Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi CoE-RM: Februarie 2013

28.02.2013

Vizita Comisarului pentru Drepturile Omului în Moldova

Comisarul pentru Drepturile Omului este o instituţie independentă în cadrul Consiliului Europei. Misiunea sa constă în promovarea conştientizării şi respectării drepturilor omului în cele 47 de State membre ale Consiliului Europei.

În conformitate cu mandatul său, Comisarul CoE pentru Drepturile Omului întreprinde vizite în Statele membre ale Consiliului Europei pentru a se documenta cu privire la respectarea drepturilor omului în ţara respectivă.

Ultima vizittă a Comisarului în Moldova a avut loc la 16-17 ianuarie 2012.

Detalii
 
28.02.2013

Concurs pentru selectarea candidaţilor la funţia de membru al ECRI 

Până la 19 Martie 2013 pot fi depuse dosarele pentru participare la concursul pentru selectarea candidaturilor la funcţia de membru al Comisiei Europene împotriva Rasismului şi Intoleranţei (ECRI) a Consiliului Europei.

Detalii:



25-27.02.2013

Prima ediţie a Concursului european de pledoarii privind Convenţia Europeană a Drepturilor Omului

Şaisprezece echipe universitare din 13 ţări (Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Grecia, Irlanda, Polonia, Republica cehă, România, Regatul Unit, Serbia, Turcia, Ucraina) au fost selecţionate după rezultatele primei etape scrise a acestei competiţii. Etapa finala se desfăşoara la Strasbourg, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului .

Concursul reproduce procedura de examinare a unei plângeri depuse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. 120 de echipe din 31 de state membre ale Consiliului Europei au concurat într-o cauză fictivă cu privire „sterilizarea în Orosia a unei femei însărcinate purtătoare de HIV”. Şaisprezece echipe selectate îşi vor prezenta pledoariile în faţa unui juriu, în baza Convenţiei europene a drepturilor omului şi a protocoalelor sale şi în conformitate cu procedura aplicată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Echipa învingătoare va fi recompensată cu un stagiu de o lună la Curte. Obiectivul acestui concurs de pledoarii constă în acordarea studenţilor în drept european care reprezintă viitorii judecători, avocaţi sau jurişti a unei experienţe practice cu privire la Convenţia europeană a drepturilor omului şi aplicării acesteia.



20.02.2013

Concurs pentru selectarea candidaţilor la funţia de membru al CPT

În perioada 20 Februarie - 14 Martie 2013 se desfăşoară concursul pentru selectarea candidaturilor la funcţia de membru al Comitetului European pentru Prevenirea Torturii şi a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante.


19.02.2013

Avizele Comisarului pentru Drepturile Omului disponibile în limba română




13.02.2013

Cetăţeni mai activi la nivel local


Motivarea cetăţenilor de a lua parte la procesul decizional la nivel local va fi în centrul Săptămânii Europene a Democraţiei Locale (SEDL), care va fi organizată, în acest an, la 14 - 20 octombrie în Europa şi în afara ei. Tema principala a ediţiei din 2013 -  "Cetăţenie activă: votare, partajare, participare" - a fost aprobată de către noul coordonator politic al SEDL, vicepreşedintele Congresului şi membrul Consiliului municipal din Dubrovnik (Croaţia), Dubravka Suica.



 "Democraţie funcţională la nivel local presupune o cetăţenie activă care depinde atât de cetăţeni, cât şi de reprezentanţii lor aleşi. Interacţiunea dintre cetăţeni şi politicienii locali este esenţială în acest sens - fiecare dintre parteneri trebuie să contribuie ", a menţionat doamna Suica. Municipalităţile şi asociaţiile care doresc să se alăture acestei iniţiative şi să organizeze evenimente şi activităţi de promovare a participării democratice la nivel local pot afla mai multe despre această campanie şi se pot înregistra cu uşurinţă on-line, vizitând
www.coe.int/demoweek-registration

Detalii:

12.02.2012

Moldova condamnată de CEDO pentru tratamente inumane din partea poliţiei


Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat hotărârea sa în cauza Eduard Popa împotriva Republicii Moldova (nr. 17008/07).

Reclamantul, Eduard Popa, este cetăţean al Republicii Moldova care s-a născut în 1981 şi locuieşte în Ialoveni (Republica Moldova). În noiembrie 2005, domnul Popa, care îşi executa  pedeapsă într-un penitenciar de tip deschis, a refuzat să se întoarcă la închisoare, după ziua de muncă. Potrivit lui, el a fost prins şi bătut de un grup de poliţişti, care apoi l-au abandonat, în stare inconştientă, sub un pod, în timp ce temperaturile erau sub zero grade. El afirmă ca a suferit degeraturi severe la nivelul extremităţilor, care ar fi condus la amputarea ambelor picioare şi a opt degete. Mama domnului Popa a depus o plângere la procuratură, care a condus la iniţierea,  în ianuarie 2006, a unei proceduri penale. Ancheta încă nu s-a încheiat. În temeiul articolului 2 (dreptul la viaţă) şi articolului 3 (interzicerea torturii şi a tratamentelor inumane sau degradante), domnul Popa s-a plâns că poliţia nu numai i-a pus viaţa în pericol, dar este, de asemenea, responsabilă pentru handicapul sever. De asemenea, reclamantul a pretins că ancheta care a urmat în rezultatul plângerilor sale nu a fost efectivă. Dl Popa susţine şi o încălcare a articolului 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi de familie) şi a articolului 13 (dreptul la un recurs efectiv).

Curtea a stabilit încălcarea articolelor 2 şi 3 din Convenţia europeană a drepturilor omului şi a acordat reclamantului 20.000 euro pentru prejudiciul moral şi 4.000 euro pentru costuri şi cheltuieli.

Reclamantul  a beneficiat de asistenţă judiciară din partea CEDO şi a fost reprezentat de Dl V. Gribincea, avocat din Chişinău.

Detalii:

Hotărârea CEDO în cauza Eduard Popa versus Moldova (nr. 17008/07)



08.02.2013

Republica Moldova a ratificat cel de-al doilea Protocol adiţional la Convenţia europeană de asistenţă judiciară în materie penală
 Protocolul, încheiat la Strasbourg, la 8 noiembrie 2001,  are drep scop consolidarea capacităţii Statelor membre ale Consiliului Europei, de a reacţiona la criminalitatea transfrontalieră având în vedere evoluţia politică şi socială din Europa şi progresele tehnologice intervenite la nivel mondial. Astfel efectul său constă în ameliorarea şi completarea Convenţiei de asistenţă judiciară în materie penală din 1959 şi Protocolul său adiţional din 1978, diversificând mai ales situaţiile în care poate fi solicitată asistenţa judiciară, facilitând această asistenţă şi oferindu-i un caracter mai operativ şi mai flexibil. De asemenea, el ia în considerare necesitatea de a proteja drepturile individuale în contextul tratamentului datelor cu caracter personal. 

Detalii:


07.02.2013

Cultivarea Drepturilor Omului

Consiliul Europei a lansat o Campanie în sprijinul valorilor promovate de Convenţie, în convingerea fermă că o Europă în care "să trăim împreună în armonie", respectând drepturile fiecăruia. este o posibilitate reală.

Află detalii şi participă on-line la Campanie


06.02.2013

Moldova a solicitat sprijinul Franţei pentru trecerea la etapa post-monitorizare în cadrul Consiliului Europei

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut o întrevedere, la Paris, cu Preşedintele Senatului francez, Jean-Pierre BEL.

În cadrul întrevederii, Jean-Pierre BEL a menţionat susţinerea ţării sale şi pe viitor a aspiraţiile europene ale Moldovei şi a specificat că agenda europeană şi eforturie de implementare a reformelor sunt cunoscute de către autorităţile franceze. Preşedintele Senatului a reiterat în acest sens sprijinul Franţei şi a opinat în favoarea consolidării şi extinderii bunelor relaţiilor de colaborare şi prietenie dintre ţările noastre.

