Faceți căutări pe acest blog

UE ia măsuri privind clima și energia, în perspectiva anului 2030

Comisia Europeană a făcut astăzi primul pas spre dezvoltarea unui cadru de politică al UE pentru 2030 în domeniul combaterii schimbărilor climatice și în cel al energiei. 

Comisia a adoptat o carte verde care lansează o consultare publică privind conținutul cadrului pentru 2030.

De asemenea, Comisia a publicat o comunicare consultativă privind viitorul captării și stocării dioxidului de carbon (CSC) în Europa, scopul fiind inițierea unei dezbateri privind opțiunile disponibile pentru asigurarea dezvoltării oportune a acestei tehnologii. În sfârșit, Comisia a adoptat un raport de evaluare a progresului statelor membre spre îndeplinirea obiectivelor lor pentru 2020 privind energia din surse regenerabile, precum și rapoarte privind sustenabilitatea biocombustibililor și a biolichidelor consumate în UE.


.Captarea și stocarea dioxidului de carbon 

Comunicarea consultativă publicată astăzi identifică barierele care au împiedicat dezvoltarea CSC în ritmul prevăzut în 2007.


 De exemplu, date fiind prețurile din schema UE de comercializare a certificatelor de emisii, cu mult mai scăzute decât cele preconizate inițial, operatorii economici nu au motive să investească în CSC.

Comunicarea pune în discuție opțiunile pentru a promova mai intens demonstrarea oportună și implementarea timpurie a CSC și invită la contribuții privind rolul CSC în Europa. Răspunsurile oferite în cadrul consultării vor fi utilizate la elaborarea de către Comisie a cadrului de politică pentru 2030. 

Energia din surse regenerabile

Raportul intermediar privind energia din surse regenerabile (SRE) arată că actualul cadru de politică, format din obiective cu caracter obligatoriu privind energia din surse regenerabile, a determinat dezvoltarea accentuată a acestui sector până în 2010, ponderea SRE fiind de 12,7 % în UE. Pentru ca progresul să continue, iar obiectivele să fie îndeplinite în 2020, vor fi necesare eforturi sporite. Trebuie depuse eforturi mai ales în ceea ce privește oferirea de certitudine investitorilor, reducerea sarcinii administrative și sporirea clarității în procesul de planificare.
Informații suplimentare: 

Informații suplimentare: