Faceți căutări pe acest blog

Dialoguri europene/ Radio Europa Liberă - Februarie 2013



Dialoguri Europene / Radio Europa Liberă



 Interviuri, comentarii, opinii




09.03.2013

De ce interzicerea simbolurilor comuniste în Moldova încalcă libertatea de exprimareInterviu cu Christoph Grabenwarter, raportor al Comisiei de la Veneţia 

Comisia de la Veneţia consideră că interzicerea simbolurilor comuniste pe teritoriul Moldovei contravine Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (articolele 10 şi 11 care se referă la libertartea de exprimare). Dupa cum se stie, potrivit rectificărilor la Legea privind partidele politice, adoptate recent de către Parlament, „se interzice partidelor politice să utilizeze simbolurile regimului totalitar comunist, precum şi propaganda ideologiilor totalitare". Corpul de magistrati de pe langa Consiliul Europei este de parere ca legea ar trebui declarata neconstitutionala. Mai multe detalii in interviul cu Christoph Grabenwarter, raportor al Comisiei de la Venetia:
 
20.02.2013

Nicu Popescu: criza politică a subliniat relevanţa mesajului de sprijin al UE pentru R. Moldova
Interviu cu consilierul primului ministru pentru politici publice şi afaceri externe, Nicu Popescu,

".... e subliniază faptul că Republica Moldova se mişcă cu o viteză fenomenală în aceste negocieri. miza este să finalizăm negocierile dintre UE şi Moldova în următoarele luni sau chiar poate săptămâni, astfel încât UE să lanseze procesele sale tehnice de traducere şi de expertiză lingvistică.”

"...etapele pentru Republica Moldova şi UE sunt următoarele: în primul rând, trebuie să finalizăm negocierile pe substanţa acestor acorduri; 2. Urmează parafarea acestor acorduri; 3. Semnarea formală a acestor acorduri. Din momentul semnării ele vor intra provizoriu în vigoare. în paralel este lansată procedura de ratificare a acestor acorduri în Parlamentul European şi în parlamentele statelor membre a UE, dar şi a Moldovei. Această ultimă procedură de ratificarea poate dura destul de mult, dar acest lucru nu contează atâta timp cât acordul se va implementa din data semnării.”  "


20.02.2013

 Valdis Dombrovskis: Moldova trebuie sa decida....: Interviu cu Prim-ministrul Republicii Letonia,

 Europa Libera: Conform mai multor sondaje facute in Republica Moldova, preferintele cetatenilor fata de politica externa sunt impartite intre Est si Vest. Care sunt avantajele si oportunitatile pe care le-ar aduce integrarea in Uniunea Europeana?
 
Valdis Dombrovskis: Cu siguranta, mai intai Moldova trebuie sa se decida ce cale sa urmeze. Daca Moldova alege calea integrarii europene, cred ca telul urmator ar fi accederea Moldovei la Uniunea Europeana, care, desigur, aduce cu sine beneficii tangibile. Dar deja se poate observa, de exemplu, ca in ultimii ani, Uniunea Europeana si-a marit asistenta financiara catre Moldova – in ultimii ani, aceasta a crescut probabil de 5 ori, ajungand anul trecut la 122 de milioane de euro. Cu semnarea Acordului de  Liber Schimb, si avand deja un acord de comert liber cu statele CSI, Moldova poate deveni o locatie interesanta pentru afaceri din punct de vedere al comertului international.


14.02.2012

 Deocamdată, nimic din agenda europeană a Republicii Moldova nu se schimbă....

Interviu cu consilierul pentru politici publice şi afaceri externe al premierului RM, Nicu Popescu.

 Ce s-ar putea alege din ambiţiile europeneşti ale Republicii Moldova în caz de anticipate şi din cele trei acorduri pe care speră ea să le semneze în toamnă la summit-ul Parteneriatului estic de la Vilnius - de asociere, comerţ liber şi regim fără vize?




 "...Miza, dacă doriţi, a evenimentelor politice recente este relansarea şi reactivizarea procesului de reforme de care depinde viitorul european al Republicii Moldova pentru că UE nu-i oferă Republicii Moldova favoruri de ochi frumoşi, de dragul unei denumiri a unei alianţe, ci pentru implementarea unor reforme concrete în instituţii concrete – de la poliţie şi sistemul de educaţie, la lupta cu corupţia, la modul cum funcţionează Procuratura Generală, întreg pachetul de instituţii care se fac responsabile de lupta cu corupţia şi reforma sistemului judiciar din Moldova. Şi în acest sens, cred că era o iluzie că fără o luptă mai determinată şi nişte paşi mai fermi în direcţia reformării sectorului de justiţie, în direcţia luptei cu corupţia Moldova se poate apropia mult mai mult de UE ...
 ...viitorul european al Republicii Moldova nu depinde de denumirea sau formatul unei guvernări de la Chişinău, ci de acţiunile concrete şi reformele concrete pe care le întreprinde această guvernare.
 ,..dorim un guvern pro-european care declară şi care este reconfirmat de către vot şi sprijinul cetăţenilor, dar la fel de important sau chiar mai important este ca acest guvern să-şi facă temele pentru acasă, să reformeze poliţia, să reformeze sistemul judiciar, să lupte cu corupţia, să reformeze gestionarea frontierei, procesul de eliberare a paşapoartelor – toate aceste condiţii sunt în planul de acţiuni şi fără o implementare strictă a acestora nu reuşeşti să mergi spre UE.  "



