alte ţări, sunt fonduri la hectar, sunt fonduri investiţionale, sunt fonduri pe care nu le pot asimila.

Modernizarea Republicii Moldova astăzi fără susţinerea UE este imposibilă. Dimpotrivă, dacă noi nu vom merge pe calea europeană cât mai repede, că suntem în faţa ultimului tren, şi parcă văd cum se închide uşa. Dacă noi nu mai reuşim şi de data aceasta, o să vedeţi în ce situaţie o să ajungă populaţia Republicii Moldova.”

 01.03.2013

„Nu poti deveni membru al Uniunii Europene dacă nu duci la bun sfîrșit reformele”

Interviu cu  ministrul ceh de externe Karel Schwarzenberg aflat în vizită la Chișinău.
Europa Liberă: Cu mai multe ocazii ati vizitat Republica Moldova. Se simte suflul europenizarii in tara din imediata apropiere a UE?

Karel Schwarzenberg:
„Moldova a făcut  progrese, pentru că este un succes al acestui guvern care lucreaza bine cu Bruxelles-ul, lucrează cu noi, suntem foarte aproape de Acordul de Asociere. În al doilea rând institutiile lucrează mai bine, nu perfect, dar sunt mai aproape de standardele europene si aici mai avem de lucrat. De aceea, în acest moment Moldova este cea mai de succes  tară din Parteneriatul Estic,  care are cele mai bune sanse. Si un lucru trebuie subliniat si nu trebuie uitat. Modul în care actionează acum Moldova a devenit mult mai european.”

Europa Liberă:  Cît este de important ca autoritatile de la Chisinau sa promoveze la modul cel mai insistent reformele?

Karel Schwarzenberg: 
„Este foarte important, pentru că nu poti deveni membru al Uniunii Europene dacă nu duci la bun sfârsit reformele. si nu pot avea loc anumite întelegeri cu UE dacă nu termini reformele si dacă nu esti serios în a le  pune în practică aceste reforme.”