Şeful Legislativului de la Chişinău a relevat că obiectivul principal al Moldovei în cooperarea cu Consiliul Europei vizează încheierea monitorizării ţării noastre şi trecerea la etapa de post-monitorizare. Ţinând cont de faptul că Raportul APCE pentru RM va fi examinat în iunie 2013, contăm pe susţinerea Franţei în adoptarea unei decizii pozitive privind finalizarea monitorizării RM în cadrul APCE, a spus Marian Lupu.

Cu referinţă la soluţionarea politică a diferendului transnistrean, Marian Lupu a salutat rolul şi iniţiativa Preşedintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean Claude Mignon în introducerea dimensiunii parlamentare în reglementarea conflictului transnistrean, inclusiv din perspectiva aderării RM la UE.

Detalii

05.02.2013

CEDO a condamnat din nou Moldova pentru maltratare şi condiţii rele de detenţie

La 5 februarie 2013 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat în scris hotărârea sa în cauza Ipati împotriva Republicii Moldova (nr. 55408/07).

Reclamantul, Gheorghe Ipati, este cetăţean al Republicii Moldova care s-a născut în 1954 şi locuieşte în Pruncul (Republica Moldova). Cazul vizează plângerea sa de maltratare în timp ce fusese arestat de poliţie în septembrie 2006, în scopul de a depune mărturii cu privire la furtul de care era bănuit. Mai mult decât atât,  ancheta autorităţilor care a urmat a fost, în opinia lui, ineficientă. De asemenea, el s-a plâns de condiţiile inumane de detenţie după arest, în special din cauza supraaglomerării celulei. El a invocat articolul 3 (interzicerea torturii şi a tratamentelor inumane sau degradante). Mai mult, în temeiul articolului 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi de familie şi la corespondenţă), el, de asemenea, a susţinut că corespondenţa sa cu avocatul, precum şi cu organele judiciare şi de urmărire penală a fost cenzurată de către autorităţile penitenciarului.

Curtea a stabilit încălcarea articolelor 3 şi 8 din Convenţia europeană a drepturilor omului şi a acordat reclamantului 9.000 euro pentru prejudiciul moral şi 1.500 euro pentru costuri şi cheltuieli.

Reclamantul  a beneficiat de asistenţă judiciară din partea CEDO şi a fost reprezentat de Dl R. Zadoinov, avocat din Chişinău.

Mai mult
Cauza Ipati versus Republica Moldova (eng)

05.02.2013

Lista persoanelor responsabile de condamnarea Moldovei la CtEDO în anul 2012

În anul 2012 Curtea a pronunţat în privinţa Moldovei 27 de hotărâri, dintre care în 25 de hotărâri a fost constatată cel puţin o violare a Convenţiei.

Asociaţia Obştească „Juriştii pentru drepturile omului” a întocmit lista persoanelor responsabile de pierderea de către Republica Moldova, în anul 2012, a cauzelor la Curte.

Această listă a fost întocmită în baza informaţiilor deţinute de către avocaţii care au reprezentat reclamanţii la Curte şi în baza hotărârilor Curţii Europene. Din acest motiv, ea este incompletă şi ar putea conţine inexactităţi.

04.02.2013

Experţii Consiliului Europei au apreciat iniţiativele anticorupţie ale Ministerului Justiţiei

Normele incluse în pachetul de iniţiative privind măsurile de combatere a corupţiei şi proiectul Legii cu privire la testarea integrităţii profesionale a actorilor din sistemul justiţiei, elaborate de Ministerul Justiţiei, corespund în general standardelor Consiliului Europei, chiar dacă anumite aspecte necesită o atenţie sporită, pentru a exclude riscul unor eventuale abuzuri. Acestea sunt concluziile preliminare ale experţilor Consiliului Europei, sumarul cărora a fost prezentat astăzi de şeful adjunct al Reprezentanţei CoE la Chişinău, Ghenadie Barbă, în cadrul rundei finale de dezbateri publice pe marginea acestor iniţiative, organizate de Ministerul Justiţiei.