11.02.2013

Marea Britanie a susținut Moldova în eforturile sale de clădire a unei democrații funcționale

Uniunea Europeana isi va continua politica de extindere catre est si fara Marea Britanie, in situatia deloc de dorit si putin probabila, in care Londra ar lua o astfel de decizie, este de parere europarlamentarul Graham Watson, lider al Partidului European Liberal si Reformist. Intr-un interviu acordat in exclusivitate Europei Libere, fostul presedinte al grupului ALDE din Parlamentul European arata ca Marea Britanie a fost prima tara din UE care a sustinut extinderea catre est, in ciuda opozitiei Germaniei si Frantei. La sfarsitul lunii trecute, intr-un discurs pe tema relatiei dintre Regatul Unit si Uniunea Europeana, premierul britanic, David Cameron, a promis un referendum in cadrul caruia cetatenii britanici sa decida daca doresc sau nu ramanerea tarii lor in Uniunea Europeana.

Europa Libera: Ce mai pot spera tari ca Moldova, care depun eforturi serioase pentru a-si adapta legislatia la aquis-ului comunitar european, in ideea ca intr-o buna zi sa devina membri ai Uniunii Europene? Va mai avea Moldova sanse clare de aderare?
 
Graham Watson: „Marea Britanie a fost tara care a adus de la inceput cele mai solide argumente pentru extinderea UE catre est si sud. Si a facut asta in ciuda unei anumite rezistente venite din partea Frantei si Germaniei. Marea Britanie a sustinut Moldova in eforturile sale de construire a unei democratii functionale, a unei economii competitive si mai ales, sa depaseasca provocarile in politica sa de aparare.
INTERVIU


8.02.2012



„PARE 1+1” în anul III


Iulia Iabanji: „pe parcursul a doi ani de zile au fost elaborate şi depuse la concurs 246 proiecte investiţionale, din care 142 au fost acceptate.”


Despre continuarea programului „Pare 1+1” în care guvernul promite 1 leu la fiecare leu investit de moldovenii care au muncit în afara ţării. Invitata noastră din această dimineaţă este Iulia Iabanji, director general la Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.
 Interviu


1.02.2013

Interviu cu  șeful Delegației Europene la Chișinău Dirk Schuebel
Europa Liberă:  Dle ambasador despre Parteneriatul Estic putem vorbi ca despre un aranjament  care se misca lent, increzator sau totusi, greu?

Dirk Schuebel: 
Pot vorbi doar despre Moldova pentru că am de-a face în special cu relațiile cu Moldova în calitate de ambasador în Moldova și în ceea ce ține de R. Moldova eu cred că Parteneriatul Estic funcționează destul de bine. Avem stabilite relații foarte apropiate și folosim foarte eficient cadrul pe care îl oferă Parteneriatul Estic. Asta se referă la negocierile ce țin de Acordul de asociere și ACLCA (DCFTA) dar și cele ce țin de dialogul legat de regimul de vize și am plăcerea să menționez că Moldova a utilizat și alte posibilități, și anume, colaborarea regională cu alte țări state membre ale UE, cu alte state-partener la Parteneriatul Estic.

Europa Liberă:  Daca la summitul de la Vilnius  vor fi semnate cele doua acorduri moldo-comunitare, care stabilesc condiţiile cooperării cu tara parteneră, ma refer la  Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător  si Acordul de Asociere la ce trebuie sa se astepte republica Moldova si cetatenii ei in continuare, dupa semnare?

​​Dirk Schuebel: Din punct de vedere politic, aceasta desigur va aduce Moldova puțin mai aproape de Uniunea Europeană. Asta înseamnă că din punct de vedere politic veți fi asociați cu Uniunea Europeană, veți participa la multe procese de luare a deciziilor care se desfășoară în Uniunea Europeană, dar eu ași spune că componenta economică e probabil și mai importantă pentru Moldova pentru că țara treptat va fi integrată într-o piață de 500 de milioane de consumatori. Aceasta va avea avantaje atît pentru partea de export, piața UE este uriașă, și cu acest DCFTA multe produse pot fi exportate care în prezent nu puteau fi exportate, și anume, toate acele produse care sunt de origine animalieră, cum ar fi laptele, untul, ouăle, carnea, peștele, icrele. Toate acestea vor fi posibile pentru că Dvs. sunteți pe punctul de a institui o agenție eicientă pentru securitatea alimentară și această agenție pentru securitatea alimentară va fi acreditată de Uniunea Europeană și această agenție va verifica toate aceste produse și dacă produsele vor fi de calitate înaltă, atunci ele vor fi putea fi exportate în Uniunea Europeană. Pe partea de import, importurile vor deveni mai ieftine, ceea ce înseamnă că multe produse din Uniunea Europeană vor putea fi cumpărate la un preț mai mic, pentru că nu vor mai exista taxe de import pentru aceste produse.